www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Správnou stravou proti
cholesterolu

*Cibulová zelenina
*Ze zákulisí stolování
*Rady od plotny
*Pohostinné Valašsko
*Na zdraví a na žízeň
*Jahodové dobroty
*Mražené osvěžení
*Bezpečné opalování
*Barevná záplava
*Grilování
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Grilování
Vůně grilované uzeniny či masa patří k atmosféře letního podvečera. Grilovat lze v přírodě při výletech, dovolených nebo na zahradě... Pro opékání a rožnění v přírodě si dnes můžeme vybírat z nepřeberné nabídky rozličných druhů mobilních i pevných grilů, elektrických nebo na topné médium. Zejména skládací sestavy lze lehce smontovat a zase rozebrat.

zátiší s grilem

Předností většiny nabízených grilů je vysoká účinnost hoření a vlastního grilování, zakoupit lze i speciální nářadí a další příslušenství, například elektrický pohon grilu atd.

Jako topné médium pro grilování je doporučováno bezdýmé dřevěné uhlí, ale při rožnění masa v alobalu lze dobře využít i sálavého tepla nad otevřeným ohněm. Různými druhy dřeva můžete ovlivnit chuť grilovaných potravin.

K novinkám v generaci zahradních grilů patří tzv. smoky fun, vyráběné zahradní grily z masivní oceli. Jejich praktická stavba a elegantní design vyhovují novému trendu multifunkčního použití. Umožňují nepřímé grilování v grilovací komoře při teplotě 160 - 260°C. Výhodou je, že se grilované potraviny nespálí. Lze využívat i tzv. barbecue grilování pří nízké teplotě. Způsob je stejný jako při nepřímém grilování, ale při nižší teplotě, 90 - 160°C. Grilované potraviny zůstanou šťavnaté. Smoky fun umožňuje také pečení, uzení i vaření - na varné desce můžete vařit například přílohy (vejce, špek, špagety nebo kávu) nebo uchovávat pokrmy teplé.

grilované kuře

Moderním grilovacím zařízením je také takzvaný lávový gril (připomínající spíše vařič), který pracuje na principu kumulace tepla, jež je soustředěno do desky z lávového kamene. Tento gril je vhodnější pro přípravu grilovaných pochoutek přímo v kuchyni. Příprava jídla trvá přibližně pouhých 10 až 15 minut, proto si potraviny zachovávají přírodní chuť, jsou křehké a šťavnaté. Lávová deska (vyjímatelná z nerezových držáků) se nejdříve nahřeje v troubě nebo na plynovém sporáku. Teplá se zasadí do držáků s lihovými kahany, které udržují potřebnou teplotu po celou dobu grilování. Celá souprava se servíruje na jídelní stůl spolu se syrovými potravinami, z kterých si strávníci sami nebo za pomoci obsluhy připraví svůj pokrm. Zážitek z grilování je umocněn mihotavým světlem kahanů a vůní z připravovaných pokrmů.

Vraťme se však ke grilování v přírodě. Grilovat lze s úspěchem nejen maso a uzeniny, ale i brambory a ostatní zeleninu. Maso je vhodné před tepelnou úpravou na grilu naložit do marinády - nejméně na hodinu, ale nic nezkazíme, necháme-li je naložené přes noc. Pochopitelně v chladu.

zátiší s grilem

Ingredience lze obměňovat dle vlastní chuti a fantazie. Do grilovacích marinád lze použít i zelených bylinek. Při grilování maso marinádou potíráme.

Při rožnění zdaleka nemusí mít úspěch jen minutkové maso. I obyčejná klobása nebo buřtík dozlatova opečený chutná jako delikatesa, zvláště doplníme-li jej na špízové jehle cibulí, kousky sterilované kapie, hub, špeku apod.

Tipy na marinády pro naložení masa:

4 lžíce oleje z burských oříšků; 1 lžíce ostré hořčice; 1/2 čajové lžičky sušené papriky; 1 špička nože kari a šalvěje; 2 lžíce worčestrové omáčky; 1 stroužek rozmačkaného česneku; pepř
Obsah je nutné dobře promíchat.

barbecue

2 vejce; 3 lžíce kečupu; 2 lžíce sojové omáčky; 3 lžíce tekutého polévkového koření; 1 lžíce vorčestru; 1 větší nakrájená cibule; 12 lžic oleje; 3 lžičky kořenící směsi na steaky; pepř a sůl

Desatero pro gril

  1. Špejle na špízy před grilováním máčíme ve studené vodě, aby se snadno nespálily.
  2. Suché koření na povrchu masa se brzy spálí a uhelnatí. Rožněné pokrmy proto kořeníme před odležením nebo musíme povrch masa dostatečně omastit.
  3. Nikdy negrilujeme na přímém plameni. V ohništi grilu musí dřevěné uhlí rovnoměrně sálat.
  4. Nemáme-li dřevěné uhlí, nasbíráme v lese šišky.
  5. Při obracení se do grilád nesmí píchat, aby nevytekla šťáva. Obracíme jenom jednou.
  6. Některé grilované dobroty můžeme během opékání potírat směsí rozpuštěné slaniny, silného bujónu z masoxu a utřeného česneku.
  7. Grilování v alobalu používáme zejména pro dietní přípravu pokrmů, fólii jen lehce vymastíme. Maso upečené v alobalu si zachovává chuťové i aromatické vlastnosti a je šťavnaté a jemné.
  8. V alobalu lze s úspěchem grilovat i zeleninu.
  9. Pro snadnou a rychlou přípravu je oblíbené i opékání uzeniny (párků, špekáčků či klobás). Opékáme je vcelku či krájené na špízech, nebo v kombinaci s jinými surovinami dozlatova, podáváme je tradičně se strouhaným křenem a s hořčicí.
  10. K pokrmům grilovaným v přírodě je nejvhodnější chléb, případně brambory pečené v alobalu, studené omáčky a především velké množství zeleninových salátů.


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2001 1/2001

Zákaznický magazín 4/2000 4/2000

Zákaznický magazín 3/2000 3/2000