Zákaznický magazín COOP
 Číslo 1/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Fotosoutěž
*www.coopclub.cz
informuje a doporučuje

*Až se léto zeptá...
*Co naše maminky
neznaly

*Práškové čarování
*Den s... ing. Petrem
Havlíčkem, specialistou
na zdravou výživu

*Tikající bomba
– hypertenze

*Ples se líbil úplně všem
*Sůl nad zlato?
*Recepty našich
zákazníků

*Jarní "úklid" pokojových
rostlin

*Albánská kuchyně
*Slovenský koutek
*Knedlík je český král
*Pomocníci (nejen) na
jarní úklid

*Sláva pohybu aneb
o hubnutí trochu jinak


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Den s...
 ing. Petrem Havlíčkem, specialistou
 na zdravou výživu a zdravý životní styl
Známe ho z rozhlasu, televize, ze stránek časopisů, kde nám radí, jak se poprat sami se sebou, abychom shodili nadbytečná kila a žili zdravě. Jak žije a jestlipak se on sám svými radami řídí?

Petr Havlíček

4:30 – 8:00
Petr Havlíček je ranní ptáče. Vstává často už kolem půl páté. Den zahajuje velkou konví bylinkového čaje. "Začínám pracovat, vyhovuje mi, že je klid, nezvoní telefony. Sedím doma a dělám si přípravy, plány, píšu články..."

Kolem šesté si připravuje snídani. Buď má chuť na slanou, to si dá pečivo se šunkou, sýrem a trochou zeleniny. Nebo má sladkou náladu, a tak si uvaří ovesnou kaši (také to bývá jáhelná nebo pohanková), přidá rozinky, kakao a mandle. "Protože jsem laktoalergik, vařím obiloviny v rýžovém nebo sójovém mléce. Kaši si navařím na celý den, mám ji také jako dopolední a odpolední svačinu."

Po snídani ještě pracuje, v osm hodin odveze dceru Lucinku do školky a pokračuje do práce, do Centra Vittore.

8:00 – 11:00
Dopoledne má pohovory s klienty, o které se již předtím postaraly kolegyně – provedly základní metabolické a zátěžové testy. Dnes je potřeba uklidnit jednoho z nových klientů, protože se obává, zda to, čím by se měl v budoucnu řídit, nebude nějaký drastický režim. "Jde o klienta s nadváhou a určitými zdravotními komplikacemi, které z ní vyplývají. Nadváha může pramenit ze špatného životního stylu. Je to kruh, ze kterého se špatně vyskakuje, pokud se životní styl zásadně nezmění."

Petr Havlíček

Petr Havlíček klienta se všemi podrobnostmi testů seznámí. Přiblíží mu zátěžový test na rotopedu nebo na páse. "Zhruba 30 minut vám budeme stupňovat zátěž a z výsledku uvidíme, jakým způsobem váš organizmus reaguje na různé intenzity zátěže, pokud jde o spalování jednotlivých živin. Vybereme pak nejvhodnější pásmo, ve kterém byste se měl fyzicky pohybovat, aby šel dolů tuk a zároveň aby se váš organizmus začal normalizovat."

Uklidněného klienta předá Petr svým kolegům a posvačí trochu ovesné kaše. (Třeba i dvakrát během dopoledne. K tomu ovoce, případně zakousne racionální tyčinku.) A honem balí věci, protože spěchá do rozhlasu na rozhovor.

11:00 – 13:00
V rozhlase také padla otázka, jak se vlastně specialistou na zdravou výživu a zdravý životní styl stal. "Jsem původně zemědělský inženýr a na fakultě jsme se učili, jaká je správná výživa zvířat. Ta byla na dost vysoké úrovni. Měli jsme také potravinářské předměty, takže jsem přičichl i k zásadám lidského stravování. Tenkrát se ale o lidské výživě nic stěžejního nevědělo, jen sem prosakovaly kusé informace ze zahraničí."

