Artyčok
Historie této pochoutkové a také dietní zeleniny sahá až do doby pyramid, protože v té době byly v Egyptě oblíbeným pokrmem. Stejně tak si na nich pochutnávali staří Řekové a Římané. Artyčoky jsou skutečně cennou zeleninou. Obsahují hořčiny, enzymy, třísloviny, značné množství vitamínů A a B, vlákninu a řadu dalších zdraví prospěšných látek. Působí na vyprazdňování žlučníku, snižují obsah cholesterolu v krvi, upravují hladinu cukru, jsou močopudné a prospívají pokožce.
Ke kuchyňské úpravě se používají nerozkvetlá poupata artyčoků nebo jen květní lůžka. K přípravě pokrmů se od květního úboru odkrojí stonek a odstříhají se špičky zákrovních lístků a spodní ztvrdlé listy. Vaříme je ve slané vodě a po uvaření odstraníme vidličkou ze středu zárodky květů. Z artyčoků se vaří krémová polévka s máslovou jíškou a mlékem, podávají se jako předkrmy přelité omáčkou s majonézou nebo i plněné jako hlavní pokrm, jako saláty a podobně.
Dají se i u nás vypěstovat v teplejších oblastech na zahrádkách.
Florentské artyčoky
4 artyčoky, 200 g listového špenátu, 30 g másla, 2 dl bešamelové omáčky, 1 vejce, 8 koleček citrónu, 50 g strouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra), sůl a muškátový oříšek
Očištěné artyčoky vložíme vždy mezi dvě kolečka citrónu, ovážeme nití a uvaříme v osolené vodě. Pak je zbavíme citrónu a nití a očistíme. Špenátové listy nahrubo nasekáme, podusíme na másle doměkka, okořeníme muškátovým oříškem a osolíme. Artyčoky naplníme špenátem, přelijeme bešamelovou omáčkou s rozšlehaným vejcem, zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě.
Artyčokový salát po pařížsku
6 artyčoků nebo 1 malá konzerva, 1 salátová okurka, 2 červené papriky, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, špetka cukru, 1 stroužek drceného česneku, sůl, 1 strouhaná cibule, 2 lžíce rozsekané petrželky, 2 lžíce nasekané pažitky a 2 lžíce dalších čerstvých bylinek (bazalky, oregana, tymiánu)
Artyčoky uvařené nebo z konzervy drobně pokrájíme, stejně tak okurku a papriky. Z oleje, octa, bylinek a ostatních přísad umícháme marinádu a přelijeme jí zeleninu.