Zákaznický magazín COOP
 Číslo 2/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*Senzační dětská party
*Den s... Pomocnými
tlapkami

*Co naše maminky
neznaly I. – Avokádo

*Paříž
*Koření
*Recepty našich
zákazníků

*Slovenský koutek
*Naše tělo je miluje
*Co naše maminky
neznaly II. – Bambus

*Láska prochází žaludkem

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Zdravá chvilička Petra Havlíčka
Co to je zdravá výživa?

Zdravá výživa je v podstatě všechno, co respektuje životní styl určitého jedince. Měli bychom vědět, že potravní pyramidy tak, jak jsou obvykle prezentované, neplatí pro všechny. Například horník, který má obrovský energetický výdej, rozhodně musí jíst podstatně větší množství víceenergetických potravin než manažer, který sedí v kanceláři. O zdravou výživu se tedy jedná v případě, že jídlo respektuje to, co člověk dělá, jak celkovým množstvím energie, tak i obsahem jednotlivých živin. Jednoduše řečeno – měla by být šitá na míru.

Petr Havlíček

Za vyloženě nezdravé věci se dají považovat určité potraviny, které nejsou tím, za co jsou vydávány. Do této skupiny patří například "uzeniny" bez masa, sušenky se ztuženým rostlinným tukem, "čokoláda" bez kakaa, "sýr" bez mléka, mléko s rostlinným tukem. Našemu zdraví také samozřejmě neprospívají jídla smažená, především ta, která jsou připravovaná na nekvalitních přepálených tucích.

Mýty kolem zdravé výživy
V poslední době se hodně hovoří o škodlivosti "éček". Některá jsou ale v té kritice nevinně, protože jsou neškodná. Například svoje číselné označení E mají nevinné kyseliny citrónová nebo askorbová, které slouží ke konzervaci potravin. Rovněž kyslík byste rozhodně za nepřítele nepovažovali, a on má také v potravinářství své číslo: E 948. Na druhé straně některá "éčka" nám prokazatelně škodí, Evropská unie jejich používání proto plošně zakázala.

K dalším mýtům patří, že ovoce bychom kvůli své linii neměli jíst odpoledne a večer. Zatím jsem nepřišel na jediný reálný důvod, proč by si člověk nemohl dát přirozenou porci ovoce ve čtyři odpoledne nebo jako druhou večeři. Po jednom jablku v té době určitě nikdo neztloustne.

S tím souvisí i další mýtus, a to že pokud chci zhubnout, musím jíst jen do pěti hodin odpoledne. Přece když v té době pracuji (a dokonce ještě v 8, 9 večer), tak jen z toho stresu, že do půlnoci, kdy půjdu spát, už nic do pusy nevezmu, přiberu víc než z toho, co sním v rozumné míře po páté. Správné je jíst poslední jídlo 3 až 4 hodiny před spaním.

Ing. Petr Havlíček
Absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, obor technologie potravin. Tento známý specialista na zdravou výživu spolupracoval např. s běžkyní Kateřinou Neumannovou nebo desetibojaři Tomášem Dvořákem a Romanem Šebrlem. Známe jej i z pořadu "Jste to, co jíte" vysílaného televizí Prima.

Rozhodně také neplatí, co se někdy říká, že káva zastavuje hubnutí. Naopak, kofein se při redukčních režimech přidává určitým typům lidí pro jejich metabolickou stimulaci.

Velký mýtus je, že když chci hubnout, musím hladovět. Hladovění je stav, který náš organismus zná statisíce let, takže v okamžiku, kdy ho nastolím, dokáže se moje tělo velmi rychle zadaptovat. A když se opět najím, tělo si vytvoří zásobu. Hladovění proto sekundárně vede spíš k tloustnutí.

ilustrační foto

Naprostým omylem je také přesvědčení, že k váhovému úbytku stačí omezit příjem kalorií a není třeba cvičit. Bez pohybu svůj organismus pouhým hladověním zdevastuji.

Říká se také, že sycená voda škodí. Zdravému člověku rozhodně ne, plyn, který obsahuje, prostě zase vyloučí ven říhnutím. Dráždit žaludek může jen tomu, kdo má žaludek nemocný.

Měli bychom si také uvědomit, že džusy, jak reklamy tvrdí, sice opravdu obsahují řadu zdraví prospěšných látek, ale také velké množství cukru, srovnatelné s colovými nápoji. A o tom už se většinou nemluví. Představují proto velkou energetickou nálož a měly by se pít pouze střídmě a ještě ředit čistou vodou.

Za naprostý mýtus považuji tvrzení, že zelenina je jídlo. Neobsahuje významnější množství základních živin, tudíž má téměř nulovou energetickou hodnotu. Zelenina je ovšem cenná obsahem úplně jiných látek – vlákniny, antioxidantů, silic, minerálů, vitamínů. Obdobně ovoce sice obsahuje sacharidy, ale chybí mu bílkoviny a tuky, bez kterých se náš organismus neobejde. Je to pouhý, i když nezbytný doplněk našeho stravování.

Hodně zdraví přeje Petr Havlíček

Španělské kuře s houbami
4 kuřecí stehna, 300 ml drůbežího vývaru, 2 cibule nakrájené na plátky, nastrouhaná kůra z 1 pomeranče a šťáva ze 2 pomerančů, 150 ml dezertního vína, 1 lžíce worcesterské omáčky, 300 g hub nakrájených na plátky, 1 lžíce hladké mouky smíchané se solí a pepřem, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce petrželky, sůl, pepř

španělské kuře

V hrnci rozpálíme olej, vsypeme cibuli a restujeme dozlatova. Poté cibuli vyndáme na talíř. Stehna poprášíme moukou promíchanou se solí a pepřem a v hrnci, ve kterém jsme restovali cibuli, je opečeme ze všech stran. Podlijeme vývarem, vrátíme cibuli. Přidáme pomerančovou šťávu i kůru, víno a worcesterskou omáčku. Přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi 40 minut, dokud maso nezměkne. Pak přidáme houby a ještě pět minut dusíme. Těsně před podáváním posypeme petrželkou, popř. dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží.

Tip: Chceme-li pokrm připravit zdravěji, zbavíme kuřecí stehna kůže.


© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 1/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 1/2010
1/2010

COOP Rádce 5/2009
5/2009