www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Moravské kraslice
*Pomocníci v kuchyni
*Křesťanské velikonoce
*Žlutobílé obměny
*Alergeny všude kolem
nás

*Velikonoční recepty
*Zelenina a její přednosti
*Sněženkové probuzení
*Nádivka na jarním
stole

*Rady od plotny
*Výstavy a veletrhy
*Švédské velikonoce
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Nádivka na jarním stole
Nádivka (jak už sám název napovídá) je "pochutinový polotovar" určený především k plnění - nadívání hlavního pokrmu, který tím získá nejen lahodnější chuť, ale velice esteticky působí i při porcování a servírování. Nádivek je celá řada. Některé se hodí pro plnění masa a zvěřiny, jiné do kynutých moučníků.

nádivka

Velikonoční nádivka neboli "hlavička",
která se peče v pekáčku jako samostatný příkrm.

600 g vařeného uzeného, vepřového a telecího stejným dílem, 5 až 6 vajec, sůl, pepř, 100 až 150 g strouhanky, zelená petrželka, 2 lžíce sekaných mladých kopřiv

Všechno maso uvaříme, usekáme, promícháme se zelenou petrželí, osolíme, opepříme, spojíme vejci a pečeme ve vymaštěném pekáči.

Kuře s nádivkou:

1 větší kuře, 5 tvrdších rohlíků, 4 vejce rozšleháme s necelou osminou litru mléka, cibule, 200 g debrecínky nebo dobrého uzeného, česnek, pažitka, petrželka, mladé kopřivy
Kuře vykostíme a naplníme nádivkou, kterou připravíme následovně:
Tvrdší rohlíky nakrájíme na kostičky. Rozšleháme vejce s mlékem. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uzeninu, vmícháme utřený česnek, posekanou pažitku a petrželku. Rozšleháme vejce s mlékem a zalijeme jimi rohlíky nakrájené na kostičky. Do nasáklé hmoty přidáme ostatní přísady a ještě dochutíme. Nádivka nesmí být tuhá, podle potřeby ji ředíme mlékem. Kuře naplníme, zašijeme a dáme do pekáčku na plátky slaniny a cibuli. Upečeme v troubě a podáváme s bramborem.

nádivka

Nadívaný kůzlečí hřbet

1 vykostěný kůzlečí hřbet, 1 vepřová síťka na pečení masa, olivový olej na osmahnutí

Na nádivku:
400 g vepřového mletého masa, 100 g vnitřností z kůzlete, 100 g pórku, 1 žemle (kostičky), 100 g másla, 2 vejce, 1 svazek kopru (posekaného), sůl, pepř

Na omáčku:
kosti z kůzlečního hřbetu (rozseknuté), 500 g kořenové zeleniny, 1/2 l masového vývaru, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce pelyňku černobýlu (drhnutého), můžeme vynechat

Jako první vložíme vepřovou síťku na maso na 15 minut do studené vody. Během této doby si připravíme nádivku.

Jemně nakrájený pórek spolu s vnitřnostmi nakrájenými na malé kousky lehce podusíme na másle, potom necháme trochu vychladnout a zapracujeme do mletého vepřového masa spolu se 2 vejci a kostičkami žemle do vláčné nádivky. Osolíme, opepříme a přichutíme koprem.

nádivka

Potom rozprostřeme na pracovní plochu dobře vymačkanou vepřovou síťku, vložíme do ní vykostěný hřbet, do kterého jsme dali nádivku, a vytvoříme velkou ruládu zabalenou do síťky. Místo síťky můžeme maso ovázat kuchyňskou nití.

Ve velkém pekáči rozehřejeme olivový olej, opečeme nadívané kůzlečí důkladně ze všech stran a dáme v pekáči do trouby předehřáté na 180°C. Nadívané kůzlečí pečeme 25 - 30 minut. Občas potíráme rozehřátým máslem.

Během pečení rulády si připravíme omáčku. Kosti spolu s kořenovou zeleninou dobře osmahneme, potom zalijeme horkým masovým vývarem. Přidáme rajský protlak, snítky kopru a pelyněk. Na prudkém ohni svaříme omáčku asi na 1/2 l. Jakmile zhoustne, prolisujeme ji sítem a odstavíme do tepla.

Kůzlečí ruládu nakrájíme na plátky, pokapeme trochou omáčky a obložíme čerstvým koprem. Zbylou omáčku podáváme odděleně.

Jako přílohu podáváme brambory vařené v páře a mladé zelené fazolky.


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

titulni stranka 1/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2000 4/2000

Zákaznický magazín 3/2000 3/2000