(Eva Vlčková, Kdyně)
1 chlazené či mražené kuře, 1/2 litru coly Kapito, 1/4 litru rybí omáčky, 1/2 litru vody, pálivé chilli papričky (počet papriček podle chuti), 2 hvězdičky badyánu
Kuře pečlivě omyjeme a nakrájíme na jednotlivé díly. V hrnci si mezitím smícháme colu, rybí omáčku (ta je k dostání v lahvičce podobné lahvičce maggi či sójové omáčce) a vodu. Do této směsi přidáme naporcované kuře. Přihodíme chilli papričky s hvězdičkovým kořením a přivedeme k varu. Snížíme plamen na minimum a pod poklicí dusíme na nejnižším stupni nejlépe celou noc, ale minimálně 5 hodin. Šťáva se vyvaří a vznikne výborná sladko-pálivá omáčka. Jako přílohu ke kuřeti podáváme rýži, těstoviny, brambory či bramborové knedlíky – pro méně náročné to však může být i třeba chléb.
Polévka rajčatová s máslovým kapáním
(Libuše Štěpánová, Pačejov)
1 l rajčatové šťávy Kapito, 1 konzerva malého rajčatového protlaku, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 1 kostka zeleninového bujónu Varoma, špetka soli a cukru
Máslové kapání: 100 g másla, 1 vejce, 1 lžička Vegety, 3 lžíce mouky krupice
V hrnci rozpustíme máslo, zpěníme na kousky nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou a společně osmahneme. Vzniklou jíšku zředíme rajčatovou šťávou, přidáme rajský protlak, zeleninový bujón a za občasného míchání necháme provařit. Dochutíme solí a cukrem. Mezitím v misce necháme změknout máslo. Poté ho utřeme s vajíčkem, přidáme Vegetu a postupně přisypáváme mouku krupici, až vznikne husté tuhé těstíčko. Přes hrubé struhadlo (může být i haluškové) jej pak protlačíme do vroucí polévky, necháme asi 2 minuty povařit a můžeme podávat.
Banánový koktejl pro děti
(Lucie Charvátová, Vejprnice)
2 banány, 1 citron, 100 ml mléka Ranko, 1 láhev multivitamínového džusu Kapito, 1 balíček vanilkového cukru Varoma
Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a pokapeme citronovou šťávou. Dáme je do mixeru, přidáme mléko, multivitamínový džus a vanilkový cukr. Vše rozmixujeme a nalijeme do vysokých sklenic. Nápoje ozdobíme brčkem a plátkem citronu nebo limetky. V horkém létě můžeme přidat kostky ledu. Podáváme jako chutnou svačinku našim dětem.
Želatinové řezy
(Martina Mašková, Všeruby)
2 hrnečky hladké mouky, 1 hrneček cukru, 1 kypřicí prášek do pečiva Varoma, 3 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 hrneček mléka Ranko, 1 nápoj v prášku Kapito, 2 vanilkové pudinkové prášky Varoma, lžíce cukru, ovoce podle ročního období a chuti
V míse smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek, vejce, olej a mléko. Ze všech přísad vytvoříme těsto, které nalijeme na vymazaný plech. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova. Mezitím si připravíme želatinu: do rozdělaného pomerančového nápoje v prášku přidáme čtyři lžíce cukru a oba vanilkové pudinky. Celé to přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí. Na upečené těsto navršíme ovoce a přelijeme želatinou.