Zákaznický magazín COOP
 Číslo 3/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*I u vody je hlad
*Den s... Plzeňským
dětským sborem

*Vyhrazeno pro motoristy
– povinná výbava

*Přijela pouť...
*Než koupíte myčku
*Recepty našich
zákazníků

*Grilování bez masa?
*Máme to!!!
*Vysoký cholesterol
*COOP je český řetězec
*Sláva pohybu
*Coopclub.cz se převléká
do nového


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Vysoký cholesterol
Cholesterol je důležitou a nezbytnou součástí našeho těla. Přesněji řečeno je cholesterol lipidová (tuková) složka lipoproteinů – základních staveních kamenů buněčných i jiných membrán.

Rozdělení cholesterolu na hodný HDL a zlý LDL cholesterol se odvíjí od jejich vazby a schopností putování. Zatímco "hodný" HDL (High Density = vysoká hustota) má schopnost putovat krevním řečištěm do jater, kde je při metabolismu zdrojem energie, "zlý" LDL (Low Density = nízká hustota) cholesterol se, zjednodušeně řečeno, při cestování krevním řečištěm váže na membrány buněk cévní stěny a tím postupně vytváří sklerotické plátky zužující cévy. Další forma – cholesterol VLDL s velmi nízkou hustotou pak z hlediska celkového obsahu není tak významný, syntetizuje se ve střevech a játrech za účelem energetického využití.

ilustrační foto

Odkud se bere?
Mnohé možná překvapí, že většinu cholesterolu si naše tělo vyrobí samo. Stačí dodat správné stavební kameny v optimálním množství. To je však stav, který při našem moderním způsobu stravování nenastane asi nikdy – je tedy potřeba dbát, abychom potravou přijali co nejmenší množství cholesterolu a zejména, abychom nepřijali pokud možno žádný LDL cholesterol.

Hlavním zdrojem LDL cholesterolu jsou potraviny obsahující TMK – transmastné kyseliny: ztužené rostlinné tuky vzniklé saturací – a vše, co je obsahuje (cukrovinky, zejména sušenky apod. cukrářské pečivo, levné čokoládové pochoutky), přepálený tuk ve smažených jídlech a chipsech.

Dalším významným zdrojem cholesterolu jsou potraviny obsahující nasycené mastné kyseliny. Tyto mastné kyseliny jsou však v případě pravidelného většího energetického výdeje využitelné, z jater se mohou do krevního řečiště uvolňovat jako VLDL. Jsou obsaženy v živočišném tuku, včetně mléčného. Při nadměrném energeticky nevyužitelném příjmu se však i tyto mastné kyseliny v těle přeměňují na LDL cholesterol a jsou velmi nebezpečné.

Hlavním zdrojem HDL cholesterolu jsou nenasycené mastné kyseliny – HDL cholesterol jako jediný má schopnost snižovat hladinu LDL cholesterolu: obsahují je kvalitní rostlinné tuky, rostlinné oleje, rybí tuk. Mezi nenasycené mastné kyseliny patří i esenciální mastné kyseliny – tedy ty, které jsou pro naše tělo nezbytné, ale tělo si je neumí syntetizovat, musíme je tedy přijmout potravou.

Tichý nepřítel
Hlavní záludnosti onemocnění zvaného "vysoký cholesterol" je, že o něm většina postižených ani neví. Jeho odhalení přitom není nikterak složité a nákladné – lze jej zjistit z pouhého laboratorního rozboru krve.

ilustrační foto

Doporučená hladina celkového cholesterolu v krvi je do 5,00 mmol/l (milimolů na litr). Hladina od 5,01 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. V případě zvýšené hodnoty je důležité znát nejen svůj celkový cholesterol, ale také hladinu HDL a LDL cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l) způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří sklerotické pláty. Tím cévy ztrácejí pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve.

Nad 6,5 mmol/l je hladina označována jako riziková. Lidem s takto vysokým cholesterolem hrozí velké riziko vzniku srdečně–cévních onemocnění, proto by měli být v péči lékaře. Tato onemocnění způsobují více než 50% všech úmrtí v ČR. Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70% dospělé české populace.

Dřív než bude pozdě
Kdo s vysokým cholesterolem bojuje už delší dobu, jistě zná pravidla, kterými se řídit. Patříte-li mezi oněch 70% ohrožené české dospělé populace, projděte si následující body a zamyslete se nad tím, jak je do svého života zařadit v co největší míře:
  vyřazení sladkostí se ztuženým tukem z jídelníčku
(krémové dezerty nahradit ovocnými koláči, sušenky
cereálními pochoutkami, kakaové cukrovinky kvalitní
čokoládou);
  vyřazení smažených jídel, včetně chipsů, z jídelníčku
(bohužel bez náhrady, na přípravu chutného jídla vám ale
zůstanou ostatní tepelné úpravy);
  vyřazení tučného masa a hlavně uzenin a masových
konzerv (přidejte si libové maso, drůbeží maso, kvalitní
šunku);
  více čerstvé zeleniny a ovoce s vyšším obsahem vlákniny
(jablka, meruňky, angrešt, banány apod.);
  více rybího masa a olivového oleje Extra Virgin (pokud
nechcete požívat lžičku rybího tuku a lžičku oleje denně,
pořiďte si doplněk stravy Omega (3-6-9) mastné kyseliny);
  více pitné vody;
  co nejvíce pohybu (choďte pěšky, kam to jen jde).

ilustrační foto


© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 3/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 2/2010
2/2010

COOP Rádce 1/2010
1/2010