
Stejně jako jazyk této země je nám blízké i její kulinářské umění. Slovenská kuchyně se v podstatě příliš neliší od tradiční české kuchyně - používá stejné koření i stejné základní suroviny. Prolínají se v ní nejenom české, ale i německé a především maďarské vlivy. Na jihu můžeme pozorovat velmi silný vliv maďarské kuchyně, na středním Slovensku jsou...
celý text

Cestou na rozhovor s Květou Fialovou jsem rozjímal, o čem by bylo nejlépe hovořit, na co se ptát, jak začít... Zcela náhodou jsem potkal herce Petra Nárožného: "Pane Nárožný, schválně, jakou otázku byste položil na úvod rozhovoru s paní Květou Fialovou?!" "Jakou?" Zprvu se zdál být zaskočený, aby vzápětí napsal na kus...
celý text

Určitě trvalou součástí českého života a kultury je pivo. Má svou dávnou tradici a také budoucnost. V dřívějších dobách bylo u nás pivo na rozdíl od vína vždy lidovým nápojem a pilo se v rovnostářském prostředí venkovských a městských hospod. Káva a víno...
celý text

Toto slovo právem řadíme v češtině mezi nejrozšířenější. Díky tomu, že je výrazem pro náš nejrozšířenější druh ovoce, jemuž se v klimatických podmínkách českých a moravských zemí bezesporu daří, má také...
celý text