www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zlodějská série
*Rakouská kuchyně
*Lyžování v Rakousku
*Lunární kalendář Krásné
paní - prosinec

*Vánoční pečení
*Rady, tipy, triky
*Lunární kalendář Krásné
paní - leden

*Čaj
*Lunární kalendář Krásné
paní - únor

*Petr Messany: Hvězda
mezi hvězdopravci

*Znáte nové názvy
masných výrobků?

*Bowle
*Naše hospůdka
*Jak zvládnout vánoční
úklid

*Rady naší babičky
*Čokoládové potěšení

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Rady, tipy, triky
Při šlehání bílků musíme mít nádobu na šlehání i metlu naprosto čisté.

věnec

Aby se bílky při šlehání nesrážely, přisypeme k nim během šlehání část cukru. Vždy však cukr krupicový nikoliv moučkový.

Sníh z bílků se lépe ušlehá, přidáme-li do něj trochu citrónové šťávy nebo lžíci bílého octa se špetkou soli.

Chceme-li mít z jednoho bílku více sněhu, přidáme na jeden velký bílek jednu lžíci studené vody. Bílek vodu dobře přijímá, aniž by to vadilo při šlehání.

věnec

Žloutky zůstanou čerstvé několik dní, když je ponoříme do studené vody či mléka a dáme do lednice. Bílky můžeme zmrazit.

Žloutky se více vyšlehají, když k nim rovněž přidáme lžíci vody.

Do každého (i sladkého) zákusku patří štipec soli - zlepšuje chuť.

Chceme-li udělat vanilkový cukr z proutku vanilky, nikdy ji do cukru neroztloukáme. Stačí ji zapíchnout na pár dní do uzavřené sklenice s cukrem a budeme mít cukr se silnou vanilkovou vůní.

Odměřené kakao do pečiva malinko polijeme horkým mlékem - bude lépe barvit.

věnec

Řídkou marmeládu zahustíme piškotovými drobečky nebo namletými ořechovými jádry.

Suroviny, které na těsta používáme, mají mít přibližně stejnou teplotu a musí být zpracovávány co nejrychleji, aby nedošlo ke spaření těsta. Spařené těsto praská při vyvalování a upečené výrobky jsou potom tvrdé.

Piškotové těsto nastavujeme vodou - mlékem se zředí a jde pak špatně zpracovat. Zašleháme-li do těsta s každým žloutkem lžíci teplé vody (nebo rumu), bude lehčí a zvětší svůj objem.

Perník bude vláčný, přidáme-li do těsta místo mléka čaj.

Vánočka neoschne a zůstane déle vláčná, přidáme-li do těsta nastrouhaný vařený brambor.

Ořechy, které vzdorují louskáčku, vložíme do hrnce a přelijeme vařící vodou s hrstičkou soli. Po 20 minutách půjdou rozlousknout lehce.

Mandle se dobře půlí, dáme-li je na pár hodin do studené vody, potom je spaříme a oloupeme.

Rozinky, které delším skladováním vyschly, krásně změknou, namočíme-li je na půl hodiny do citrónové vody. Chceme-li, aby v těstu nabyly, namočíme je na chvíli do horké vody nebo do rumu.

Plechy a formy na pečení vymastíme nejlépe ztuženým tukem, který se málo přepaluje, a pečivo proto odspodu nehnědne tak prudce.

Vytvarované vánoční cukroví pečeme vždy v troubě předem vyhřáté na patřičnou teplotu. Dojde-li k přehřátí trouby, zchladíme ji zasunutím prázdného plechu na 2-3 minuty.

věnec

Čokoládu na polévání ředíme kokosovým tukem a nahříváme ve vodní lázni. Teplota polevy nesmí být vyšší než teplota lidského těla.

Váleček od těsta před umytím posypeme solí a rukou rozetřeme - zbytky těsta se tak snáze uvolní.

Pečivo si uchová vláčnost, když jej uložíme do uzavřených krabic v chladné místnosti. Do krabice můžeme dát také rozkrojené jablko.

(jm)


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2003 3/2003

Zákaznický magazín 2/2003 2/2003