Zelený hrášek se šunkou
200g šunky, 250g hrášku (mraženého, nebo v konzervě), lžíce olivového oleje, 2 cibule, sůl, pepř, tymián
Na oleji opečeme pokrájenou cibuli, přidáme kostičky šunky, osolíme, okořeníme. Přidáme hrášek, trochu podlijeme vodou a dusíme 5 - 10 minut.
Žampionová polévka
300g žampionů, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 l vývaru, sůl, pepř, 2 lžíce koňaku, 4 plátky bílé veky, 2 lžíce strouhaného sýra
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky. Cibuli pokrájíme na plátky a opečeme na olivovém oleji. Přidáme žampiony a podusíme. Po chvíli osolíme, opepříme a přidáme koňak. Zalijeme vývarem a vaříme 10 - 15 minut. Plátky veky opečeme, posypeme strouhaným sýrem. Položíme je na polévku do čtyřech misek a krátce zapečeme na grilu.
Salát s česnekovými krutony
1 hlávka salátu, 3 stroužky česneku, 3 plátky veky, 1 lžíce olivového oleje
Zálivka: 2 lžíce olivového nebo ořechového oleje, 1 lžíce vinného octa, 2 stroužky drceného česneku, sůl, pepř.
Salát opereme a listy rozložíme na mísu. Plátky veky rozkrájíme na kostičky, opečeme na oleji do zlatova a promícháme s drceným česnekem. Ingredience na zálivku smícháme, vlijeme na salát. Posypeme česnekovými krutony.
|