www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Moravské kraslice
*Pomocníci v kuchyni
*Křesťanské velikonoce
*Žlutobílé obměny
*Alergeny všude kolem
nás

*Velikonoční recepty
*Zelenina a její přednosti
*Sněženkové probuzení
*Nádivka na jarním stole
*Rady od plotny
*Výstavy a veletrhy
*Švédské velikonoce
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Velikonoční recepty
Třebaže křesťanský ráz svátků jara jaksi "vyšel z módy", v mnoha rodinách jsou Velikonoce očekávány radostněji a klidněji než Vánoce. Kolkolem nevládne šílený shon po dárcích a jarní počasí navozuje optimistické nálady, táhne lidi do přírody a většina z nás se těší na prodloužený víkend příjemně prožitý podle svého "gusta" - například u svátečně prostřeného stolu. V rodinách, kde dodržují tradiční velikonoční jídelníček, nebude na stole chybět jehněčí, kůzlečí, velikonoční nádivka s čerstvými bylinkami, vejce a jako moučník šlehaný beránek, jidáše nebo mazanec.

velikonoční beránek

Velikonoční věnec

500 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 1 balení suchého droždí, sůl, 250 ml mléka, 1 vejce, 100 g másla, 200 g mandlí, 100 g rozinek, 2 lžíce medu, 1 lžíce smetany
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vyhloubíme důlek. Rozdrobíme do něj droždí, trochu cukru, vlažného mléka a připravíme kvásek. Necháme na teplém místě 15 minut kynout. Poté přidáme zbylý cukr, 50 g rozpuštěného másla, vejce a sůl, vypracujeme těsto a dáme kynout.

Zatímco těsto 15 minut kyne, nasucho opražíme mandle. Do těsta vmícháme 100 g mandlí a rozinky, propracujeme, vyválíme do tří pramenů a spleteme do copu.

Potom cop stočíme na plechu do věnce. Necháme ještě kynout. Pečeme 30 minut. Svaříme smetanu, med, 50 g másla a 100 g mandlí. Polevou potřeme věnec 10 minut před koncem pečení.

velikonoční věnec

Lanýžová vajíčka

200 g čokolády na vaření, 200 g bílé čokolády, 200 ml smetany, 5 lžic másla, 150 g rozinek (naložených v rumu), 2 lžíce perníkového koření
Na obalení: 50 g kakaového prášku, 50 g strouhaného kokosu

Na černá lanýžová vajíčka rozlámeme čokoládu na vaření, ohřejeme 100 ml smetany, přidáme do čokolády spolu se 2 lžícemi másla a za stálého míchání rozehřejeme. Potom přimícháme perníkové koření a hmotu odstavíme do chladna.

Na světlá lanýžová vajíčka připravíme se zbylou smetanou a máslem stejným způsobem bílou čokoládu a po vychladnutí doplníme rumovými rozinkami. Obojí hmotu dáme přikrytou nejméně na 30 minut do výparníku nebo mrazničky. Potom vypichujeme z obojí hmoty malé kuličky, utvoříme z nich vajíčka a ještě jednou dáme do chladničky.

Potom tmavá vajíčka obalíme ve strouhaném kokosu, světlá vajíčka v kakaovém prášku. Aby byla vajíčka zvláště pestrá, můžeme do strouhaného kokosu přidat pestrobarevný cukr.

Lanýžová vajíčka nejlépe uchováme v chladničce, a to v hezké plechové dóze.

lanýžová vajíčka

Vajíčka jako překvapení

Na náplň:
60 g jemné krupice, 75 g cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 75 g másla, 1 lžíce másla (přepuštěného), 4 lžíce jemných ovesných vloček Emco, 3 lžíce pomerančové šťávy, 1 kg soli, barvy na vejce

Špičky syrových vajec pečlivě odsekneme a vaječnou hmotu zachytíme v míse. Přitom obsah tří vajec dáme stranou.

Vaječné skořápky pečlivě vypláchneme, obarvíme barvami na velikonoční vajíčka a osušíme (můžeme použít přírodní barviva, tj. cibulové slupky, osení, kávovou sedlinu).

vajíčka jako překvapení

Na těsto ušleháme do pěny máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a třemi vejci a lžíci po lžíci přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva. Přidáme ovesné vločky, pomerančovou šťávu a promícháme na hladké těsto.

Vnitřek vajec (skořápek) opatrně potřeme rozpuštěným máslem; použijeme k tomu štětec. Do ohnivzdorné mísy odpovídající velikosti vysypeme sůl a do solného lože posadíme vejce (skořápky), které naplníme až k okraji těstem. V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 20 minut.

K podávání můžeme vejce posadit do košíčku s velikonočním osením.

Velikonoční zajíček

300 g polohrubé mouky, 200 g ovesných vloček, 2 vejce, 1 žloutek, 40 g másla (mírně změklého), 1/2 l vlažného mléka, 15 g droždí (čerstvého), 1 lžička cukru, 4 lžíce moučkového cukru, 1/2 balíčku vanilkového cukru, strouhaná kůra z poloviny citronu, 1 špetka soli, obarvená vajíčka na ozdobu
Do mísy rozdrobíme droždí, posypeme trochou cukru, zalijeme asi 4 lžícemi vlažného mléka a necháme stranou kynout. Mezitím v mixéru ušleháme do krému vejce s moučkovým cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli. Vlijeme do mísy. Do hmoty vmícháme mouku, ovesné vločky, máslo, mléko a vzešlý kvásek. Vše zpracujeme v hladké těšto, přikryjeme a dáme na 15 minut kynout.

velikonoční zajíček

Nakonec těsto vytvarujeme na pomoučněné pracovní ploše do podoby zajíčka a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme a necháme ještě jednou 15 minut kynout.

Potom zajíčka potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme na nejspodnější liště trouby předehřáté na 200°C asi 40 minut.

Zajíčka servírujeme spolu s obarvenými vejci a do pacičky mu zastrčíme třeba větvičku s májovými kočičkami.


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

titulni stranka 1/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2000 4/2000

Zákaznický magazín 3/2000 3/2000