Dobrý český knedlík nás reprezentuje při setkáních státníků na nejvyšší úrovni. A nejsou to jen houskové knedlíky, kterými se česká kuchyně pyšní. Co takové bramborové nebo ovocné? Dietologové se na knedlíky koukají nepřátelsky, ale kdo říká, že jich musíme sníst na posezení dvacet? Prof. MUDr. Josef Koutecký, významný český lékař, zakladatel dětské onkologie u nás jednou prohlásil: "Zdravé je to, co chutná, pokud se ctí míra." A když už chcete za každou cenu ctít pravidla zdravé výživy, můžete zkusit třeba knedlíky z pohankové mouky. Tak tedy dobrou chuť.
Bramborové knedlíky
900 g moučných brambor, 120 g polohrubé mouky, 120 g krupice, 40 g másla, 2 vejce, 2 lžičky soli
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme či nastrouháme. Přidáme ostatní suroviny a těsto důkladně prohněteme. Uválíme šišky o průměru necelých 5 cm a délce cca 20 cm, které vaříme ve vroucí vodě podle velikosti zhruba 20 minut. Hotové knedlíky vyjmeme a hned nakrájíme.
Ovocné tvarohové knedlíky
250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, špetka soli, 50 g másla, asi 170 g polohrubé mouky, ovoce
Tvaroh rozdrobíme do misky, osolíme, přidáme vejce a rozpuštěné máslo a vařečkou zpracujeme na hladkou hmotu. Do ní postupně zapracováváme po částech mouku, až vznikne vláčné těsto. Množství mouky záleží na hustotě tvarohu a velikosti vejce. Ke konci můžeme těsto zpracovat rukama na pomoučeném vále. Z těsta vyválíme váleček, rozkrájíme ho na špalíčky a do každého kousku zabalíme ovoce (jahodu, meruňku, švestku, třešně). Knedlíky uvaříme v páře nebo ve vodě (7 – 8 minut). Hotové sypeme na talíři strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polejeme rozpuštěným máslem.
Pohankové knedlíky s uzeným
700 g pohankové mouky, 300 g pšeničné hrubé mouky, 500 g libového uzeného masa, 50 g droždí, trocha mléka a cukru, lžička cukru
Uzené maso uvaříme doměkka. Horkým vývarem zalijeme pohankovou mouku tak, aby vznikla hustší hmota, a necháme vychladnout. Z droždí a trochy mléka s cukrem připravíme kvásek, který spolu s pšeničnou moukou vmícháme do pohankové hmoty. Vypracujeme hladké těsto. Vychladlé uzené maso nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta, které rozdělíme na několik šišek. Vaříme ve slané vodě cca 20 minut, krájíme na plátky. Na talíři posypeme osmaženou houskou nebo osmaženou cibulkou. Jsou výborné jako příloha k zelí nebo špenátu.
Vídeňské houskové knedlíky
5 housek, 40 g másla, 30 g najemno nasekané cibule, 20 g najemno nasekané petrželky, 40 – 50 g hrubé mouky, 125 ml mléka, 2 vejce, lžička soli
Housky nakrájíme na kostičky a lehce opečeme na pánvi (ne dotvrda). Na másle necháme zpěnit nasekanou cibuli, do které nakonec zamícháme nasekanou petrželku. Směs přelijeme přes housky a dobře promícháme. Přisypeme mouku a znovu promícháme. Pak přilijeme mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce se solí, a rovněž promícháme. V případě potřeby přidáme ještě trochu mouky. Z těsta vytvoříme 4 koule, které obalíme v hrubé mouce a rukama namočenýma ve vlažné vodě zakulatíme. Vaříme ve vroucí, lehce osolené vodě zhruba 12 minut. Překrojíme nití a podáváme ke guláši nebo pečeni.
Drbáky
1 kg moučných brambor, 2 lžičky soli, 1 – 3 lžíce solamylu
Polovinu brambor uvaříme den předem. Druhý den oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle. Druhou polovinu (syrových) brambor nastrouháme najemno a důkladně z nich vymačkáme vodu. Pak zpracujeme s vařenými bramborami, solí a podle moučnatosti brambor 1 – 3 lžícemi solamylu. Z hmoty tvoříme malé kulaté kendlíky, které vložíme do vroucí vody. Hned zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme 15 – 20 minut. Jsou výborné k vepřové pečínce nebo samostatně posypané na sádle osmaženou cibulkou a zelným salátem.
Češi drží většinu světových rekordů v pojídání knedlíků. Těch houskových s gulášem dokáží největší jedlíci sníst 65. Bramborových knedlíků s cibulkou a maštěných sádlem dokáže český rekordman spořádat 33 za deset minut! chcete být držiteli rekordu v pojídání švestkových knedlíků? Tak jich do sebe musíte během hodiny nasoukat více než 164.
Ke správnému ohřevu knedlíků použijte pařáček, na kterém knedlík zvolna ohříváte 3 až 5 minut. pokud používáte mikrovlnnou troubu, vložte plátky knedlíku do igelitového sáčku vypláchnutého vodou a v mikrovlnce zahřívejte 1 minutu.
Populární knedlo–zelo–vepřo má své kořeny už v 19. století.