Banány nikdy neukládáme do chladničky. V nízké teplotě totiž rychle zčernají a pozbudou svoji chuť a vůni. Nejlépe po zakoupení jednotlivé kusy oddělíme od sebe a každý zabalíme zvlášť do novinového papíru a uchováváme ve spíži. Takto vydrží v dobrém stavu dva až tři dny.
Nemáme-li po ruce ztužovač, zpevníme šlehačku tím, že do ní zašleháme tuhý sníh z jednoho vaječného bílku.
Brambory ve slupce vaříme ve slané vodě, jinak se nám rozvařují.
Chceme-li na dortu docílit silnou a lesklou polevu, přidáme do cukrové polevy bílek.
Před smažením omyté brambory osušíme v utěrce, protože kapkami studené vody bychom zchladili rozpálený tuk.
Broskve uchováme delší dobu čerstvé, když je při ukládání nebereme do ruky jinak nežli za stopku. Každý kus balíme do hedvábného papíru a rovnáme do bedniček se suchými pilinami.
Cibuli uchováváme v suché, tmavé a mrazuvzdorné místnosti. Nejlépe když ji pověsíme v síťce volně na vzduchu. Nakrájenou cibuli ukládáme vždy do uzavřené nádoby.
Celer zůstane při vaření jemný a bílý, když jej předtím vložíme na několik hodin do studené vody. Do vody můžeme přidat i trochu octa nebo citronové šťávy.
Aby se nám bůček při pečení zespoda nepřipaloval, dáváme pod něj na pekáč buď špejle, nebo vykostěné kosti.
Lesní jahody se mají sbírat časně ráno, dokud nejsou ještě přehřáté a sluncem vysušené. Jsou pak šťavnatější a voňavější. Nesnesou skladování a mají se spotřebovat nejpozději do druhého dne po sběru.
Suchá jíška je hladká mouka, dozlatova opražená na sucho bez tuku - pražená v troubě nebo na kamnech asi 10 minut. Suchá jíška se používá v dietní kuchyni a musíme dávat pozor, aby se nám nepřipálila. |