www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zlodějská série
*Rakouská kuchyně
*Lyžování v Rakousku
*Lunární kalendář Krásné
paní - prosinec

*Vánoční pečení
*Rady, tipy, triky
*Lunární kalendář Krásné
paní - leden

*Čaj
*Lunární kalendář Krásné
paní - únor

*Petr Messany: Hvězda
mezi hvězdopravci

*Znáte nové názvy
masných výrobků?

*Bowle
*Naše hospůdka
*Jak zvládnout vánoční
úklid

*Rady naší babičky
*Čokoládové potěšení

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Čokoládové potěšení
Čokoláda. Bezesporu je to všeobecně oblíbený pamlsek, který mají rádi prakticky všichni lidé bez rozdílu věku. Na našem trhu existuje bohatý výběr ve všech možných podobách a čokoládové výrobky najdeme také na vánočním stole či jako tradiční ozdoby na stromečku.

čokoláda

V posledních létech nás určitě potěšily zprávy vědců a lékařů, že kakaový prášek obsahuje látky prospívající našemu zdraví.

A tak si občas můžeme bez pocitu viny dopřát lahodnou čokoládovou dobrotu.

Než si ji rozbalíme
Výroba čokoládových tabulek, bonbónů, tyčinek, figurek začíná na kakaových plantážích v Jižní Americe, Africe, v tropických krajích tam, kde je teplo a hodně vlhko. Z kmene tlustších větví kakaovníku vyrůstají růžové květy a z nich dozrávají bobule, ve kterých je až sedmdesát bobovitých semen. Sklizené boby se na slunci usuší a putují v pytlích zámořskými loděmi nebo nákladními vlaky do továren na zpracování. Tam pak ze zásobníků odnáší dopravník boby do čistícího zařízení a poté už do speciálního stroje, kde je horký vzduch upraží. Tady už začíná vůně čokolády.

čokoláda

Upražená jádra se drtí a proud vzduchu je zbavuje slupek, pak přichází na řadu mletí. Přitom, protože jádra obsahují tuk - kakaové máslo, dochází k oddělení tekuté části - másla (to je používáno v lékařství a kosmetice) a kakaového prášku.

Výroba čokolády pak pokračuje v hnětacích strojích, kde se znovu smísí máslo s kakaovým práškem, přidá se cukr, vše se důkladně promíchá a z kakaové hmoty je, zjednodušeně řečeno, hmota čokoládová.

Domácí výroba
Řeklo by se, vyplývaje z předchozích řádek, že udělat si čokoládu je velmi snadné. Tak jednoduché to není, i když s výrobou domácí čokolády, zvláště před vánočními svátky, mají hospodyňky dobré zkušenosti. Firemní výroba má dostatek technických prostředků, jak dosáhnout té nejlepší kvality. Např. aby byl cukr dobře rozmělněný, jde čokoládové těsto do válcovacích stolic, kde se dále zjemňuje. Také je dále zušlechťováno a provzdušňováno ve strojích, kterým se říká konše.

Dlužno podotknout, že v ruční domácí výrobě dosahují kuchařky velmi kvalitních výsledků a výborných chuťových pocitů. Jsou samozřejmě odlišné od čokolády zakoupené v obchodě, ale to je právě na tom zajímavé a vyhledávané.

čokoláda

Receptů existuje taktéž velké množství, vyjde-li vám ještě před sklonkem letošního roku čas, vyberte si nějaký a překvapte své blízké a lecjakou návštěvu. Mnohé návody už počítají se vstupní ingrediencí hotové čokolády, hořké či mléčné jako výchozího produktu, a tak konečný výsledek vašeho úsilí nemusí být špatný.

Hořkou, mléčnou, bílou...
Odpověď není jednoduchá, ale říká se, že máme jíst právě to, co nám chutná. A je-li čokoláda opravdu kvalitní? Pak může tohle pravidlo platit v plném rozsahu.

Je pochopitelné, že hodně záleží na výběru kakaových bobů, ostatních surovin, jako cukru, mléka, vanilkovém aromatu apod. Neméně důležitý je pečlivý technologický postup výroby, vhodné skladování a sledovat bychom měli také vyznačenou dobu spotřeby na výrobku. Jedná-li se o naše děti, nemůžeme jednoznačně doporučit, že je pro ně vhodnější čokoláda mléčná. Mléko jim přece můžeme dopřát v jakékoliv podobě a tak se nemusíme mléčným označením dak docela vázat.

čokoláda

Čokoláda obsahuje také alkaloid theobromin, jehož účinek je podobný kofeinu. Je však daleko mírnější a tak ani pro děti není nebezpečný.

