Zákaznický magazín COOP
 Číslo 1/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Fotosoutěž
*www.coopclub.cz
informuje a doporučuje

*Až se léto zeptá...
*Co naše maminky
neznaly

*Práškové čarování
*Den s... ing. Petrem
Havlíčkem, specialistou
na zdravou výživu

*Tikající bomba
– hypertenze

*Ples se líbil úplně všem
*Sůl nad zlato?
*Recepty našich
zákazníků

*Jarní "úklid" pokojových
rostlin

*Albánská kuchyně
*Slovenský koutek
*Knedlík je český král
*Pomocníci (nejen) na
jarní úklid

*Sláva pohybu aneb
o hubnutí trochu jinak


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Práškové čarování
Tytam jsou doby, kdy jsme se museli mučit hodiny u plotny. Moderní vítr nám naštěstí přivál do kuchyně nemálo hodnotných pomocníků. Jedním z nich jsou bezesporu práškové potraviny. V prášku dnes zakoupíme téměř cokoliv – od zmrzliny a sladkých nápojů, přes bramborovou kaši až po složité moučníky. Jak se však ve velké škále práškových výrobků orientovat a neztratit se? Držte se našeho Rádce a půjde to samo!

výrobky Varoma

Na chatu i dovolenou
Ať už jste jejich zastáncem či odpůrcem, nemůžete se jim zcela vyhnout. V každodenním životě je zastupuje instantní káva, prášky do pečiva či nepřeberné množství kořenicích směsí. Zejména v letních měsících jsou pak pro nás užitečným pomocníkem v horkých dnech na chatách i při dovolenkovém cestování. Jejich výhodou je totiž nejenom skladnost, lehká váha, ale především trvanlivost a téměř nemožnost znehodnocení. Nekazí se, nemění se v kufru v nevzhlednou břečku a ve většině případů lákají k univerzálnímu použití. V době polední pauzy nás instantní polévky zachraňují od kručícího žaludku a večer kouzelný sáček nahradí knedlík či bramborové noky.

Zdravé práškové kouzlení
Jestliže si stále pod pojmem práškové potraviny představujete směs "éček" a nezbedných chemických přísad, musíme vás hned na začátku vašeho čtení vyvést z omylu – z prášku se v současné době vaří už i biopokrmy. Zakoupíte tedy kvalitní bramborové, rýžové či kukuřičné kaše, dokonce také práškový biopudink a nejrůznější druhy pomazánek. Nemusíte se děsit ani ceny, jedná se o potraviny dostupné vaší kapse. Zapomeňte tedy na chemické "amarouny" a pojďte objevit zdravou variantu práškových směsí!

Vitamíny a cenné látky
Při výrobě práškových a instantních potravin se osvědčil lecitin, který je pro naše tělo více než potřebný. Najdete ho zejména v kakaovém a kávovém prášku, sušeném mléce, instantních polévkách a výrobcích ze sójového proteinu. Do práškových směsí určených pro kojence, děti, těhotné ženy nebo sportovce se přidávají navíc další vitamíny a minerální látky. Přidávání vitamínů a minerálních látek má jasná pravidla a je legislativně ošetřeno vyhláškou č. 53/2002 Sb. Veškeré složení musí být navíc uvedeno na obalu výrobku. Mnoho potravinových doplňků, zejména práškových nápojových směsí, je vyráběno pod nejpřísnějším dohledem a mají vysokou nutriční hodnotu, která dosahuje, a v mnoha případech i přesahuje, hodnot čerstvého ovoce a zeleniny. Je to způsobeno tím, že práškové směsi jsou vyráběny ze zralých a čerstvě sklizených surovin a nemusí být dovážené jako mnoho tzv. podtržených druhů ovoce a zeleniny. To se odráží jak na kvalitě, tak chuti práškových směsí.

polévky Varoma

Na co pozor
Stále však musíte mít na paměti, že ne všechny práškové směsi jsou bio nebo neobsahují přehnané množství konzervantů a soli. Také práškové směsi a potraviny, které mají téměř nesmrtelnou dobu spotřeby, by vás měly před nákupem varovat. Nadměrný příjem soli a konzervačních látek není lidskému organismu zdravý. Nezapomínejte tedy všímat si složení a hlavně množství soli v práškových potravinách i kořenicích přípravcích. V některých případech vás může nemile překvapit, že směs obsahuje více soli než slibovaného koření a bylinek!

Bezlepkové směsi
Potíže s konzumací práškových potravin mají hlavně lidé dodržující bezlepkovou dietu. Ale ani ti nemusí věšet hlavu. Na trhu je totiž dostatek bezlepkových práškových směsí určených právě pro ně. Kromě toho bez problémů zakoupíte také výrobky vhodné pro bezlaktózovou či nízkobílkovinovou dietu.

–drei–

Věděli jste, že:
– patent na sušené mléko byl vydán už v roce 1855;
– podle odborníků se kvalita instantních polévek během
posledních pěti let rapidně zvýšila;
– v rozvojových zemí jsou obohacené potravinové směsi
hlavní pomocí pro děti trpící podvýživou.

© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 1/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 5/2009
5/2009

COOP Rádce 4/2009
4/2009