Dezinfikují sliznice při vylučování přes ledviny, močový měchýř a močovod a pomáhají tím při zánětech. B-komplex celeru je současně základní výživou pro naše nervy a mozek, pomáhá v činnosti střev a udržuje zdravou kůži, vlasy, oči i játra. Dále celer odvodňuje organismus a pomáhá tak při hubnutí.
NÁKUP: Celer se u nás sklízí od srpna s natí, hlavní sklizeň pak probíhá v říjnu.
Od listopadu do července přichází na trh skladované tuzemské nebo dovážené zboží. Nakupovaný celer musí být tvrdý a mít pevnou dužinu.
UCHOVÁNÍ: V chladničce jej můžeme skladovat velmi dlouho – nejlépe v mikrotenovém sáčku s větracími otvory.
POUŽITÍ V KUCHYNI: Celer zpracováváme na polévky, kaše, studené i teplé pokrmy, hlavní jídla i jako přílohu a nápoje.
Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, čerstvá i sušená dužina nebo semena.
Celerem se hodně koření v balkánské, americké, anglické, ale i francouzské kuchyni.