I čokoláda však může skrývat pro některé jedince záporné účinky. Jde zejména o to, když sní hodně čokolády na lačný žaludek a hodně ji zapijí. Zejména u hořké pak může dojít ke ztvrdnutí v žaludku, nebo vyvolat komplikace při vyprazdňování. Proto je dobré nedávat si tuto pochutinu na lačný žaludek a sníme-li více, pak se všeobecně doporučuje jako léčebná prevence ještě pozřít chléb s máslem.

Uvedené zdravotní problémy jsou však skutečnou výjimkou.

O hořké čokoládě se v poslední době píše v časopisech a diskutuje mezi lidmi, že je přece jenom "zdravější". Antioxidanty, obsažené v čokoládě, působí příznivě na kardiovaskulární systém tím, že se dostávají do krevní plazmy. Neutralizují v těle přirozeně se vyskytující kyslíkové volné radikály, které jsou škodlivé pro buňky (riziko rakoviny). Hořká čokoláda při zkoumání obstála lépe.

Čokoláda jako omlazovací kúra?
S takovým tvrzením přichází německý cukrář A. Andersen, který nabízí čokoládu nazvanou Felice a tvrdí o ní, že je omlazující.

čokoládový moučník

Vychází prý z poznatků svého dlouholetého přítele, lékaře, který pracuje v medicínském institutu prevence stárnutí. Tajemství prý tkví jen v tom, že do čokolády dává nejkvalitnější černé kakao, mango a sójové mléko. Samozřejmě přesnou recepturu odmítá pan Andersen prozradit. Jeho čokoláda tak pomáhá zklidňovat srdeční činnost, sójové mléko vede k odstraňování menstruačních potíží, chrání mužskou prostatu a mango má aktivovat metabolismus a mírnit záněty.

Tak to posuďte sami, je čokoláda pochutina nebo i zázračný lék? Pochopitelně, nic se nemá přehánět, určitě ani čokoláda není samospasitelná. Jak autor této oblíbené poživatiny doplňuje, účinky se mohou dostavit jen tehdy, budeme-li jíst alespoň trochu střídmě, myslet na pravidelný pohyb a snažit se vyhýbat stresům. Není třeba připomínat, že přehnané hýření a nezdravý životní styl po celý rok nemůže žádná čokoláda napravit, stejně tak jako neodbourá kilogramy lidem s vyšší hmotností.

čokoládové piškoty

Tak až budete rozbalovat barevné lesklé stanioly čokoládových bonboniér, bonbónů, zakousnete se do tmavě hnědého čtverečku oříškové či mandlové poezie, tyčinky nebo figurky z vánočních kolekcí, vzpomeňte si na naše sladké vyprávění. Moc a moc si pochutnejte a stále platí i v mlsání: Méně je někdy více.

(le)

Vaříme z čokolády

Čokoládový koktejl
1/2 šálku vychlazeného mléka, 1/3 šálku vychlazeného jogurtu, 1 lžíce rozpustného kakaa, 1 lžička medu

Všechny přísady dobře rozmixujeme v mixéru a pak nalijeme do vysoké sklenice a završíme brčkem. Podáváme nejlépe s čokoládovými sladkostmi.

Čokoládová pěna
100 g hořké čokolády, 100 g mléčné čokolády, 60 ml silného espresa, 5 vajec, 100 g cukru, 125 ml smetany ke šlehání, 50 g čokoládové rýže

Oba druhy čokolády nahrubo nakrájíme a rozpustíme ve vodní lázni. Přimícháme espreso a necháme mírně vychladnout. Žloutky s polovinou cukru ušleháme do pěny, přilijeme tekutou čokoládu a pečlivě promícháme. Smetanu ušleháme a opatrně ji vmícháme do čokoládového krému. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh a zamícháme ho do krému. Pěnu rozdělíme do pohárů a posypeme čokoládovou rýží. Necháme asi 3 hodiny vychladit v ledničce.

dort

Čokoládový krém
300 ml mléka, 125 g hořké čokolády na vaření, 15 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 2 celá vejce

Čokoládu za stálého míchání rozpustíme v teplém mléce. Vajíčka a cukr našleháme do pěny, přidáme mouku a zamícháme do čokoládového mléka. Vše znovu zahřejeme a za stálého míchání povaříme. Servírujeme v miskách, dle chuti ozdobíme šlehačkou.

Čokoládové bochánky
1 šálek polohrubé mouky, 4 lžíce másla, 1 šálek vanilkového cukru, 1/3 šálku neslazeného kakaa, 1 vejce

Ve velké míse smíchejte změklé máslo, cukr, kakao a vejce. Až vznikne vláčná hmota, postupně do ní vsypte mouku. Těsto nabírejte lžící a vyklepávejte na plech, mírně potřený olejem. Mezi jednotlivými bochánky by měly být nejméně třícentimetrové mezery. Po dvanácti minutách plech vyndejte z trouby a nechte na něm čokoládová kolečka čtyři minuty chladnout.


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2003 3/2003

Zákaznický magazín 2/2003 2/2003