Správné skladování
Při delším pobytu na slunci potraviny rychleji podléhají zkáze. Musíme na to myslet předem a snažit se eliminovat jejich nežádoucí ohřev a kontakt se sluncem. Na výběr máme z nepřeberného množství mrazicích a chladicích boxů, piknikových košů se speciálními chladicími kapsami, nebo dokonce příruční ledničku do vašeho automobilu. Nápoje je vhodné umístit do termolahví nebo použít praktické a skladné neoprenové obaly na lahve. Moderní technologie vám přináší lehké materiály a praktické využití. Nesmíte pouze zapomenout několik hodin před výletem namrazit potřebné chladicí vložky.
Jak správně zabalit
V horkých letních dnech je třeba pamatovat i na správné balení svačiny. Plastové fólie nedovolují jídlu dýchat, a tak se rychleji zapaří. Pokud nemáte k dispozici chladicí zařízení, zabalte připravené občerstvení nejprve do papírových ubrousků a pak je umístěte nejlépe do plastového boxu. Ubrousky dovolují jídlu dýchat a nasají i nezvanou přebytečnou vlhkost.
Zákeřná svačina
Myslete vždy na to, že dobré potraviny vám energii dodají, zatímco ty špatné vám ji vezmou. Nejlepší rada zní – řiďte se zdravým rozumem. Nevhodnost některých potravin, jakými jsou celočokoládové tyčinky, uzeniny a tučné výrobky, zřejmě nemusíme zmiňovat. Smažená jídla, jako např. tolik oblíbené řízečky, na teple žluknou a rychle podléhají zkáze. Uzeniny na druhou stranu obsahují velké množství soli a tuků, a tak se k ideální svačině nepřibližují ani vzdáleně. Stejně jsou na tom saláty obsahující majonézu a dresinky na její bázi. Namísto pocitu sytosti se spíše dostaví tlačení v žaludku, které vás nutí dát si "dvacet" ve stínu.
(V)hodné potraviny
Jestliže si chcete vodní radovánky vychutnat se vším všudy, spolehněte se na zdraví prospěšné potraviny. Vyhnete se žaludečním potížím a doplníte potřebnou energii a látky důležité pro tělo.
Ovoce a zelenina: kromě energie doplní minerální látky a vitamíny. Mezi nejvhodnější patří meloun, jenž vám zažene žízeň, či broskve s vysokým obsahem draslíku, který chrání před svalovou křečí.
Müsli a ořechy: nepodléhají okamžité zkáze a rychle doplní energii i minerály. Ideální balení na cesty je nepřislazovaná müsli tyčinka bez polevy.
Tmavé a celozrnné pečivo: je zdravější než pečivo bílé a díky vyššímu glykemickému indexu z něj energie vydrží déle.
Maso: obsahuje potřebné bílkoviny, proto nesmí chybět ani v letním jídelníčku. Volte méně tučná bílá masa a namísto klasického trojobalu je připravte na přírodní způsob.
Nezapomeňte na pití
V horkém počasí a při sportovních aktivitách je nutné dostatečně zvýšit přísun tekutin. Nejčastěji podávaným nápojem by měla být voda. Neobsahuje žádné cukry ani kalorie a zaručeně zažene žízeň. Při zvýšeném pocení je vhodné doplnit pitný režim také o minerální vody. Z ovocných džusů volíme čerstvě lisované šťávy, které neobsahují umělá barviva, konzervační látky a přidané cukry. Příjem tekutin by měl být pravidelný. Ideální je rozdělení 2,5 až 4 litrů tekutin za den (podle tělesné hmotnosti, fyzické zátěže, pohlaví a dalších aspektů) do cca 150 ml dávek.
Na co pozor
Každý jistě někdy slyšel radu, že po jídle se nesmí do vody. Ačkoliv většina z nás bere toto tvrzení s rezervou, podle odborníků na výživu je skutečně pravdivé. Tělo potřebuje čas k tomu, aby přijatou potravu zpracovalo. Po vydatnějším jídle bychom si měli alespoň hodinu odpočinout. Tělo se totiž ve vodě rychleji unaví a hrozí nebezpečí utonutí.