www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Jablka - jaká by měla být
*Víte, co jsou privátní
značky?

*Lunární kalendář Krásné
paní - září

*Kouzlo vídeňských
kaváren

*Lunární kalendář Krásné
paní - říjen

*Sójové omáčky
*Broskve
*Česnek
*Lunární kalendář Krásné
paní - listopad

*Tunisko v pohádce tisíce
a jedné noci

*Arabská pouštní kuchyně
*Recepty arabské
kuchyně

*Historie družstevnictví
*Kuchař světových celebrit
*Kečup je gastronomický
zázrak

*Děkujeme ti, ó prase
*Vybíráme
a konzumujeme masné
výrobky

*Knedlíky a nákypy
*Šampony a kondicionéry
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Recepty arabské kuchyně
Faláfel
400 g cizrny (římský nebo žlutý hrách), 50 g hladké mouky, 2 vejce, 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, koriandr, mletý kmín, pepř, sůl, olej

faláfel

Přes noc namočíme cizrnu. Pak ji propláchneme a vaříme do změknutí. Vodu slijeme stranou. Uvařenou cizrnu rozmačkáme nebo rozemeleme na hustou pastu. Aby nebyla příliš suchá, můžeme použít slitou vodu z vaření. Pak přidáme podle chuti sůl, koriandr, kmín, pepř, rozkvedlaná vejce, utřený česnek a vše promícháme. Pro zahuštění přidáme mouku. Polévkovou lžící tvoříme karbanátky a smažíme je v rozpáleném oleji z obou stran. Podáváme s arabským chlebem.

Kebab na jehle
200 g hovězího nebo skopového mletého masa, 2 ks řapíku celeru, 50 g slunečnicových semínek, 1 velká cibule, 100 g strouhanky, 1 vejce, tymián, worcester, sůl, pepř, olivový olej

Z mletého masa a všech ingrediencí uděláme tužší těsto. Vyválíme ovály a napíchneme je na jehlu. Grilujeme asi 8 až 10 minut a pravidelně obracíme. Podáváme se zeleninovou oblohou a arabským chlebem.

Arabský jablečný moučník
4 jablka, 200 g medu, 200 g smetany, mletá skořice, mátové lístečky, olej

Jablka nakrájíme na měsíčky a osmažíme v rozpáleném oleji. Přelijeme medem rozdělaným se smetanou a posypeme skořicí. Ozdobíme lístky z máty a podáváme.

arabský jablečný moučník

Kuskus Fatima
Typicky upravený kuskus se zeleninou
400 g kuskusu, salátová okurka, bílá ředkev, cibule, česnek, mrkev, datle, sušená mletá poupata růží, arabské koření, sůl, olivový olej

Kuskus uvaříme, osolíme a promastíme olivovým olejem. Zeleninu nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě. Na okraj talíře připravíme zeleninovou oblohu. Doprostřed talíře nasypeme kuskus a utvoříme důlky, do nichž naklademe uvařenou zeleninu.

kuskus fatima

Kuskus Bil Harissa
400 g kuskusu, feferony čerstvé, chilli papričky, olivy zelené a černé, rajčatový protlak, sůl, pepř, olivový olej

Kuskus uvaříme. Přimícháme do něj pikantní omáčku připravenou z rajčatového protlaku, nakrájených feferonů a chilli papriček. Osolíme a opepříme. Vše zamícháme a na závěr přidáme olivy a trochu olivového oleje. Podáváme se zeleninovou oblohou.

kuskus bil harissa

Tážin s hruškami
400 g hrušek, 400 g hovězího masa, sůl, hladká mouka, šafrán, zázvor, mletý prepř, olivový olej

Maso rozdělíme na 4 stejné porce, vložíme do kastrolu na rozpálený olej a ochutíme kořením. Po chviličce maso zalijeme trochou vody a necháme asi hodinu dusit pod pokličkou. Hrušky omyjeme, neloupeme a rozkrájíme je na čtvrtky. Když je maso měkké, vyjmeme ho a uložíme do tepla, aby nevychladlo. Do výpeku přidáme hrušky a zbytek koření, zalijeme vodou a vaříme ještě asi 20 minut. Nakonec v malém množství vody rozmícháme mouku a přilijeme ji do kastrolu s hruškami. Omáčku mícháme, dokud nám nezhoustne. Potom do ní přidáme maso, chviličku prohřejeme a můžeme podávat.

tážin s hruškami

Arabský chléb
2,5 šálku teplé vody, 2 lžíce droždí, 1 lžička cukru, 8 šálků mouky, 1/4 šálku olivového oleje, 2 lžičky soli

Teplou vodu smícháme s cukrem a droždím, dobře promícháme a necháme tak pět minut odstát. Přidáme zbývající ingredience a opět důkladně promícháme. Přikryjeme látkou potřenou olivovým olejem a necháme asi hodinu kynout. Těsto pak rozdělíme na několik stejných dílů a necháme ještě pod látkou kynout asi půl hodiny. Uděláme placky a ty pečeme v předehřáté troubě na plechu dozlatova.


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2004 2/2004

Zákaznický magazín 1/2004 1/2004