1 kg hovězího jazyka (i uzeného), 200 g kořenové zeleniny, 100 g másla, 80 g hladké mouky, 250 g hříbků, 150 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany, sůl, kmín a mletý pepř
Jazyk vložíme do vody, osolíme, přidáme koření a vaříme asi 2 hodiny. Pak přidáme kořenovou zeleninu a zvolna vaříme. Po uvaření jazyk vyjmeme, ve studené vodě oloupeme a nakrájíme na plátky. Omáčku připravíme osmažením cibule na másle, zasypeme moukou a zalijeme vývarem z jazyka. Přidáme krájené kousky hub, dobře povaříme a vlijeme odvar ochucený jogurtem. Dále nevaříme. Plátky jazyka podáváme s omáčkou a bramborem.
Žampionová omáčka s kaštany
150 g žampionů, 50 g jedlých loupaných kaštanů, 50 g másla, 100 g slaniny, 50 g hladké mouky, 4 plátky citronu, 1 kostka vývaru, česnek, lžička koriandru, drcený kmín, lžíce kečupu a sůl
Na másle osmažíme kostičky slaniny, česneku, přidáme plátky kaštanů a žampionů a vše zasypeme moukou. Zvolna opékáme, zalijeme 3/4 l vody, promícháme a dochutíme kořením, kečupem, kostkou vývaru a troškou soli. Povaříme s plátky citronu a podáváme s knedlíkem nebo bramborem.
Sladký hubník
20 g sušených hub, 4 housky, 2 lžíce krupice, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů, 1 palička česneku, 1 cibule, 150 ml mléka,1 lžíce strouhanky, 1 lžíce másla, strouhaný perník podle chuti, 1 lžička směsi nové koření pepř, hřebíček, badyán, zázvor a sůl
Houby namočíme ve studené vodě, housky pokropíme mlékem s vejci a postupně přidáváme rozinky, krájené ořechy, česnek, cibuli a jemně mleté koření. Spojíme s houbami a troškou vody, vše zasypeme krupicí a upravíme jako vláčnou žemlovku. Dáme do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme asi hodinu a plátky sypeme strouhaným perníkem.