Zákaznický magazín COOP
 Číslo 1/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Fotosoutěž
*www.coopclub.cz
informuje a doporučuje

*Až se léto zeptá...
*Co naše maminky
neznaly

*Práškové čarování
*Den s... ing. Petrem
Havlíčkem, specialistou
na zdravou výživu

*Tikající bomba
– hypertenze

*Ples se líbil úplně všem
*Sůl nad zlato?
*Recepty našich
zákazníků

*Jarní "úklid" pokojových
rostlin

*Albánská kuchyně
*Slovenský koutek
*Knedlík je český král
*Pomocníci (nejen) na
jarní úklid

*Sláva pohybu aneb
o hubnutí trochu jinak


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Albánská kuchyně
albánská vlajkaAlbánská kuchyně je v porovnání s ostatními balkánskými kuchyněmi zdravější, je také jednodušší a méně pestrá. Setkáme se tu často s recepty kuchyní sousedních států, například Řecka, Černé hory nebo bulharska. Albánci ale často postup přípravy změnili, takže chuťové rozdíly jsou určitě znát. V albánii se také často setkáte s vynikajícím skopovým masem, připravovaným na všechny možné způsoby.

albánská kuchyně

Typická albánská jídla
Typickou albánskou specialitou je ferges (hustá papriková smetanová omáčka s dušenými vnitřnostmi a masem). Podává se většinou v horké kameninové nádobě jako conlek (dušené maso s cibulí), rosto me salce kosi (roastbeaf s kysanou smetanou) či tave kosi (skopové v jogurtu). Dalšími tradičními jídly jsou shishqebab (šťavnaté řezy ze skopového, případně hovězího nebo vepřového masa marinované a grilované na špejlích s plátky cibule), qofta (masové kuličky z nasekaného skopového spojené vejcem). Ze sladkostí je nejznámější byrek, vyráběný z medu nebo sušených fíků.

albánská kuchyně

Nápoje
V Albánii určitě ochutnejte víno. Z alkoholu je vynikající "koňak" Skanderbeg nebo destilát z hroznové šťávy raki. Pivo je na české poměry dost sladké, ale zase silnější a také dražší.

Káva se v albánii připravuje trochu jinak než u nás. Smíchá se nejprve s cukrem a přelije horkou vodou. Vznikne tak pro Albánce klasické kafe turke. Káva je pro Čechy dost silná, ale kdo má zdravé srdce, nemusí se bát.

albánská kuchyně

Restaurace
Ve fastfoodech dostanete výborný gyros v pitě s tzatziky, zeleninou a hranolky. Albánci umí perfektně grilovat, a tak se můžete kromě různých druhů mas setkat i s grilovanými rajčaty, okurkami a podobně.

–fox–

Tip na závěr – Sofrito
Suroviny:
1/2 kg telecího masa, 1 sklenka červeného vína, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce hladké mouky, 2 polévkové lžíce másla, pepř a sůl

Postup přípravy:
Maso naklepeme jako řízky, osolíme a pomoučíme. Osmahneme na másle a vložíme do jiného hrnce. Na pánev přidáme česnek a mouku, mícháme, až mouka zrůžoví. Takto osmahlou hmotu přidáme do hrnce s masem a zalijeme vínem a vodou. Šťávu dobře rozšleháme, aby se mouka rozpustila, a dáme na mírný oheň, aby se maso dobře propeklo a šťáva zhoustla.

albánská kuchyně


© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 1/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 5/2009
5/2009

COOP Rádce 4/2009
4/2009