Zákaznický magazín COOP
 Číslo 3/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Když nás v létě honí
mlsná

*Řekněte sýýýr...
...a budete se usmívat

*Co vypěstujeme,
usušíme

*Den s... ing. Jaromírem
Kubů, kastelánem hradu
Karlštejn

*Letní strašák: salmonela
*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Lisabon
*Recepty našich čtenářů
*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Slovenský koutek
*Grilování není věda
*Pitný režim
*10 milionů předsedů
*Na paprsky s rozumem

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Recepty našich zákazníků
Grilovaná makrela na paprice
(Suchánková Petra, Tachov)

4 celé makrely, 2 stroužky česneku, mletá sladká paprika Dle Gusta, mletá pálivá paprika Dle Gusta, mletý černý pepř Dle Gusta, sůl, olej

grilovaná makrela

Vykuchané a řádně vymyté makrely potřeme česnekem a okořeníme směsí soli, pepře, sladké i pálivé papriky a necháme hodinu odležet. Mezitím si připravíme gril, jehož mřížku potřeme olejem, aby se ryby nepřichytily. Ryby z obou stran potřeme olejem a položíme na rošt. Rožníme za stálého obracení a potírání, dokud se maso nezačíná oddělovat od kostí. Podáváme s opečenými tousty a zeleninovým salátem.

Grilované kuličky z mletého masa
(Vančurová Michaela, Cheb)

500g mletého masa, 1 jemně nakrájená cibule, 1 vrchovatá lžíce solamylu, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, sůl, koření na mleté maso Dle Gusta, mletá sladká paprika Dle Gusta, dle chuti kolečka cibule, kousky papriky a slaniny

grilované kuličky z mletého masa

Do masa zapracujeme veškeré suroviny a těsto prohněteme. Vytvarujeme kuličky (asi 3 cm v průměru) a v osolené vodě je vaříme asi 5 až 7 minut. Uvařené a vychladlé kuličky napichujeme na jehlu a podle chuti prokládáme cibulí, paprikou nebo slaninou. Špízy na grilu ze všech stran opečeme.

Grilované jamajské ražniči
(Suchánková Petra, Tachov)

1,5 kg kuřecích prsou bez kůže
Marináda: 1dl olivového oleje, 1 lžíce cukru, 1,5 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce bílého 4% octa, 1 malá drobně pokrájená cibulka, 2 utřené stroužky česneku, 1 pálivá zelená paprička, zbavená semínek a nadrobno nasekaná, 1 lžička tymiánu, 3/4 lžičky mletého nového koření Dle Gusta, 1/2 lžičky mleté skořice Dle Gusta, 1/2 lžičky soli, špetka mletého černého pepře Dle Gusta

grilované jamajské ražniči

Všechny ingredience na marinádu smícháme a nalijeme na kuřecí prsa. Marinujeme v lednici 4 – 24 hodin. Grilujeme 15 až 20 minut, až je kuře hotové. Podáváme s pečivem nebo s opečenými brambory.

Sýrový kebab na grilu
(Vančurová Michaela, Cheb)

400g tvrdého sýra na smažení, 600g rajčat, 1 lžička pálivé papriky Dle Gusta, 100g červené cibule, 1 lžíce cukru, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce grilovacího koření Dle Gusta, hrst nasekané pažitky nebo bylinek

sýrový kebab

Cibuli nakrájíme na kolečka, posypeme cukrem, promícháme a necháme odležet. Rajčata nakrájíme na plátky, přidáme je k cibuli, zasypeme pálivou paprikou a promícháme. Dle chuti osolíme, opepříme a zalijeme olejem a octem. Sýr rozkrájíme na kostičky a obalíme v grilovacím koření. Napíchneme na grilovací jehlice a grilujeme na alobalu, který jsme potřeli olejem. Když začne sýr měknout, sundáme ho z grilu, obalíme v pažitce a podáváme s cibulovým salátem.


© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 3/2009

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2009
2/2009

Zákaznický magazín 1/2009
1/2009