Ke sváteční tabuli patří nejen sladké cukroví provoněné vanilkou, hvězdičkovým kořením, skořicí, medem či marcipánem. Někdo si na sladké příliš nepotrpí, někdo už je možná přeslazený ažaž, a tak určitě přijde k duhu i nějaká slaná křupavá dobrota. I když v obchodě snadno a rychle pořídíte nejrozmanitější druhy crackerů, bramborových lupínků a chipsů s nejrůznějšími příchutěmi, doma upečené slané tyčinky chutnají ještě znamenitěji. Pokud vám zbude chvilka času a navíc budete chtít překvapit své nejbližší, můžete se do pečení pustit s námi. Ještě předtím přijměte ověřenou radu, že doma pečené slané dobroty není vhodné dlouho skladovat. Pokud navlhnou, ztrácejí chuť. Ale sami se přesvědčíte o tom, že vaše slané tyčinky z talířku zmizí možná dříve, než stačíte z trouby vyndat poslední plech.
Sýrové tyčinky
250 g tvrdého strouhaného sýra, 250 g tuku, 250 g hladké mouky, půl lžičky sladké papriky, sůl
Ze všech přísad rychle zpracujeme na vále těsto. Rozválíme je na tloušťku 4 až 5 mm, nakrájíme rádlem tyčinky široké asi 1 cm a podle libosti dlouhé. Necháme je pohromadě, potřeme vejcem, sypeme solí a kmínem. Přeneseme je na plech a prudce opečeme.
Slané dukátky
150 g polohrubé mouky, 1 lžička drceného kmínu, 50 g másla, 1 vejce, špetka soli, špetka prášku do pečiva, 1 - 2 lžíce mléka, 2 lžíce oleje na potření placky, vejce na potření koleček
Na vál prosijeme mouku, do důlku uprostřed klepneme vejce, přidáme prášek do pečiva, sůl, kmín a mlékem zaděláme těsto, z něhož poté vyválíme placku. Lehce ji potřeme olejem, složíme jako kapesník, znovu rozválíme. To opakujeme asi 5x. Nakonec placku hodně tence vyválíme a vypichujeme malá kolečka. Necháme je na pergamenovém papíru na plechu do příštího dne odležet, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v hodně teplé troubě.
Sýrové slaměnky
300 g lístkového těsta, 80 g parmezánu nebo ementálu na posypání a 1 žloutek na potření
Lístkové těsto vyválíme na vále poprášeném moukou na placku asi 4 mm silnou, ze které nakrájíme 2 cm široké a 15 cm dlouhé proužky. Ty potřeme žloutkem, posypeme strouhaným sýrem (můžeme i přisolit), asi třikrát šroubovitě zatočíme, oba konce proužků přitlačíme k sobě na plech a v horké troubě je přibližně 15 minut pečeme.
Slané preclíky
280 g hladké mouky, 80 g másla, 1 žloutek, trochu soli, 10 g droždí, kostka cukru, podle potřeby trochu mléka, vejce na potření, hrubá sůl a kmín
V hrnku si připravíme vlahé mléko, přidáme kvasnice, kostku cukru, lžíci mouky a uděláme kvásek. Vzešlý kvásek vlijeme do mouky, přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, žloutek, podle potřeby ještě trochu mléka, osolíme a vypracujeme těsto. Necháme v teple vykynout. Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném vále preclíky, které přeneseme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem a dáme do trouby pomalu péci.
Slané tyčky k čaji
1 kg polohrubé mouky, 400 g tuku, 1 vejce, 3 žloutky, 50 g droždí, necelý půl litr mléka, trochu soli
Z přísad vypracujeme tuhé těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Pak je vyklopíme na vál a vyválíme v silný váleček, který rozdělíme na menší kousky. Z nich vyvalujeme tyčky, dáme na pomaštěný plech, necháme trochu nakynout, potom potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a solí a v dobře vyhřáté troubě do zlatova upečeme.
Brynzovníčky
200 g brynzy nebo pivního sýra, 200 g másla, 200 g polohrubé mouky, sůl,
1 vejce, kmín
Z brynzy nebo pivního sýra, másla, mouky a soli dobře vypracujeme těsto. Vyválíme, vykrájíme kolečka nebo čtverce. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, pokmínujeme a upečeme.
Křehké preclíky
400 g hladké mouky, 25 g droždí, trochu cukru, 4 lžíce rozpuštěného sádla, 1 vejce, sůl, čtvrt litru vody, tuk na plech
Z mouky, droždí rozetřeného s cukrem, sádla, vejce, soli a vody vypracujeme těsto a necháme je vykynout. Potom z něj tvoříme preclíky, které opět necháme vykynout na tukem vymazaném plechu. V horké troubě je upečeme do tmavorůžova a ve vypnuté troubě je necháme úplně vyschnout do křupava.
 |