www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Moravské kraslice
*Pomocníci v kuchyni
*Křesťanské velikonoce
*Žlutobílé obměny
*Alergeny všude kolem
nás

*Velikonoční recepty
*Zelenina a její přednosti
*Sněženkové probuzení
*Nádivka na jarním stole
*Rady od plotny
*Výstavy a veletrhy
*Švédské velikonoce
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Rady od plotny
Rozříznutá cibule brzy plesniví. Když ale potřeme řez slabě tukem, vydrží déle neporušená a příjemné chuti.

Nejen chuť, ale i barva pokrmů je důležitá pro dojem, jak jídlo vypadá. Neupravené a nedozdobené porce na talíři nelákají, i kdyby byly sebechutnější.

Bábovkové těsto zlehčíme, když do něj vmícháme lžíci rumu, koňaku nebo jiného destilátu. Bábovky se nepřipálí, postavíme-li do zadního rohu trouby nádobku s vodou.

vejce

Bílky na šlehání nemají být studené, ale nejlépe je ušleháme při teplotě kolem 20°C. Sníh z bílků s několika kapkami octa je výborným čisticím prostředkem na rámy obrazů z pozlaceného dřeva.

Pach cibule (i česneku) odstraníme z rukou a nádobí kávovou sedlinou. Dřevěná prkénka bychom však měli mít pro tento účel zvláštní a stejně tak i vařečky.

Jako podklad pro různé obložené chlebíčky lze použít všelijak ochucené máslo, rostlinné nebo pomazánkové. Do změklého tuku vmícháme podle chuti co nejjemněji nasekané byliny, které jsou právě k dispozici: pažitku, petrželku, řeřichu, kopr, ale třeba i obyčejný ptačinec, který bývá svěže zelený takřka po celý rok.

Abyste při naklepávání řízků neměli postříkanou celou kuchyňskou linku, vyzkoušejte naklepávat plátky masa v mikroténovém sáčku. Do rozšlehaných vajíček na obalování řízků přidejte trošku vody nebo piva a doplňte lžičkou oleje. Usmažený trojobal bude mnohem křehčí a nebude z masa odpadávat.

Tvrdší chleba změkne, když ho dáme na několik vteřin rozpéci do mikrovlnné trouby nebo o chvíli déle do obyčejné trouby.

Hovězí pečeni zahušťujeme strouhanou kůrkou tvrdého chleba. Bude mít lepší chuť než při klasickém zahušťování moukou.

Vejce uvařené natvrdo rozkrojíme rychleji a snadno na plátky, když nůž namočíme do vařící vody a otřeme hadrem. Pokud chceme krájet více vajec, postup několikrát opakujeme. Stejně tak postupujeme při krájení dortu.

špagety

Nejzdravěji okyselíme omáčky citrónem, dostanou tak příjemné aroma, jsou ještě navíc jemné a biologicky hodnotné. Obsahují vitamín C.

I když budeme vařit kávu s citem a láskou, mnoho můžeme pokazit jejím servírováním. Daleko lépe chutná, když ji pijeme z tenkého porcelánu než ze sklenky od hořčice nebo tlustostěnného hrnku.

Slepici můžeme klidně vydávat za pečené kuře, ovšem napřed ji uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou téměř doměkka. Pak potřeme kysanou smetanou, podlijeme vývarem, přidáme kousek másla a vložíme do vyhřáté trouby. Na slepici se brzy udělá krásná křupavá kůrka.


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

titulni stranka 1/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2000 4/2000

Zákaznický magazín 3/2000 3/2000