Zákaznický magazín COOP
 Číslo 3/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*I u vody je hlad
*Den s... Plzeňským
dětským sborem

*Vyhrazeno pro motoristy
– povinná výbava

*Přijela pouť...
*Než koupíte myčku
*Recepty našich
zákazníků

*Grilování bez masa?
*Máme to!!!
*Vysoký cholesterol
*COOP je český řetězec
*Sláva pohybu
*Coopclub.cz se převléká
do nového


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Přijela pouť...
...a hospodyně napekly koláče, jedna lepší než druhá. Z otevřených oken voní sváteční oběd, děti se těší na kolotoče, kluci všech věkových kategorií na fotbálek, večer bude v místním hostinci pořádná zábava.

krchlebské koláče

Včera a dnes
Dnes jsou poutě především důvodem k oslavě svátku zasvěceného jednomu z našich svatých, ale ve svém počátku to bývaly pobožné návštěvy posvátných míst. Cílem bývalo nějaké vzdálenější místo, kam lidé často putovali i několik dnů a kde se modlili a prosili za vyslyšení proseb. Nejstarší písemná zmínka je už ze 4. století o pouti do Svaté země. Nejvýznamnější a také nejfrekventovanější poutní trasou středověké křesťanské Evropy se od konce 11. století stala cesta do severošpanělského Santiaga de Compostella k hrobu apoštola sv. Jakuba. Dodnes tam z celé Evropy i od nás poutníci směřují.

U nás bývalo takových míst na dvě stovky. Mezi nejznámější patřily Svatá Hora, Stará Boleslav, Hostín a Velehrad. Sem i v současnosti míří kroky poutníků a konají se tu slavné církevní slavnosti.

pouť

Poutě neznamenaly pouze putování k nějakému posvátnému místu, ale šlo i o slavnost uctění památky světce, kterému byl určitý kostel zasvěcen. Například Mariánská, Anenská, Prokopská pouť a další.

Pouť bývala velikým svátkem pro celou vesnici a okolí. Všichni se vystrojili do nejlepších šatů a šli na mši svatou. Po ní se muži zastavili v hospodě a ženské spěchaly dovařit slavnostní oběd. Děti už netrpělivě okukovaly kolotoče a těšily se na všelijaká povyražení, kluci na zápasníky, děvčata na perníková srdce. A tancechtiví si užívali až do rána.

Pouťové pohoštění

Hovězí polévka s domácími nudlemi
1,25 l vody, 750 g předního hovězího masa, 100 g kostí, 100 g kořenové zeleniny, 1 pórek, 1/4 kapusty, 20 g cibule, 10 g másla, petrželka, sůl

Oprané a na menší kousky přeseknuté kosti dáme vařit do studené vody. Po hodině varu přidáme maso a vaříme asi dvě hodiny, přecedíme. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky nebo kostky a osmahneme na másle. Vývar znovu uvedeme do varu. Přidáme zeleninu, krátce povaříme a osolíme. Maso nakrájíme na kostky a vložíme zpět do polévky. Do hotové polévky zavaříme domácí nudle. Před podáváním přidáme petrželku.

řetízkový kolotoč

Domácí nudle
200 g hrubé mouky, 1 až 2 vejce, 1 lžíce vlažné vody, sůl

Mouku prosijeme na vál a uděláme do ní důlek. Do něj rozklepeme vejce a přidáme lžíci vody. Osolíme a těsto nožem zaděláme. Pečlivě hněteme. Prohnětené těsto rozkrojíme na menší díly. Každý díl na vále rozválíme na tenoučký plát. Ten necháme na čisté utěrce trochu uschnout. Oschlé těsto nakrájíme na pruhy. Naskládáme je na sebe a krájíme tenké nudle. Nudle volně rozházíme po válu a necháme pořádně uschnout.

Vepřová pečeně se zelím
500 g kysaného zelí i s nálevem, 2 lžíce sádla, 1 cibule, kmín, 1 najemno nastrouhaný brambor nebo jíška, cukr, (ocet) sůl, 800 g vepřové pečeně s kostí, sůl, kmín

Kysané zelí nakrájíme nadrobno. Na sádle osmahneme cibuli, přidáme zelí, trochu kmínu a podusíme doměkka. Zahustíme nastrouhaným bramborem nebo jíškou, důkladně provaříme a nakonec ochutíme solí, cukrem, případně octem. Vepřovou pečeni očistíme a okrojíme kosti. Maso osolíme a pokmínujeme. Do pekáče vložíme kosti a na ně maso. Dáme do rozpálené trouby a pečeme za stálého podlévání a přelévání. Měkkou pečeni a kosti vyjmeme, výpek ještě trochu osmahneme, zaprášíme moukou, orestujeme dozlatova a zalijeme vodou. Dobře provaříme a hotovou šťávu nakonec přecedíme, abychom se zbavili hrudek z mouky. Maso nakrájíme na jednotlivé porce. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Pouťové koláče
Těsto na zhruba 25 koláčů:
2 kg výběrové polohrubé mouky, 600 g másla nebo rostlinného tuku, 220 g cukru krupice, 120 g droždí, 2 celá vejce, 10 žloutků, lžička soli, citronová kůra, 1 l mléka

Máslo, cukr, vejce, žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, a vzešlý kvásek z droždí. Zaděláme měkké těsto a necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí si připravíme náplně.

Tvarohová náplň:
2,5 kg tvarohu, 750 g cukru, 2 vanilkové cukry, 250 g másla, 10 vajec, 1 l mléka, citronová kůra, rozinky namočené v rumu

Máslo ušleháme s vejci a cukrem, přidáme tvaroh a ostatní přísady.

perníkové srdce

Maková náplň:
750 g mletého máku, 500 g cukru, 1 l mléka, citronová kůra, rum, skořice, perník či drcené dětské piškoty na zahuštění

Namletý mák s mlékem zahříváme na plotýnce a přidáme cukr a ostatní přísady. Mícháme! Stačí propařit, pak stáhneme a necháme vychladit. Z vykynutého těsta odvážíme bochánky po 130 g. Na plech dáme pečicí papír.

Z jednotlivých bochánků těsta tvoříme koláče o průměru zhruba 25 cm. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Náplně si připravíme do zdobicích sáčků. Na koláčové korpusy nastříkáme ornamenty z jednotlivých náplní. Fantazii se meze nekladou. Makovou a povidlovou náplň ještě poklademe spařenými a oloupanými mandlemi. Mezi náplněmi by nemělo být volné místo. Koláče pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení stáhneme s pečicím papírem z plechu, zakapeme hustou smetanou, pocukrujeme a necháme vychladnout.

-koř-

Jaké jsou ve vašem kraji pouťové zvyky?

Napište nám o nich a my vaše příspěvky uveřejníme v zářijovém Rádci a nejlepší odměníme malým dárkem!


© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 3/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 2/2010
2/2010

COOP Rádce 1/2010
1/2010