www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zlodějská série
*Rakouská kuchyně
*Lyžování v Rakousku
*Lunární kalendář Krásné
paní - prosinec

*Vánoční pečení
*Rady, tipy, triky
*Lunární kalendář Krásné
paní - leden

*Čaj
*Lunární kalendář Krásné
paní - únor

*Petr Messany: Hvězda
mezi hvězdopravci

*Znáte nové názvy
masných výrobků?

*Bowle
*Naše hospůdka
*Jak zvládnout vánoční
úklid

*Rady naší babičky
*Čokoládové potěšení

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Vánoční pečení
Jedna z hezkých melodických koled přeje lidem dobré vůle: Veselé vánoční hody. Těšíme se každoročně na svátky klidu, radosti a lásky k bližním. Dodejme však, že jsou to i svátky velkého hodování! Předvánoční pečení a ochutnávání cukroví, sladkostí od Mikuláše, dobrota ze stromečku. Od štědré večeře pak zpravidla hody pokračují každý den až do nového roku. A tak si musíme dávat trochu pozor i na vlastní linii, ale znáte to!

vánoční cukroví

Bohatý vánoční stůl se prohýbá pod rozličnými lahůdkami a pohled na různé sladké voňavé vanilkové rohlíčky, perníčky, kokosové kuličky, ořechové tyčinky, vosí hnízda či pracinky je neodolatelný. Chuť je všemocná a málokdo většinou pokušení odolá.

Měli bychom mít na paměti, že vánoční svátky nezávisí na tom, kolik pochutin a jaké množství jsme připravili. Vždyť nejdůležitější je optimistická, dobrá nálada a příjemná pohoda.

forma na vánoční cukroví

Musíme se také zmínit o nešvaru v některých rodinách. Místo pomalého vychutnávání všech dobrot a vzájemného rozhovoru sledují v mnohých domácnostech televizní program od rána do večera. K němu roztržitě přikusují všichni přítomní vše, co mají momentálně na talíři nebo na vánočním stole. Ruku na srdce, vánoční atmosféra se nenávratně ztrácí. Aha. Děláte to také tak. Co kdybyste letos sledovali televizi jen občas a více se bavili mezi sebou? Třeba toho cukrovíčka sníte o mnoho méně. Ale vraťme se k pečivu. Je samozřejmé, že dobré zákusky jsou neodmyslitelnou součástí téměř každého většího pohoštění. Jistěže vánoční čas, včetně Nového roku patří k těmto příležitostem, kdy peče určitě i ten největší nepřítel sladkostí. Muži tohle období někdy nazývají epidemií a raději se na ten čas uchylují do restaurací a hospůdek, na procházky, nebo si zasportovat. Ženy si pilně vyměňují recepty, domácnost voní vanilkou a přichystané krabice se plní krásným, barevným pečivem roztodivných tvarů. Silnější pohlaví pak zpravidla přichází s ironickou otázkou: "Kdo to bude jíst?"

váleček

Tohle období volných dnů je také časem různých návštěv příbuzných či přátel. Za dětmi, které mají poměrně dlouhé školní prázdniny, přicházejí spolužáci. Bývá takovým malým nepsaným zákonem dát odcházejícím hostům pár kousků pečiva, které jim nejvíce chutnalo. V žádném případě není třeba darovat dvoukilový pytel a zabalit všechny druhy cukroví, které máme.

Co se na vánoce nesní, přijde vhod na silvestra. Zejména dlouho vydrží suché pečivo. Dnes existuje velké množství kuchařských knih plných vynikajících receptů od všemožných autorů. Takže si lze skutečně vybrat. Inspirovat se můžete i těmi, které jsme pro vás vybrali.

vánoční cukroví

Přípravy na vánoční svátky začínají v kuchyni už začátkem prosince, protože některé druhy cukroví potřebují delší čas na uležení, aby byly jemnější a chutnější. Takže: Všem kuchařkám hodně trpělivosti, vynalézavosti, hodně povedených a voňavých sladkých výrobků.

(le)

Dortové krémy
Chcete, aby dort chutnal jako od maminky? Vyzkoušejte lahodné dortové krémy od Vitany s kousky čokolády nebo oříšků a budete mile překvapeni!

dort

Zkušenost nás poučila, že ženy, které mají málo času na přípravu dortů, rády sáhnou po hotovém výrobku. Pokud je navíc jeho chuť k nerozeznání od "pravého domácího", pak už opravdu není co řešit. Nedílnou ingrediencí musí samozřejmě být výborně chutnající krém, který poskytuje sladkému skvostu ten správný šmrnc. A právě novinky od Vitany přesně splňují jak požadavek na lahodnou chuť, tak na snadnou přípravu. Stačí totiž přidat pouze mléko, ušlehat a každá hospodyňka pak může oslnit návštěvu originálním dortem se skvěle chutnajícím krémem.

Sušenkový mrož
1 balení Krému čokoládového Vitana, 1 balení máslových čokoládových nebo vanilkových sušenek, alobal, 3 - 4 polévkové lžíce rumu nebo kávy

čokoládový krém

Sušenky lehce zakapeme kávou nebo rumem. Spodní stranu sušenek potřeme vrstvou krému a slepujeme na alobalu vedle sebe. Zbylou částí krému potřeme horní a boční strany dezertu. Takto připravený dezert zabalíme do alobalu a dáme do lednice vychladit. Krájíme šikmo. Můžeme ozdobit rozdrcenými oříšky nebo polít čokoládovou polevou.

Banánový tunýlek
6 vajec, 200 g moučkového cukru, 120 g polohrubé mouky, 5 - 6 polévkových lžic kakaového prášku, 1 balení Krému s vanilkovou příchutí Vitana, 2 banány, 150 g ananasového nebo broskvového kompotu, čokoládová poleva

vanilkový krém

Z vajec, moučkového cukru, polohrubé mouky a kakaa upečeme čokoládový plát. Z něho vykrojíme obdélník tak, aby pokryl dno i boční strany formy "srnčího hřbetu". Formu naplníme polovinou našlehaného krému a vložíme podélně banány a ananas nebo broskve. Vše potřeme druhou polovinou krému a přiklopíme zbylou částí plátu. Moučník dáme vychladit do lednice. Vychladlý ho vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou. logo Vitana

Tento článek vznikl ve spolupráci s firmou Vitana.


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2003 3/2003

Zákaznický magazín 2/2003 2/2003