Taboulé oriental
(příloha pro 3 osoby)
400 g kuskusu, 280 g (konzerva 425 ml) sterilované zeleninové směsi Gold Mexico mix Bonduelle, 100 g sterilované cizrny Bonduelle, 100 g rozinek, 20 g petrželové natě, 20 g máty, sůl, olej, citrónová šťáva
Do uvařeného kuskusu vmícháme scezenou zeleninovou směs Gold Mexico mix Bonduelle a cizrnu Bonduelle, rozinky, petrželovou nať, mátu, sůl, olej a citrónovou šťávu (dle chuti). Promícháme. Můžeme podávat teplé nejlépe jako přílohu ke skopovému masu nebo jako studený salát s kousky grilovaného kuřecího masa či krevet.
Energetické a nutriční hodnoty na 1 porci: 2 510 kJ (600 kcal), bílkoviny 22 g, tuky 10 g, sacharidy 101 g, cholesterol 0
Provensálský salát
(salát pro 4 osoby, vhodný jako předkrm i hlavní jídlo)
570 g (2 konzervy 425 ml) sterilované Zlaté kukuřice Bonduelle, 200 g lilku, 1 polévková lžíce rostlinného oleje, 2 červené papriky, 1 pórek, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, bazalka, 2 – 3 polévkové lžíce olivového oleje
Kukuřici scedíme. Lilek nakrájíme na kostičky a opečeme na rozpáleném oleji dočervena. Necháme vychladnout. Poté přidáme kukuřici, na kostičky nakrájenou papriku, nakrájený pórek a rozmačkaný česnek. Ochutíme solí, pepřem a bazalkou. Zalijeme olivovým olejem a vše promícháme. Přidáním rajčat nakrájených na měsíčky získáme ještě lepší chuť.
Energetické a nutriční hodnoty na 1 porci: 1 170 kJ (280 kcal), bílkoviny 9 g, tuky 8 g, sacharidy 44 g, cholesterol 0
Krémová hrášková polévka
(polévka pro 4 osoby, příprava 20 minut)
400 g hrášku Bonduelle, 100 g cibule na kostičky, 200 ml vody, máslo, česnek, smetana, sůl, pepř
Cibulku a česnek jemně orestujeme na másle. Zalijeme vodou, přidáme hrášek a krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Rozmixujeme, dochutíme a pro zjemnění přidáme smetanu.
Tip: může se použít zeleninový vývar pro zesílení.
Energetické a nutriční hodnoty na 1 porci: 540 kJ (130 kcal), bílkoviny 6 g, tuky 6 g, sacharidy 13 g, cholesterol 20 mg
Polentové košíčky plněné brokolicí
(hlavní jídlo pro 4 osoby)
100 g brokolice Bonduelle, 100 g smetany, 50 g sýru (pecorino, niva...), 250 g polenty, 60 g strouhanky, olej, sůl, pepř
Polentu připravíme dle návodu a necháme vychladnout. Do vymazaných formiček dáme polentu a vytvarujeme do tvaru košíčku. Krátce zapečeme při teplotě 200 °C. Ze smetany a sýru připravíme omáčku. Brokolici připravíme na páře, nebo blanšírujeme ve vodě. Do košíčku kápneme omáčku a do ní posadíme brokolici. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k masům.
Energetické a nutriční hodnoty na 1 porci: 1 045 kJ (250 kcal), bílkoviny 9 g, tuky 7 g, sacharidy 39 g, cholesterol 22 mg