Původem indické koření ve svých základních barevných formách představuje pro lidský organismus velká pozitiva. Látky v tomto koření obsažené podporují chuť k jídlu a tvorbu slin, a tedy i trávení a látkovou výměnu. Pepř také pomáhá proti nadýmání, a dokonce povzbuzuje srdeční činnost. Konzumace pepře ovlivňuje metabolismus, pomáhá snižovat horečku, má mírné močopudné účinky. Pepř kromě toho zmírňuje menstruační bolesti a v neposlední řadě působí jako afrodisiakum.
Další zajímavostí je, že pepř obsahuje alkaloid piperin, který nejenže způsobuje jeho ostrou chuť, ale podle posledních výzkumů pomáhá zvýšit pigmentaci kůže. Podle londýnských vědců, kteří testovali účinky pepře na hlodavcích, zvýšila konzumace piperinu pigmentaci kůže tak, že za šest týdnů byla světle hnědá. "Prokázali jsme, že kombinace této léčby s UV ozařováním výrazně zlepšila pigmentaci s výsledky, které jsou kosmeticky lepší než konvenční léčba vitiliga (ztráta pigmentace kůže)," uvedli ve své závěrečné zprávě vědci.
Ve světě je známo zhruba 1 600 druhů pepře, nejznámější jsou ale jeho tři varianty – černý, bílý a zelený. Nejpoužívanější je přitom černý pepř. Jeho kvalitu poznáme podle velikosti nerozemletých kuliček a jejich váhy (větší a těžší znamená kvalitnější). U mletého pepře doporučují odborníci prověřit kvalitu jednoduchým testem: nasypat jej do sklenice s vodou. Nechce-li prášek klesnout, je z nekvalitních malých a lehkých bobulí.
Paprika – vitamínová bomba
Paprika patří obdobně jako rajčata nebo brambory do čeledi lilkovitých rostlin a za její pravlast je považováno Mexiko a tropické oblasti Jižní Ameriky. Díky šlechtění je v současné době známo množství odrůd papriky.
Pro lidský organismus představuje bohatý zdroj řady látek, především však vitamínu C. Některé druhy paprik obsahují přes 200 mg tohoto vitamínu ve 100 gramech jejich jedlých částí. Červené papriky dokonce obsahují třikrát více vitamínu C než pomeranče o stejné váze. Podstatné je, že v paprikách není přítomen enzym askorbináza, což způsobuje, že se vitamín C nerozkládá tak snadno jako v jiné zelenině či ovoci. To znamená, že vařením a ohříváním paprik se vitamín C neztrácí.
Kromě vitamínu C obsahují papriky velké množství vitamínu A, většinu vitamínů skupiny B a vitamín E. V paprice jsou přítomny i minerální látky, zejména vápník, draslík, hořčík, fosfor, síra, železo, mangan či měď. V paprice je také zhruba 1,2 procenta bílkovin.
Konzumace paprik má velký význam pro prevenci celé řady chorob – chrání nás například před kornatěním cév, je také prevencí vůči hemeroidům. Konzumace paprik se doporučuje při nachlazení, rýmě a kašli. Prokázalo se, že paprika má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest. Červená nepálivá paprika posiluje krevní oběh a působí proti vzniku krevních sraženin. Paprika podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím zlepšuje trávení. Pálivou papriku by však neměli požívat nemocní, kteří trpí žaludečními vředy, žloutenkou nebo záněty žlučníku.