Měli bychom mít na paměti, že vánoční svátky nezávisí na tom, kolik pochutin a jaké množství jsme připravili. Vždyť nejdůležitější je optimistická, dobrá nálada a příjemná pohoda.
Musíme se také zmínit o nešvaru v některých rodinách. Místo pomalého vychutnávání všech dobrot a vzájemného rozhovoru sledují v mnohých domácnostech televizní program od rána do večera. K němu roztržitě přikusují všichni přítomní vše, co mají momentálně na talíři nebo na vánočním stole. Ruku na srdce, vánoční atmosféra se nenávratně ztrácí. Aha. Děláte to také tak. Co kdybyste letos sledovali televizi jen občas a více se bavili mezi sebou? Třeba toho cukrovíčka sníte o mnoho méně. Ale vraťme se k pečivu. Je samozřejmé, že dobré zákusky jsou neodmyslitelnou součástí téměř každého většího pohoštění. Jistěže vánoční čas, včetně Nového roku patří k těmto příležitostem, kdy peče určitě i ten největší nepřítel sladkostí. Muži tohle období někdy nazývají epidemií a raději se na ten čas uchylují do restaurací a hospůdek, na procházky, nebo si zasportovat. Ženy si pilně vyměňují recepty, domácnost voní vanilkou a přichystané krabice se plní krásným, barevným pečivem roztodivných tvarů. Silnější pohlaví pak zpravidla přichází s ironickou otázkou: "Kdo to bude jíst?"
Tohle období volných dnů je také časem různých návštěv příbuzných či přátel. Za dětmi, které mají poměrně dlouhé školní prázdniny, přicházejí spolužáci. Bývá takovým malým nepsaným zákonem dát odcházejícím hostům pár kousků pečiva, které jim nejvíce chutnalo. V žádném případě není třeba darovat dvoukilový pytel a zabalit všechny druhy cukroví, které máme.
Co se na vánoce nesní, přijde vhod na silvestra. Zejména dlouho vydrží suché pečivo. Dnes existuje velké množství kuchařských knih plných vynikajících receptů od všemožných autorů. Takže si lze skutečně vybrat. Inspirovat se můžete i těmi, které jsme pro vás vybrali.
Přípravy na vánoční svátky začínají v kuchyni už začátkem prosince, protože některé druhy cukroví potřebují delší čas na uležení, aby byly jemnější a chutnější. Takže: Všem kuchařkám hodně trpělivosti, vynalézavosti, hodně povedených a voňavých sladkých výrobků.