Avokádový dip
2 avokáda, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce majonézy, 1 malá cibule, 4 lžíce tvarohu nebo lučiny, pepř, hrst mandlí
Avokáda rozpůlíme, vyjmeme jádra. Dužninu opatrně lžící vydlabeme tak, abychom neprotrhli slupku. Vyhloubená avokáda přestříkneme citrónovou šťávou. Cibuli nasekáme velmi najemno, avokádovou dužninu rozmělníme a smícháme s ostatními přísadami. Vydlabané půlky avokáda naplníme směsí a posypeme opraženými mandlemi.
Rukola s avokádem a oříšky
2 hrsti rukoly, 2 avokáda na kostičky, 1/2 červené papriky nakrájené na slabé kratší nudličky, hrst nasekaných lískových oříšků nebo piniových semínek, l polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce cukru, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, špetka soli, případně pepře
Olej, ocet, sůl, cukr pořádně promícháme a minimálně na 15 minut v tom necháme marinovat oříšky (lze i přes noc). Nakrájíme si ostatní suroviny, opatrně je spolu smícháme a zalijeme marinádou s oříšky. Promícháme a podáváme jako salát nebo jako přílohu, např. ke grilovanému masu.