Zákaznický magazín COOP
 Číslo 3/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Když nás v létě honí
mlsná

*Řekněte sýýýr...
...a budete se usmívat

*Co vypěstujeme,
usušíme

*Den s... ing. Jaromírem
Kubů, kastelánem hradu
Karlštejn

*Letní strašák: salmonela
*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Lisabon
*Recepty našich čtenářů
*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Slovenský koutek
*Grilování není věda
*Pitný režim
*10 milionů předsedů
*Na paprsky s rozumem

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Když nás v létě honí mlsná
Léto je báječné období, které musíme vychutnat do posledního okamžiku. V kuchyni se proto snažíme trávit co nejméně času. Trouba má také většinou dovolenou. A když máme chuť na něco sladkého, není nic jednoduššího a více osvěžujícího než rychle vytvořit nějaký nepečený, dobře vychlazený moučník. Fantazii se meze nekladou, zvlášť když si můžeme v lese či na zahradě natrhat čerstvé borůvky, jahody, maliny, meruňky. Nejjednodušší je samozřejmě vložit ovoce do poháru či misky, na něj navršit zmrzlinu a šlehačku, posypat čokoládou nebo zalít krémem z tvarohu a cukru, případně pudingem. Ale můžeme využít i "vyšší kuchařské umění".

mlsání

Nepečený piškotový dort
3 balíčky dětských piškotů (á 140 g), 3 kelímky zakysané smetany Ranko, 1 smetana ke šlehání Ranko, ovoce, cukr a vanilkový cukr podle chuti

Do zakysané smetany vmícháme cukr. Dortovou formu vyložíme potravinovou fólií nebo alobalem a na něj poskládáme vrstvu piškotů, ovoce a krému. Vrstvy střídáme, zakončíme krémem. Uložíme do chladničky, nejlépe přes noc. Hotový dezert můžeme ozdobit šlehačkou, mletými ořechy či strouhanou čokoládou.

Jahodový zázrak
1/2 l polotučného mléka Ranko, 500g jahod, 30g práškové želatiny, 1 šálek moučkového cukru, 4 žloutky, 500g polotučného tvarohu Ranko, šlehačka na ozdobu, vanilkový cukr

Do části vlažného mléka namočíme želatinu. Omyté jahody osušíme a menší část schováme na ozdobu. Ohřejeme zbylé mléko, přidáme namočenou želatinu a mícháme, dokud se želatina zcela nerozpustí. Pak ji přelijeme do mixéru a spolu se žloutky, cukrem a jahodami mixujeme. Po částech přidáváme tvaroh. Tuto směs vlijeme do dortové formy vypláchnuté studenou vodou. Necháme ztuhnout v chladničce. Před podáváním ozdobíme jahodami a šlehačkou smíchanou s vanilkovým cukrem.

mlsání

Nepečený mokka dort
1 balíček dětských piškotů (140g), 100 ml silné kávy, 1 lžíce rumu
Na krém: 250 ml smetany ke šlehání Ranko, 1 ztužovač šlehačky, 300 g mascarpone, ricotty nebo lučiny, 3 až 4 lžíce moučkového cukru
Na ozdobení: strouhaná čokoláda

Ztužovač rozmícháme ve smetaně a tu pak ušleháme do pevna. Čerstvý sýr utřeme s cukrem a zjemníme ušlehanou šlehačkou. Piškoty namočíme do kávy smíchané s rumem a vyložíme jimi dno i stěny dortové formy. Vrstvu piškotů pokryjeme částí krému, ten překryjeme druhou vrstvou piškotů namočených v kávě, potřeme zbylým krémem. Dort posypeme nastrouhanou čokoládou a dáme do chladničky ztuhnout a rozležet. Mokka dort můžeme podávat se šlehačkou a ovocem.

Müsli dort
300g čokolády na vaření, 200g müsli, 500g polotučného tvarohu Ranko, 3 lžíce cukru, 1 ušlehaná smetana Ranko, 2 lžíce ztužovače šlehačky, navrch cca 200g pokrájených jahod, meruněk, borůvek nebo malin

Čokoládu rozpustíme, vmícháme müsli. Na pečicí papír uděláme lžičkou 10 kopečků hmoty a zbytek rozetřeme do kulaté dortové formy, necháme ztuhnout. Smícháme tvaroh s cukrem, šlehačkou a ztužovačem, rozetřeme na ztuhlou čokoládovou hmotu a uložíme do chladničky. Před podáváním nazdobíme ovocem, šlehačkou a hrudkami z müsli. Krájíme nahřátým nožem, jinak spodní díl praská.

Angreštový krém
200g angreštu bez stopek, 4 lžíce cukru, 1 – 2 dl vody, 1 kelímek smetany ke šlehání Ranko Angrešt svaříme s cukrem a vodou. Směs vaříme, dokud plody nejsou zcela měkké. Poté plody propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme. Necháme krátce vychladnout a pak vmícháme do ušlehané smetany. Následně necháme v chladu ztuhnout.

Krém můžeme použít při výrobě nepečených dezertů nebo k ozdobě zmrzlinových pohárů.

dort

Čokoládovo-oříškový chlebíček
100 g másla Ranko, 400 g tmavé čokolády, 50 g krupicového cukru, 1/2 lžičky skořice, 200 g sušenek (Koka, Bebe, Esíčka) nalámaných na kousky, 100 g nahrubo nasekaných ořechů, kokos nebo moučkový cukr na posypání

Formu na biskupský chlebíček vyložíme fólií na potraviny nebo alobalem. Máslo a nalámanou čokoládu 2 až 3 minuty nahříváme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Do čokolády vmícháme skořici, nalámané sušenky a ořechy.

Směs vlijeme do formy a necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout v chladničce. Vyklopíme na tác, poprášíme kokosem nebo cukrem, případně podáváme s ovocem a zmrzlinou.

-koř-

© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 3/2009

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2009
2/2009

Zákaznický magazín 1/2009
1/2009