Zákaznický magazín COOP
 Číslo 1/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Fotosoutěž
*www.coopclub.cz
informuje a doporučuje

*Až se léto zeptá...
*Co naše maminky
neznaly

*Práškové čarování
*Den s... ing. Petrem
Havlíčkem, specialistou
na zdravou výživu

*Tikající bomba
– hypertenze

*Ples se líbil úplně všem
*Sůl nad zlato?
*Recepty našich
zákazníků

*Jarní "úklid" pokojových
rostlin

*Albánská kuchyně
*Slovenský koutek
*Knedlík je český král
*Pomocníci (nejen) na
jarní úklid

*Sláva pohybu aneb
o hubnutí trochu jinak


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Co naše maminky neznaly
Je pravda, že náš jídelníček v posledních dvou desetiletích velice zpestřil. UHO (tedy univerzální hnědá omáčka) se na něm objevuje čím dál méně a zkoušíme i takové ovoce a zeleninu, které naše maminky neznaly. Ale pozor, naše prababičky mnohé z nich často ano!... ale pak se na ně nějak pozapomnělo. Příkladem mohou být artyčoky, které se podávaly v devatenáctém století například dušené na másle nebo plněné nádivkou z telecího masa a bílého vína.

artyčkoky

Artyčok
Historie této pochoutkové a také dietní zeleniny sahá až do doby pyramid, protože v té době byly v Egyptě oblíbeným pokrmem. Stejně tak si na nich pochutnávali staří Řekové a Římané. Artyčoky jsou skutečně cennou zeleninou. Obsahují hořčiny, enzymy, třísloviny, značné množství vitamínů A a B, vlákninu a řadu dalších zdraví prospěšných látek. Působí na vyprazdňování žlučníku, snižují obsah cholesterolu v krvi, upravují hladinu cukru, jsou močopudné a prospívají pokožce.

Ke kuchyňské úpravě se používají nerozkvetlá poupata artyčoků nebo jen květní lůžka. K přípravě pokrmů se od květního úboru odkrojí stonek a odstříhají se špičky zákrovních lístků a spodní ztvrdlé listy. Vaříme je ve slané vodě a po uvaření odstraníme vidličkou ze středu zárodky květů. Z artyčoků se vaří krémová polévka s máslovou jíškou a mlékem, podávají se jako předkrmy přelité omáčkou s majonézou nebo i plněné jako hlavní pokrm, jako saláty a podobně.

artyčkoky

Dají se i u nás vypěstovat v teplejších oblastech na zahrádkách.

Florentské artyčoky
4 artyčoky, 200 g listového špenátu, 30 g másla, 2 dl bešamelové omáčky, 1 vejce, 8 koleček citrónu, 50 g strouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra), sůl a muškátový oříšek

Očištěné artyčoky vložíme vždy mezi dvě kolečka citrónu, ovážeme nití a uvaříme v osolené vodě. Pak je zbavíme citrónu a nití a očistíme. Špenátové listy nahrubo nasekáme, podusíme na másle doměkka, okořeníme muškátovým oříškem a osolíme. Artyčoky naplníme špenátem, přelijeme bešamelovou omáčkou s rozšlehaným vejcem, zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě.

artyčkoky

Artyčokový salát po pařížsku
6 artyčoků nebo 1 malá konzerva, 1 salátová okurka, 2 červené papriky, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, špetka cukru, 1 stroužek drceného česneku, sůl, 1 strouhaná cibule, 2 lžíce rozsekané petrželky, 2 lžíce nasekané pažitky a 2 lžíce dalších čerstvých bylinek (bazalky, oregana, tymiánu)

Artyčoky uvařené nebo z konzervy drobně pokrájíme, stejně tak okurku a papriky. Z oleje, octa, bylinek a ostatních přísad umícháme marinádu a přelijeme jí zeleninu.

–koř–

© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 1/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 5/2009
5/2009

COOP Rádce 4/2009
4/2009