www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Čokoláda
*Vinná klobása
*Jak na šupináče
*Rozkvetlé Vánoce
*Jak slaví za hranicemi
*Jako od cukráře
*Čas adventu
*Připomínka vánočních
zvyklostí

*Jak na adventní věnec
*Když ne sladké tak
slané

*Radost až do rána
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Když ne sladké tak slané
Ke sváteční tabuli patří nejen sladké cukroví provoněné vanilkou, hvězdičkovým kořením, skořicí, medem či marcipánem. Někdo si na sladké příliš nepotrpí, někdo už je možná přeslazený ažaž, a tak určitě přijde k duhu i nějaká slaná křupavá dobrota. I když v obchodě snadno a rychle pořídíte nejrozmanitější druhy crackerů, bramborových lupínků a chipsů s nejrůznějšími příchutěmi, doma upečené slané tyčinky chutnají ještě znamenitěji. Pokud vám zbude chvilka času a navíc budete chtít překvapit své nejbližší, můžete se do pečení pustit s námi. Ještě předtím přijměte ověřenou radu, že doma pečené slané dobroty není vhodné dlouho skladovat. Pokud navlhnou, ztrácejí chuť. Ale sami se přesvědčíte o tom, že vaše slané tyčinky z talířku zmizí možná dříve, než stačíte z trouby vyndat poslední plech.

Sýrové tyčinky

250 g tvrdého strouhaného sýra, 250 g tuku, 250 g hladké mouky, půl lžičky sladké papriky, sůl

Ze všech přísad rychle zpracujeme na vále těsto. Rozválíme je na tloušťku 4 až 5 mm, nakrájíme rádlem tyčinky široké asi 1 cm a podle libosti dlouhé. Necháme je pohromadě, potřeme vejcem, sypeme solí a kmínem. Přeneseme je na plech a prudce opečeme.

slané pečivo

Slané dukátky

150 g polohrubé mouky, 1 lžička drceného kmínu, 50 g másla, 1 vejce, špetka soli, špetka prášku do pečiva, 1 - 2 lžíce mléka, 2 lžíce oleje na potření placky, vejce na potření koleček

Na vál prosijeme mouku, do důlku uprostřed klepneme vejce, přidáme prášek do pečiva, sůl, kmín a mlékem zaděláme těsto, z něhož poté vyválíme placku. Lehce ji potřeme olejem, složíme jako kapesník, znovu rozválíme. To opakujeme asi 5x. Nakonec placku hodně tence vyválíme a vypichujeme malá kolečka. Necháme je na pergamenovém papíru na plechu do příštího dne odležet, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v hodně teplé troubě.

slané pečivo

Sýrové slaměnky

300 g lístkového těsta, 80 g parmezánu nebo ementálu na posypání a 1 žloutek na potření

Lístkové těsto vyválíme na vále poprášeném moukou na placku asi 4 mm silnou, ze které nakrájíme 2 cm široké a 15 cm dlouhé proužky. Ty potřeme žloutkem, posypeme strouhaným sýrem (můžeme i přisolit), asi třikrát šroubovitě zatočíme, oba konce proužků přitlačíme k sobě na plech a v horké troubě je přibližně 15 minut pečeme.

slané pečivo

Slané preclíky

280 g hladké mouky, 80 g másla, 1 žloutek, trochu soli, 10 g droždí, kostka cukru, podle potřeby trochu mléka, vejce na potření, hrubá sůl a kmín

V hrnku si připravíme vlahé mléko, přidáme kvasnice, kostku cukru, lžíci mouky a uděláme kvásek. Vzešlý kvásek vlijeme do mouky, přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, žloutek, podle potřeby ještě trochu mléka, osolíme a vypracujeme těsto. Necháme v teple vykynout. Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném vále preclíky, které přeneseme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem a dáme do trouby pomalu péci.

Slané tyčky k čaji

1 kg polohrubé mouky, 400 g tuku, 1 vejce, 3 žloutky, 50 g droždí, necelý půl litr mléka, trochu soli

slané pečivo

Z přísad vypracujeme tuhé těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Pak je vyklopíme na vál a vyválíme v silný váleček, který rozdělíme na menší kousky. Z nich vyvalujeme tyčky, dáme na pomaštěný plech, necháme trochu nakynout, potom potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a solí a v dobře vyhřáté troubě do zlatova upečeme.

Brynzovníčky

200 g brynzy nebo pivního sýra, 200 g másla, 200 g polohrubé mouky, sůl, 1 vejce, kmín

slané pečivo

Z brynzy nebo pivního sýra, másla, mouky a soli dobře vypracujeme těsto. Vyválíme, vykrájíme kolečka nebo čtverce. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, pokmínujeme a upečeme.

Křehké preclíky

400 g hladké mouky, 25 g droždí, trochu cukru, 4 lžíce rozpuštěného sádla, 1 vejce, sůl, čtvrt litru vody, tuk na plech

Z mouky, droždí rozetřeného s cukrem, sádla, vejce, soli a vody vypracujeme těsto a necháme je vykynout. Potom z něj tvoříme preclíky, které opět necháme vykynout na tukem vymazaném plechu. V horké troubě je upečeme do tmavorůžova a ve vypnuté troubě je necháme úplně vyschnout do křupava.

slané pečivo


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2001 3/2001

Zákaznický magazín 2/2001 2/2001