Petr Havlíček

Ve čtvrtém ročníku brněnské zemědělské fakulty začal na plný úvazek pracovat v jednom sportovním, po revoluci nově vzniklém sportovním zařízení, a tak nakročil do zdravého životního stylu. "Pak jsem začal pracovat u firmy, která se zabývala doplňky výživy. To už bylo po revoluci a takový sortiment začal mít u nás boom. Tam začalo vlastně i moje první poradenství pro rekreační sportovce – jakým způsobem by měli brát doplňky výživy a jak by se měli správně stravovat." Odtud už byl jen krok k vrcholovým sportovcům. Přešel do Prahy, začal spolupracovat s Tomášem Dvořákem, Katkou Neumannovou a dalšími. Ve firmě, do které nastoupil, byl společníkem Čechoameričan, lékař MUDr. Zelinka. "Zaplavoval mě z USA vším dostupným meteriálem týkajícím se nejen sportovní, ale i klasické výživy. Díky němu a jeho ochotě jsem se hodně naučil, za což mu stále velmi děkuji." Pak se začal věnovat i těm lidem, kteří měli problémy s nadváhou, a po nějakém čase se stal odborným garantem televizního pořadu Jste to, co jíte. "A teď se klientela našeho centra úplně převrátila. Základ netvoří sportovci, ale především lidé, kteří mají nadváhu nebo zdravotní problémy s ní související."

13:00 – 14:00
Čas na oběd. Má už vytipované restaurace a budete se divit, nezatracuje ani některé fast foody, které se snaží o kvalitní jídlo.

Petr Havlíček

"Tam, kam chodím jíst, už mě znají a vědí, že si své jídlo skládám z toho, co je aktuálně k dispozici. Od každého si vezmu něco. Kousek libového masa z jednoho jídla, z jiného přílohu, odmítnu omastek, přidám zeleninu. To samé v lepším fast foodu, tam je třeba i čerstvá zelenina běžně k dispozici. S sebou si vozím knekebrot nebo jiný extrudovaný chléb. Rozhodně je to lepší než bageta z benzínové pumpy, párek v rohlíku nebo stará smažená klobása od pochybného trhovce."

14:00 – 19:00
Po návratu do práce si dá výbornou kávu a k tomu malý dílek dobré hořké čokolády. "To je můj dezert, když mám chuť na sladké. Tu čokoládu totiž míchá a vlastníma rukama vyrábí jeden můj kamarád z Kutné Hory. Jeho čokoláda je tak kvalitní a chuťově výrazná, že příjemná stopa na patře po ní dlouho přetrvává." Chvíli ještě podle zjištěných informací píše plány pro klienty. Pak začínají přicházet klienti na kontroly, které před pátou hodinou končí.

Po páté hodině centrum utichne a tehdy se Petr Havlíček setkává s těmi, kteří prošli vstupní prohlídkou, a předává jim program šitý na míru. "Spolu s analýzou stravování se objeví celkový obraz, kde mohou být potíže. Neřešíme samozřejmě složité zdravotní problémy, od toho jsou lékaři. My neléčíme, ale napravujeme životní styl, aby tělo mělo šanci léčbu, kterou doporučil lékař, uvést do života. Ideální je, když s námi lékař spolupracuje."

Klient odchází a nese si knížku s návodem, jak si má počínat. "Klienty můžeme zkontaktovat i s fyzioterapeutem, jenž zjistí, na jakých partiích těla je třeba zapracovat, a klientovi následně můžeme doporučit i sportovní zařízení a osobního trenéra. Po létech, kdy v tomto oboru dělám, jsem se utvrdil v přesvědčení, že jediný systém, jakým lze snížit nadváhu, je hýbat se, kontrolovat výdej a příjem. A samozřejmě i dostatečně odpočívat."

Petr Havlíček

Klientela je v Centru Vittore velmi různorodá. Od lidí, kteří pracují v manuálních profesích, přes ženy v domácnosti, manažery, vystresované nebo sportující podnikatele až po vrcholné politiky. A třešinkou na dortu zůstávají špičkoví sportovci. "Ovšem nebýt toho, že se mi povedlo postavit tým kvalitních spolupracovníků, zvládli bychom jich jen zlomek."

19:00 – 21:00
Konečně přijíždí domů. Navečeří se – zásadně čerstvé, jednoduché jídlo bez konzervantů, nenajdete nic instantního ani smaženého. Tentokrát je to dušené kuřecí s rýží. "Jídelníček každého z nás by měl obsahovat známé stavební kameny, tedy bílkoviny, tuky, sacharidy, ovoce a zeleninu, ale množství se liší životním stylem. Když někdo pracuje hlavou a nepohybuje se, tak jeho jídelníček musí být úplně jiný než jídelníček člověka, který pracuje celý den manuálně, ten musí mít stravu energeticky vydatnější, podílově musí obsahovat i trochu víc tuku."

Když přijede domů včas, vykoupe po večeři dceru, přečte jí pohádku... a často s ní usne.

-koř-

S Petrem Havlíčkem se budeme v povídání o zdravém životním stylu setkávat na stránkách COOP Rádce pravidelně. A věřte, že bude na co se těšit!


© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 1/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 5/2009
5/2009

COOP Rádce 4/2009
4/2009