Zákaznický magazín COOP
 Číslo 3/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*I u vody je hlad
*Den s... Plzeňským
dětským sborem

*Vyhrazeno pro motoristy
– povinná výbava

*Přijela pouť...
*Než koupíte myčku
*Recepty našich
zákazníků

*Grilování bez masa?
*Máme to!!!
*Vysoký cholesterol
*COOP je český řetězec
*Sláva pohybu
*Coopclub.cz se převléká
do nového


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Grilování bez masa?
 Lahůdky nejen pro vegetariány
Ten, kdo je zapřísáhlým vyznavačem škvířících se klobásek a steaků nad rozžhaveným dřevěným uhlím, se nad možností grilování zeleniny a ovoce možná ušklíbne. Kdo však rád experimentuje, jednou vyzkouší a rád zopakuje. Vegetariáni jsou samozřejmě zajedno: je to báječné! Ti si nemohou vynachválit ani grilované tofu. A nakonec on je i ogrilovaný plátek bagetky pokapaný ochuceným olivovým olejem nebo bylinkovým máslem báječná pochoutka.

grilování

Grilovaná zelenina
Grilujeme především lilky, cukety, papriky, rajčata. Vhodné jsou však i patisony, celer, brambory nebo kedlubny. Lahůdkou jsou grilované cibule a paličky česneku. Rajčata a oloupané cibule grilujeme celé, větší papriky překrájíme na půlky. Ostatní zeleninu krájíme na plátky. Lilky, cukety a patisony nakrájíme na plátky, posolíme a necháme "vypotit". Pak osušíme, vložíme do marinády a grilujeme. Marinované paličky česneku vložíme do alobalu a pečlivě zabalíme, pak teprve grilujeme.

Marináda na zeleninu:
Základem je olej, nejlépe olivový nebo kvalitní slunečnicový. Podle chuti přidáváme například česnek, citronovou šťávu, kečup, sójovou omáčku, med, balsamikový ocet, hořčici, čerstvé bylinky.

Grilované ovoce
Dobře omyté, na kousky nakrájené ovoce, jako jsou jablka, hrušky, banány, ananas nebo mango, naložíme asi na půl hodiny do marinády. Poté kousky marinovaného ovoce položíme na olejem potřený rošt a na mírném plameni grilujeme, dokud povrch nezíská nazlátlou kůrku.

Marináda na ovoce:
Základem je med. Dalšími přísadami mohou být alkohol, citronová šťáva, hřebíček, skořice nebo vanilka. Kdo rád experimentuje, může vyzkoušet i česnek, bílý pepř, sójovou omáčku, mletou papriku.

Vhodnou teplotu uhlí na grilování ovoce a zeleniny poznáme, pokud podržíme ruku ve výšce cca 12 až 13 cm nad ohništěm a udržíme ji tam 6 až 7 vteřin.

Grilované papriky plněné balkánským sýrem
4 zeleninové papriky, 200 g balkánského sýra, 1 vejce, 1 vařený brambor, olej, 1 menší cibule, 1 lžíce sekané zelené petrželky, koření čubrica nebo červená paprika, pepř, saturejka nebo bazalka či oregano

balkánský sýr Ranko

Papriky omyjeme, pečlivě vydlabeme a naplníme směsí z nastrouhaného balkánského sýra, nastrouhané brambory, na oleji osmažené cibulky a zelené petrželky. Okořeníme podle svých zásob koření. Nesolíme, protože balkánský sýr solený je. Plněnou papriku potřeme olejem a pečlivě zabalíme do alobalu. Zvolna grilujeme.

Zeleninový špíz
8 menších žampionů, 1 velká žlutá paprika, 1 malá cuketa, 8 cherry rajčátek, 4 menší cibule, 1 svazek čerstvé petrželky, 1 kelímek jogurtu, 1 lžíce majonézy, 1 bageta, 8 lžic olivového oleje, 2 stroužky česneku, 3 snítky rozmarýnu, 3 snítky tymiánu, sůl, pepř

Žampiony očistíme a případně odřízneme nožky, papriku rozpůlíme, vyjmeme semena a rozkrájíme na menší čtverce, cuketu nakrájíme na plátky, posolíme a necháme "vypotit".

Rajčata omyjeme, přepůlíme. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Jednotlivé kousky zeleniny střídavě napícháme na špejle.

grilování

Omyté listy petrželky rozmixujeme s jogurtem a majonézou, dáme vychladit. Bagetu nakrájíme na plátky. Olej promícháme s rozdrceným česnekem a nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Potřeme jím připravené špízy a grilujeme. Podáváme s plátky opečené bagety.

Grilovaná bageta s hermelínem
2 bílé bagety, 50 g změklého másla, 2 hermelíny, čerstvá petrželka, jarní cibulka

Bagety překrojíme na poloviny, podélně rozpůlíme a lehce pomažeme máslem. Hermelín nakrájíme na tenčí plátky a navršíme na bagety. Grilujeme jen krátce na okraji grilu, aby se bagety nespálily. Sýr by měl změknout a začít "bublat". Rozpečené bagety posypeme nasekanou petrželkou a jarní cibulkou.

grilování

Grilovaný banán
1 banán, 1 lžička másla, 1 lžička medu, l lžička citronové šťávy (případně šlehačka, vanilková zmrzlina a čokoláda)

Alobal pomastíme máslem, vložíme podélně rozpůlený banán, zakápneme citronovou šťávou, přidáme lžičku medu. Alobal pečlivě uzavřeme a ogrilujeme. Po otevření můžeme navršit zmrzlinu, ušlehanou šlehačku a polít rozpuštěnou čokoládou.

Obměna: K banánu do alobalu přidáme jahody, maliny, borůvky nebo ostružiny.

-koř-

© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 3/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 2/2010
2/2010

COOP Rádce 1/2010
1/2010