www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2000
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Co víme o kalendáři
*Francouzská kuchyně
*Čas, který nám vládne
*Betlém časem oživl
*Časy se mění
*Řečí kapřích šupin
*Občerstvení pro přelom
tisíciletí

*Kominické štěstí
*Než rozkrojíte vánočku
*Čarovné jmelí
*Zelenina a její přednosti
*Perníkové mlsání
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Perníkové mlsání
Dodnes v mnoha českých domácnostech nesmějí o vánočních svátcích na stole chybět medové perníčky zdobené cukrovou polevou. Řada hospodyněk si podle rodinných receptů vyrábí perníkové cukroví sama, řada jich hotové výtvory raději nakoupí na trhu, kde bývají k dostání doslova umělecké kousky. Jednou ze zručných perníkářek je také paní Jitka Peterová z Domažlic.

Základy pečení a zdobení perníčků pochytila u své tety z Písku, která je zručnou perníkářkou oficiálně i podle živnostenského listu. "Já perníčky peču ze záliby, jen tak pro radost jiným, jako sezónní cukroví. Příjem z příležitostného prodeje je sice příjemný, ale není to ten hlavní důvod, který mě u pečení drží. Ona samotná příprava těsta, pečení, zdobení, balení i rozvoz hotového zboží k prodejcům vůbec není snadnou záležitostí, jak by se někomu mohlo zdát."

perníčky

Při pohledu na plný stůl rozličných perníkových tvarů a jejich bohaté zdobení není těžké uvěřit. Pod rukama paní Peterové vznikají líbivé ornamenty náročné na zručnost, přesnost i představivost. Jemné zdobení cukrovou polevou doslova vytváří zdání krajkového čepení. Však je člověku až líto takovou krásu sníst.

"Většinu perníčků zhotovuji především pro dekorativní účely. Tomu přizpůsobuji i charakter těsta, které nesmí být příliš řídké, aby drželo správný tvar. Ale každý kousek je pochopitelně jedlý, pokud příliš nepřeschne. Na pultech prodejen tohle nebezpečí nehrozí, protože se tam perníčky dlouho "neohřejí". Ještě se nestalo, že by mi z napečených zásob něco zůstalo "na ocet". Spíš je to tak, že požadavky obchodníků nestačím ani uspokojit. Ale nejsem velkopekárna. Všechno zboží připravuji v normální kuchyni za běžného chodu domácnosti, takže peču v rámci svých možností a také podle nálady. Pravda však je, že jakmile se venku objeví první sněhový poprašek, kdybych měla, nevím co na práci, musím všeho nechat a zadělat první vánoční várku..."

perníčky

Do Štědrého dne těch várek přibude ještě nejmíň z dalších deseti nebo patnácti kil mouky. Třebaže pečení a zdobení zůstává v rodině dosud doménou paní Peterové, voňavá vánoční atmosféra nakonec stejně ovládne všechny kolem. Děti například pomáhají při potírání vykrajovaných tvarů vajíčkem, desetiletá dcera už pomalu okukuje zdobení, manžel především vymýšlí a zhotovuje perníkové formičky nových tvarů. Pro vánoční svátky jsou to hlavně čerti, Mikulášové, betlémové postavičky a nejrůznější drobné vánoční motivky. (O Velikonocích zase převládají zvířátka.) Chloubou vánoční kolekce Jitky Peterové je bezesporu zasněžená perníková chaloupka obklopená skupinkou pěti smrků, plotu a dalšího příslušenství. "Výroba této dárkové kompozice je nejpracnější. Zabere nejméně šest hodin práce. Proto ji peču a sestavuji jen na základě závazných objednávek. V průměru to nakonec bývá kolem pěti, šesti objednávek za zimu."

Při správném uskladnění v chladnějším prostředí prý taková skutečná perníková chaloupka vydrží ještě do příštích Vánoc. Potom už možná poleva pomaloučku vezme za své a začne se olupovat. Ale do té doby jistě chaloupka přinese dost radosti nejen malým, ale i velkým obdivovatelům.


cara
© 2000 - 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2000

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2000 3/2000