Poslední noc v roce je vždy příležitostí k bujaré oslavě. Poslední noc 20. století a první ráno století jedenadvacátého - to je důvod nad všechny ostatní, abychom se veselili ještě o něco více a nebáli se ani dobrého jídla a pití. Většina z nás zasedne kolem stolu s přáteli, protože v družné pohodě není čas na stesky a zbytečné splíny. Nepochybujeme o tom, že právě letošní silvestrovské pohoštění bude skutečně bohaté a chuťově pestré. Existuje nepřeberné množství receptů na silvestrovské koktejly. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali několik více či méně alkoholicky vydatných nápojů. Nezapomeňte však na to, že nejlepším kuchařem a barmanem jsou vaše chuťové pohárky, které už si samy vyberou, co a s čím ve sklenici nebo v žaludku smíchat.
James
mírně trpký short drink
2 cl koňaku, 1 cl ginu, 2 cl Chartreuse žlutého
Všechny přísady promícháme v míchací sklenici s kostkami ledu a procedíme do koktejlové sklenky. Okraj sklenky ozdobíme třešní.
Brandy Cocktail
mírně trpký short drink na večer
4 cl brandy, 1 BL cukrového sirupu, 3 střiky Angostury
Všechny přísady promícháme v míchací sklenici s ledem a procedíme do sklenky. na okraj umístíme třešeň.
Breakfast Egg-Nog
sladký egg-nog pro zimní období
4 cl koňaku, 2 cl Curacaa bílého, 1 vejce, 1 PL cukrového sirupu, mléko na dolití
Všechny přísady kromě mléka protřepeme v šejkru s ledem a procedíme do sklenky. Dolijeme mlékem a zamícháme.
Whisky Soda
osvěžující long drink pro sváteční den
4 cl skotské whisky, sodovka na doplnění
Whisky nalijeme do tumbleru s kostkami ledu a podle chuti doplníme sodou.
Canadian Summer
svěží aromatický long drink
3 cl kandské whisky, 2 cl Créme de Cacao bílého, 1 cl Créme de Menthe zeleného, sodovka na dolití
Whisky a likér smícháme v tumbleru. Přidáme několik kostek ledu a doplníme sodou.
Bourbon Silver Fizz
mírně trpký ovocný fizz
3 cl bourbonu, 1 BL citrónové šťávy, 1 BL limetové šťávy, 1 BL cukrového sirupu, 1 bílek, sodovka na doplnění
Všechny přísady protřepeme v šejkru s ledem a procedíme do tumbleru. Doplníme sodou a zamícháme. Okraj sklenky ozdobíme plátkem citrónu.
Pikantní kuřecí křídla
12 kuřecích křídel, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce omáčky hoisin, 60 ml rajčatové omáčky, 90 ml medu, 1 lžíce jablečného octa, 2 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce sezamových semínek, 1/2 lžičky čínské kořenicí směsi Patero koření,
1 lžíce sezamového oleje
Kuřecí křídla opláchneme a osušíme. Ze sójové omáčky, omáčky hoisin, rajčatové omáčky, medu, octa, česneku, sezamových semínek, koření a oleje připravíme ve velké míse marinádu.
Vložíme kuřecí křídla a promícháme s marinádou tak, aby je pokryla ze všech stran. Zakryjeme a necháme v chladničce nejméně 2 hodiny marinovat, občas křídla obrátíme.
Předehřejeme troubu na 180°C. Křídla necháme odkapat a dáme je na mřížku, podloženou pekáčem. Pečeme 35 až 40 minut. Pečená křídla podáváme teplá. |