Zákaznický magazín COOP
 Číslo 3/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*I u vody je hlad
*Den s... Plzeňským
dětským sborem

*Vyhrazeno pro motoristy
– povinná výbava

*Přijela pouť...
*Než koupíte myčku
*Recepty našich
zákazníků

*Grilování bez masa?
*Máme to!!!
*Vysoký cholesterol
*COOP je český řetězec
*Sláva pohybu
*Coopclub.cz se převléká
do nového


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 I u vody je hlad
S létem jsou neoddělitelně spjata odpoledne prožitá na sluncem zalité pláži, plovárně nebo v polostínu u vyhřátého rybníku. Při slunění a vodních radovánkách není radno zapomínat na občerstvení, obzvlášť pokud jsou mezi výletníky nejmladší členové rodiny. Příprava kvalitní svačiny k vodě není jen o tom namazat chleba a doplnit ho suchým salámem. Děti i dospělí ocení pestrost a vaše tělo se za vhodnou stravu odmění. Na co při balení zavazadel k vodě rozhodně nezapomenout, vám připomene COOP Rádce.

piknik u vody

Správné skladování
Při delším pobytu na slunci potraviny rychleji podléhají zkáze. Musíme na to myslet předem a snažit se eliminovat jejich nežádoucí ohřev a kontakt se sluncem. Na výběr máme z nepřeberného množství mrazicích a chladicích boxů, piknikových košů se speciálními chladicími kapsami, nebo dokonce příruční ledničku do vašeho automobilu. Nápoje je vhodné umístit do termolahví nebo použít praktické a skladné neoprenové obaly na lahve. Moderní technologie vám přináší lehké materiály a praktické využití. Nesmíte pouze zapomenout několik hodin před výletem namrazit potřebné chladicí vložky.

Jak správně zabalit
V horkých letních dnech je třeba pamatovat i na správné balení svačiny. Plastové fólie nedovolují jídlu dýchat, a tak se rychleji zapaří. Pokud nemáte k dispozici chladicí zařízení, zabalte připravené občerstvení nejprve do papírových ubrousků a pak je umístěte nejlépe do plastového boxu. Ubrousky dovolují jídlu dýchat a nasají i nezvanou přebytečnou vlhkost.

Zákeřná svačina
Myslete vždy na to, že dobré potraviny vám energii dodají, zatímco ty špatné vám ji vezmou. Nejlepší rada zní – řiďte se zdravým rozumem. Nevhodnost některých potravin, jakými jsou celočokoládové tyčinky, uzeniny a tučné výrobky, zřejmě nemusíme zmiňovat. Smažená jídla, jako např. tolik oblíbené řízečky, na teple žluknou a rychle podléhají zkáze. Uzeniny na druhou stranu obsahují velké množství soli a tuků, a tak se k ideální svačině nepřibližují ani vzdáleně. Stejně jsou na tom saláty obsahující majonézu a dresinky na její bázi. Namísto pocitu sytosti se spíše dostaví tlačení v žaludku, které vás nutí dát si "dvacet" ve stínu.

piknik u vody

(V)hodné potraviny
Jestliže si chcete vodní radovánky vychutnat se vším všudy, spolehněte se na zdraví prospěšné potraviny. Vyhnete se žaludečním potížím a doplníte potřebnou energii a látky důležité pro tělo.

Ovoce a zelenina: kromě energie doplní minerální látky a vitamíny. Mezi nejvhodnější patří meloun, jenž vám zažene žízeň, či broskve s vysokým obsahem draslíku, který chrání před svalovou křečí.

Müsli a ořechy: nepodléhají okamžité zkáze a rychle doplní energii i minerály. Ideální balení na cesty je nepřislazovaná müsli tyčinka bez polevy.

Tmavé a celozrnné pečivo: je zdravější než pečivo bílé a díky vyššímu glykemickému indexu z něj energie vydrží déle.

Maso: obsahuje potřebné bílkoviny, proto nesmí chybět ani v letním jídelníčku. Volte méně tučná bílá masa a namísto klasického trojobalu je připravte na přírodní způsob.

Nezapomeňte na pití
V horkém počasí a při sportovních aktivitách je nutné dostatečně zvýšit přísun tekutin. Nejčastěji podávaným nápojem by měla být voda. Neobsahuje žádné cukry ani kalorie a zaručeně zažene žízeň. Při zvýšeném pocení je vhodné doplnit pitný režim také o minerální vody. Z ovocných džusů volíme čerstvě lisované šťávy, které neobsahují umělá barviva, konzervační látky a přidané cukry. Příjem tekutin by měl být pravidelný. Ideální je rozdělení 2,5 až 4 litrů tekutin za den (podle tělesné hmotnosti, fyzické zátěže, pohlaví a dalších aspektů) do cca 150 ml dávek.

piknik u vody

Na co pozor
Každý jistě někdy slyšel radu, že po jídle se nesmí do vody. Ačkoliv většina z nás bere toto tvrzení s rezervou, podle odborníků na výživu je skutečně pravdivé. Tělo potřebuje čas k tomu, aby přijatou potravu zpracovalo. Po vydatnějším jídle bychom si měli alespoň hodinu odpočinout. Tělo se totiž ve vodě rychleji unaví a hrozí nebezpečí utonutí.

Vitamínová bomba
500 g mrkve, 1 ks citronu, 3 jablka, zázvor

Mrkev očistíme a oloupeme, jablka omyjeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na menší kousky a vložíme do odšťavňovače. Hotovou šťávu dochutíme zástřikem citronové šťávy. Můžeme přidat trochu nastrouhaného zázvoru pro správný říz.

Rychlý zeleninový kuskus
200 g kuskusu, 1 ks salátové okurky, 3 rajčata, 150 g balkánského sýru, čerstvá bazalka, sůl, olivový olej

Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme spolu s omytými rajčaty a balkánským sýrem na kostičky. Listy bazalky omyjeme a jemně nasekáme. Vše smícháme s kuskusem, dle chuti dosolíme a zakápneme olivovým olejem.

-drei-

Víte, že...
– dužina melounu obsahuje 90 až 95% vody, a salátová
okurka obsahuje dokonce 96% vody?

– k rychlému dodání energie vám pomůže sušené ovoce
a ořechy?

– čínská medicína rozlišuje nachlazení z chladného
a horkého větru? Jako prevenci doporučuje vhodnou
sezónní skladbu jídelníčku.

– ovoce, zejména pak to jižní, ochlazuje naše tělo?


© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 1/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 1/2010
1/2010

COOP Rádce 5/2009
5/2009