Albánská kuchyně je v porovnání s ostatními balkánskými kuchyněmi zdravější, je také jednodušší a méně pestrá. Setkáme se tu často s recepty kuchyní sousedních států, například Řecka, Černé hory nebo bulharska. Albánci ale často postup přípravy změnili, takže chuťové rozdíly jsou určitě znát. V albánii se také často setkáte s vynikajícím skopovým masem, připravovaným na všechny možné způsoby.
Typická albánská jídla
Typickou albánskou specialitou je ferges (hustá papriková smetanová omáčka s dušenými vnitřnostmi a masem). Podává se většinou v horké kameninové nádobě jako conlek (dušené maso s cibulí), rosto me salce kosi (roastbeaf s kysanou smetanou) či tave kosi (skopové v jogurtu). Dalšími tradičními jídly jsou shishqebab (šťavnaté řezy ze skopového, případně hovězího nebo vepřového masa marinované a grilované na špejlích s plátky cibule), qofta (masové kuličky z nasekaného skopového spojené vejcem). Ze sladkostí je nejznámější byrek, vyráběný z medu nebo sušených fíků.
Nápoje
V Albánii určitě ochutnejte víno. Z alkoholu je vynikající "koňak" Skanderbeg nebo destilát z hroznové šťávy raki. Pivo je na české poměry dost sladké, ale zase silnější a také dražší.
Káva se v albánii připravuje trochu jinak než u nás. Smíchá se nejprve s cukrem a přelije horkou vodou. Vznikne tak pro Albánce klasické kafe turke. Káva je pro Čechy dost silná, ale kdo má zdravé srdce, nemusí se bát.
Restaurace
Ve fastfoodech dostanete výborný gyros v pitě s tzatziky, zeleninou a hranolky. Albánci umí perfektně grilovat, a tak se můžete kromě různých druhů mas setkat i s grilovanými rajčaty, okurkami a podobně.



