ÚČINNÉ LÁTKY: Grapefruity obsahují velké množství léčivých a ochranných účinných látek – zejména vitamínu C, nejlepšího spojence imunitního systému a biokatalyzátoru. Dužina plodu je bohatá na bioflavonoidy, rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost vitamínu C. Grapefruity obsahují také mnoho kyseliny listové – tento vitamin skupiny B je nezbytný pro růst buněk. Hořký glykosid naringin podporuje chuť k jídlu a trávení, enzymy povzbuzují látkovou výměnu.
NÁKUP: Nakupované čerstvé plody musí být pevné a relativně těžké, slupka lesklá. Drobná poškození a tvrdá místa na slupce kvalitu dužiny neovlivňují.
UCHOVÁNÍ: Grapefruity nedáváme do chladničky – dozrávají při pokojové teplotě. Zralé plody vydrží až dva týdny.
POUŽITÍ V KUCHYNI: Grapefruity mají mnohostranné využití – do ovocných salátů, dezertů, na šťávy a kompoty (šťáva se rovněž dobře zamrazuje) nebo jako přílohy k masným a rybím pokrmům.