www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Čokoláda
*Vinná klobása
*Jak na šupináče
*Rozkvetlé Vánoce
*Jak slaví za hranicemi
*Jako od cukráře
*Čas adventu
*Připomínka vánočních
zvyklostí

*Jak na adventní věnec
*Když ne sladké tak slané
*Radost až do rána
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Jak na šupináče
V některých rodinách, zejména s malými dětmi, se plovoucí vánoční kapřík ve vaně stává mimořádnou vánoční atrakcí. Dětičky jásají a plácají kapříka po tělíčku, chytají ho za ploutvičky a vřískají, když je ryba mrsknutím ocasu jaksepatří postříká. O nejkomičtější situace se však většinou postará sám tatínek při "vanovém výlovu" a pokusech o přemožení kluzkého rybího těla...

kapr

Třebaže většina z nás si raději koupí vánočního kapra již vykuchaného, protože práce s přípravou ryb pro kuchyňské zpracování není ani jednoduchá, přesto vám ostatním rádi poradíme, jak na šupináče, abyste se nečekaně spolu s ním neocitli ve vaně, či ho "nehonili" po stole, v horším případě po podlaze.

kapr

Aby vám živá ryba při přenášení z vody na kuchyňský stůl nevyklouzla, uchopte ji do mokré utěrky. Šupin zbavujte rybu hned po zabití. Šupiny škrábeme tupou hranou nože (nebo šrabkou na ryby) směrem od ocasu k hlavě. U některých ryb drží drobné šupinky pevně (lín, okoun), proto tyto ryby ponoříme na okamžik do vroucí vody. Pak půjdou šupiny lehce odstranit. Potom rybu vykucháme. Při řezu od řitního otvoru k hlavě musíme dávat pozor, abychom neprořízli žlučový měchýř, který je hned pod kůží. Opatrně vyjmeme vnitřnosti, odstraníme žlučový měchýř, mlíčí nebo jikry oddělíme zvlášť. Potom vystříháme a odstraníme žábry a ploutve, nejlépe nůžkami na drůbež.

Chceme-li z ryb stáhnout kůži, pak rybu nejprve rozdělíme na porce. Očištěné a vykuchané ryby před další úpravou rychle omyjeme pod studenou tekoucí vodou a dobře osušíme.

Aby ryba chutnala

Ryby obsahují plnohodnotné bílkoviny, dále vitamíny A a vitamíny skupiny B, tučnější ryby ještě dostatek důležitého vitamínu D. Rybí maso je bohaté na nerostné látky, především maso mořských ryb na vzácný jód. Nevýhodou rybího masa je poměrně vysoký obsah vody. Rychle se kazí, zvláště při špatném ošetření.

pochoutka z kapra

Rybí maso je pro svou lehkou stravitelnost (s výjimkou tučných druhů) a vysokou biologickou hodnotou velmi cennou surovinou k přípravě znamenitých teplých pokrmů, jakož i vítaným doplňkem jídelního lístku nemocných se zažívacími poruchami.

Ryby můžeme upravit nejrozmanitějšími způsoby. Můžeme je vařit, smažit, péci, udit, grilovat... Nezapomínejme ryby před vařením, pečením atd. osolit a popř. pokapat citrónovou šťávou.

Chuťového zlepšení některých druhů ryb dosáhneme tím, že je hodinu před úpravou marinujeme v rozředěné citrónové šťávě nebo octu s jemně sekanými bylinkami. Marinované ryby nesmíme solit, sůl by z nich vyloužila šťávu! Osolíme je teprve před další tepelnou úpravou.

Kapr "na jinak"

Receptů na úpravu ryb je nepřeberné množství. A protože kapra namodro, načerno, smaženého nebo po mlynářsku už vyzkoušel kdekdo, dneska si uděláme kapra "na jinak".

Kapr narůžovo

600 g kapra, 2 malé cibule, 2 lžíce oleje, 3 a půl lžíce kečupu, kari, sůl

Očištěného kapra naporcujeme, obalíme v kari a na olejem vymazané teflonové pánvi upečeme dorůžova. Než se kapr upeče, nakrájíme cibuli. Upečené porce upravíme na horké talíře. Do zbylé šťávy dáme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme kečup a dobře prohřejeme. Získanou omáčkou přelijeme porce kapra. Podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.

kapr

Kapr na mandlích

600 g kapra, 80 g oleje, 40 g másla, 80 g mandlí, 80 g šlehačky, 60 g cibule, citrón, pepř, sůl, petrželka

Očištěné, omyté porce kapra osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme asi dvě hodiny uležet. Pak vložíme na rozpálený olej a po obou stranách opečeme, přidáme máslo, na plátky nakrájené oloupané mandle, nadrobno nakrájenou cibuli. Krátce podusíme, zalijeme smetanou a znovu povaříme se zbylou citrónovou šťávou. Podáváme se smaženými bramborami.

Zapékaný kapr

1 kapr, šťáva ze 2 limet nebo 1 citrónu, 4 - 5 snítek tymiánu nebo petrželky, 2 lžíce olivového oleje, 1 pokrájená velká cibule, 2 nadrobno pokrájené stroužky česneku, 425 g pokrájených konzervovaných rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce červeného vinného octa, 5 lžic nízkotučného bílého jogurtu, 2 lžíce pokrájené petrželky, 2 lžičky sušeného oregana, 6 lžic strouhanky, 60 g jemně nadroleného sýra, sůl, pepř, snítky kopru na zdobení.

Salát:
1 malý salát nakrájený na tenké proužky, 10 - 12 roztrhaných listů mladého špenátu, 1/2 malé okurky nakrájené na kolečka a ta na čtvrtiny, 2 jemně pokrájené jarní cibulky, 3 lžíce pokrájené petrželky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce nízkotučného bílého jogurtu, 1 lžíce červeného vinného octa.

Limetovou nebo citrónovou šťávou polijte vnitřek i povrch ryby, osolte a opepřete. Bylinky vložte do břišní dutiny.

pochoutka z kapra

Ve velké pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibulku, dokud nezesklovatí. Přimíchejte česnek a smažte 1 minutu, potom přidejte pokrájená rajčata, rajčatový protlak a ocet. Na mírném ohni povařte nezakryté asi 5 minut. Omáčku nechte vychladnout, potom přimíchejte jogurt, petrželku a oregano.

Polovinu omáčky nalijte do zapékací mísy, která je dostatečně velká, aby se do ní vešla ryba. Přidejte rybu a zalijte druhou polovinou omáčky a posypte strouhankou. Zapékejte nezakryté 30 - 35 minut. Rybu posypte sýrem a podávejte s klínky limety a snítkami kopru.

Salátové ingredience dejte do mísy. Smíchejte olej, jogurt a ocet a touto směsí salát přelijte.


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2001 3/2001

Zákaznický magazín 2/2001 2/2001