Zákaznický magazín COOP
 Číslo 3/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Když nás v létě honí
mlsná

*Řekněte sýýýr...
...a budete se usmívat

*Co vypěstujeme,
usušíme

*Den s... ing. Jaromírem
Kubů, kastelánem hradu
Karlštejn

*Letní strašák: salmonela
*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Lisabon
*Recepty našich čtenářů
*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Slovenský koutek
*Grilování není věda
*Pitný režim
*10 milionů předsedů
*Na paprsky s rozumem

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Grilování není věda
Léto je v plném proudu, ze zahrádek a přilehlých restaurací se line vůně opečeného masa, ohýnky prskají pod nánosy špekáčků a lidé se schází – kde jinde než u "zahradního" krbu. Grilování je nejenom oblíbený způsob připravování lahodných pokrmů, ale také kulturní záležitost na čerstvém vzduchu. Pokračujte v našem seriálu o grilování a vyvarujte se obecně platných chyb. S námi vám grilování půjde samo!

maso na jehle

Jak na to?
Jestli se chcete vyhnout nežádoucímu prskání a připalování masa, zapomeňte na oblíbené špičaté vidličky a jiné staré dobré kuchyňské pomocníky. Maso před grilováním ani v jeho průběhu na nic ostrého nenapichujte, zachováte ho tak šťavnaté i uvnitř a navíc se nebudete muset ukrývat před nepříjemně prskajícími uhlíky. V široké nabídce pomůcek na grilování je dnes jak speciální náčiní uzpůsobené teflonovým povrchům, tak staří dobří pomocníci ze dřeva nebo klasické kovové náčiní s umělohmotnými úchytkami. Vždy je nutné myslet na to, pro jaký typ grilu pomůcky pořizujeme. I tady platí, že není radno šetřit. Po ruce by vám během samotného grilování neměly chybět grilovací kleště, nejrůznější obracečky a naběračky, nezapomeňte ani na silikonové mašlovačky pro potírání masa a dalších pochoutek na grilu. Vhodné je vybavit se i chňapkou nebo rukavicemi pro manipulaci s grilem a roštem. V tomto případě je třeba dát pozor na materiál, ze kterého jsou tkaniny vyrobeny! Vůbec se nehodí umělá vlákna. Preventivně také doporučujeme mít poblíž nádobu s vodou, kdyby došlo k nežádoucímu vznícení.

Tip: Jestliže chcete masu dodat nezaměnitelnou chuť a vůni, použijte při rozdělávání grilu dřevo z ovocných stromů nebo ke konci grilování vhoďte do uhlíků několik snítek jalovce.

lilek na grilu

Jak grilovat zdravě
Nejste si jistí, jak správně využít všech kladů grilování, a tápete, kde děláte chyby? Základním stavebním kamenem pro zdravé grilování je správný gril a grilovací uhlí. O nich jsme vám prozradili mnoho v minulém čísle COOP Rádce. Pokud chcete využít vlastních zásob dřeva, nikdy nevolte impregnované nebo natřené kousky.

Vhodné maso
Vybírejte spíše libové maso a tučné okraje ještě před naložením masa odřízněte. Dávejte také pozor na hygienu a původ masa. U grilovaného masa platí dvojnásobně fakt, že by mělo projít teplotou alespoň 73°C po dobu 10 minut, aby se zlikvidovaly nežádoucí bakterie! Pokud si nejste jisti původem masa, dbejte na to, aby maso bylo po grilování propečené a na řezu nezůstalo růžové.

losos na grilu

Nakládáme maso
Jestliže už vás nebaví neustálé opékání špekáčků, grilovacích tyčinek a klobás, vyrobte si svou vlastní marinádu a okouzlete bohatou hostinou. Pro začátek volte jednodušší recepty pro křehká masa. Ideální jsou kuřecí prsní řízky nebo libovější vepřová krkovice. Receptů je mnoho – základem každé marinády je kvalitní olej (může být i olivový), směs koření dle chuti, můžete přidat sojovou omáčku, chilli papričky a na plátky nakrájený česnek. Kuřecí maso skvěle doplní i nastrouhaná citronová kůra. Marinádu na maso nikdy nesolte! V hotové směsi maso "vykoupejte" a nechte odležet přes noc v chladnu. Pro odležení volte nejlépe plastové nádoby s víkem nebo obyčejný igelitový sáček, který důkladně zavážete. Marinádu, která během grilování zbyde, nevylévejte. Bude se vám hodit pro potírání masa. Vepřovou krkovici navíc na grilu úžasně dochutí černé pivo. Jestliže se chcete pustit do grilování masa hovězího, vybírejte skutečně kvalitní kousky a v marinádě ho nechte odležet minimálně 24 hodin.

Rady nejen pro rybí lahůdky
Grilování ryb je pro mnohé milovníky gastronomie noční můrou. My vám přinášíme pár rad, jak vše zvládnout hravě a pochoutku si vychutnat! Nejen při grilování ryb se vyplatí rošt grilu pomazat olejem – maso se na něm nebude přichytávat a trhat. Samotné maso i rybu na rošt pokládejte až v případě, že je gril roztopený a rošt nahřátý. Poté rybu ze všech stran rychle opečte – povrch masa se tím uzavře a šťáva zůstane uvnitř. Jestliže máte největší potíže s připalováním masa a odkapáváním tuku na rozžhavené uhlí, vyzkoušejte namísto grilu s mřížkou gril se silným kamenem. Případně pomůže také alobal nebo speciální grilovací nádoby. Maso grilované v alobalu si zachová jedinečnou chuť, vůni a vynikající šťávičku. Navíc k němu můžete přidat zeleninovou oblohu nebo přílohu. Nečekejte ale křupavou kůrčičku, úprava se spíše podobá dušení masa.

-drei-

© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 3/2009

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2009
2/2009

Zákaznický magazín 1/2009
1/2009