Obecné zásady pro hubnutí – co ano, co ne a proč?
"Omezení přísunu kalorií"
Obecně jde o jistě chvályhodný krok, zvlášť pokud máte už dlouhá léta pocit, že obezita je vaším údělem. Větší problém populace tkví však v nesprávně rozděleném přísunu kalorií během dne než v celkovém nadbytku. Základem úspěchu je rozdělit přísun potřebných kalorií během dne – třeba takto: snídaně 40% kalorií, oběd 40%, svačinka 10% a večeře 10% kalorií. Jde o to, dodávat tělu potřebnou energii v předstihu, nejíst, až když máte velký hlad. Potřebného rozdělení dosáhnete snadno, budete-li opravdu vydatně snídat a zapomenete na teplé večeře coby hlavní jídlo. Bez této úpravy stravovacích návyků bude váš boj s nadváhou opravdu věčný a věčně neúspěšný.
"Vyřazení potravin s obsahem tuků a sacharidů"
Jde o skutečný nesmysl. Tuky i sacharidy jsou pro život nezbytné.
Tuky – máte-li problémy s vysokým cholesterolem, zejména s LDL "zlým" cholesterolem, doplňte do stravy více potravin a doplňků s nenasycenými mastnými kyselinami (olivový olej Extra Virgin, rybí tuk, doplňky esenciálních mastných kyselin) a samozřejmě maximálně omezujte zdroje nezdravého tuku – nasycené transmastné kyseliny v podobě smažených jídel a chipsů, ztužené rostlinné tuky v podobě sladkostí, sušenek a dezertů, živočišné tuky v podobě uzenin a tučných mas.
Sacharidy – jsou základní zdroj energie. Už podle prvního bodu je zřejmé, že minimálně při snídani se bez sacharidů neobejdete. Samozřejmě by měly převažovat polysacharidy nad jednoduchými cukry. Je to z důvodu potřeby využití energie v delším čase a u lidí s nadváhou z důvodu potřeby stabilní produkce hormonu inzulinu. Zdravý člověk se sladké snídani vůbec nemusí vyhýbat.
Mnohé odborné prameny doporučují ideální poměr bílkovin – tuků – sacharidů cca 10 až 20%; 20 až 30%; 40 až 50% v závislosti na fyzické aktivitě.
"Důsledné držení přísné redukční diety"
Žádný doktor dietolog vám přísnou redukční dietu nenařídí, pokud není vaše zdraví v ohrožení jinými vážnějšími zdravotními komplikacemi. Přísné redukční diety vedou pouze ke krátkodobému snížení hmotnosti. Trvalá změna stravovacích návyků je tou nejlepší dietou, i když její pomalé účinky první rok třeba ani nezaznamenáte. Na redukčních dietách je však pravdivá jedna věc – jezte více zeleniny. Zvykněte si zeleninu používat místo jiných nevhodných potravin – na chleba místo salámu, k masu místo hranolek, do polévky místo těstovin...
"Vypocení kalorií denním cvičením"
Co se týče pohybu a hubnutí – máme pro vás dobrou i špatnou zprávu.
Dobrá zpráva – pocením člověk neshodí ani deko, není tedy potřeba se tak honit.
Špatná zpráva – nebudete-li se hýbat, nejenže nebudete hubnout, ale čekají vás už jen další a další zdravotní komplikace. Bohužel nemládneme, ani když jíme jen zeleninu. Živý organismus je svým způsobem geniální stroj, co nepoužívá, to nepotřebuje a vyřazuje. Budete-li používat jen žaludek, bude posilovat své funkce žaludek, budete-li namáhat jen zadnici, bude se přizpůsobovat a stávat se odolnější... Berte každý den své tělo s humorem a připravte pro něj malé nezvyklé potrápení. Pohyb je nutný, pokud chcete mít vyrovnaný příjem a výdej kalorií a přitom nemít na zbytek života dobré jídlo zakázané...
Další dobrá zpráva – i pohyb je věcí návyku. Nejdříve si najděte svůj způsob, který vám přináší nejvíce příjemných a hezkých okamžiků. Procházky přírodou, jízda na kole, kolektivní cvičení, plavání, tanec nebo jakýkoli jiný sport. Zařazujte si jej do svých plánů o víkendech, ve dnech volna. Nekombinujte více činností najednou, zaměřte se na jednu, která je vám nejmilejší, případně ji občas doplňte něčím naprosto jiným (např. jízdu na kole můžete doplňovat plaváním, turistiku protahovacím cvičením ve stylu jógy nebo kalanetiky). Po měsíci nebo i delší době zkuste sem tam stihnout chvilku i v pracovní den. Pokud najdete někoho v okolí se stejným cílem, půjde vám to možná ve dvou lépe – anebo také ne. Na to pozor – nevažte se na někoho, kdo vaše nadšení nesdílí! Vyžívejte se ve svobodě, kterou po tuto chvíli máte. Ani si nevšimnete, kdy se z uložené povinnosti stane dobrý návyk, ale bude to tak.