www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zlodějská série
*Rakouská kuchyně
*Lyžování v Rakousku
*Lunární kalendář Krásné
paní - prosinec

*Vánoční pečení
*Rady, tipy, triky
*Lunární kalendář Krásné
paní - leden

*Čaj
*Lunární kalendář Krásné
paní - únor

*Petr Messany: Hvězda
mezi hvězdopravci

*Znáte nové názvy
masných výrobků?

*Bowle
*Naše hospůdka
*Jak zvládnout vánoční
úklid

*Rady naší babičky
*Čokoládové potěšení

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Znáte nové názvy masných výrobků?
1. V současné době se setkáváme s vyhláškou 264/2003. Co znamená?
Uvedená vyhláška mění a doplňuje vyhlášku č. 326/2001 Sb. pro maso a masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy, vejce a výrobky z nich.

klobásy

2. Co je její hlavní podstatou a kterých výrobků se týká?
Vyhláška, kromě uvedení základních pojmů používaných v textu, upřesňuje požadavky "Zákona o potravinách" a zejména stanovuje požadavky na označování, jakost, technologické požadavky, pravidla pro uvádění do oběhu, požadavky na skladování, přepravu a prodej potravinářských výrobků, na které se tato vyhláška vztahuje.

Narozdíl od předchozí vyhlášky jsou nově uvedeny jakostní standardy na vybrané skupiny masných výrobků, které musí výrobci dodržet, pokud chtějí své výrobky uvádět na trh pod tradičními názvy.


salámy

3. Jaké výhody přinesou tato opatření nakupujícím?
Hlavní význam této vyhlášky a celé řady dalších zákonných předpisů je uvádět na trh potraviny zdravotně nezávadné, bezpečné a jakostní a zabránit znehodnocení potravin při distribuci, přepravě, skladování a prodeji. Zároveň dodržováním pravidel o označování chrání spotřebitele před klamáním. U vybrané skupiny masných výrobků musí mít spotřebitel záruku kvality ve složení základních surovin, obsahu tuku a bílkovin, resp. masa a ve splnění požadavků na charakteristické chuťové a vzhledové vlastnosti výrobku.

tlačenka

4. Zaznamenají sami spotřebitelé přímo na prodejnách změny spojené s touto vyhláškou?
Spotřebitelé by měli znát skupiny výrobků, pro které jsou stanoveny jakostní standardy. Jsou to v prvé řadě šunky, které jsou zařazeny do třech jakostních tříd, dále jsou to tepelně opracované masné výrobky - špekáček, kabanos, vídeňský párek, debrecínský párek, jemný párek, lahůdkový párek, spišský párek, ostravská klobása, šunkový salám, gothajský salám, junior salám, český salám, dále některé trvanlivé tepelně upravené masné výrobky - vysočina, selský salám, turistický trvanlivý salám, dále na trvanlivé fermentované masné výrobky - poličan, herkules, dunajská klobása, lovecký salám a paprikáš. V těchto masných výrobcích je zakázáno používat levnější surovinu, zejména strojně oddělené drůbeží maso tzv. "separát". Ten je naopak povolen používat ve výrobcích, které jsou označeny jako "drůbeží". Vyhláška stanoví standardy i pro vyjmenovaný sortiment konzerv.

salám Valdštejn

5. Dojde ke změně názvů dosud používaných pro masné produkty?
Stručně lze říci, že výrobky, které neodpovídají stanoveným standardům, nemohou být označeny názvem vyjmenovaného výrobku a to ani v odvozené nebo zdrobnělé podobě nebo s jakýmkoliv přívlastkem.

logo Masokombinátu Písek
Tato stránka vznikla ve spolupráci s firmou
ZŘUD - Masokombinát Písek CZ, a. s.


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2003 3/2003

Zákaznický magazín 2/2003 2/2003