www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Správnou stravou proti
cholesterolu

*Cibulová zelenina
*Ze zákulisí stolování
*Rady od plotny
*Pohostinné Valašsko
*Na zdraví a na žízeň
*Jahodové dobroty
*Mražené osvěžení
*Bezpečné opalování
*Barevná záplava
*Grilování
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Na zdraví a na žízeň
Kdo z nás by nechtěl mít úspěch, podávat kvalitní výkony ať v rovině profesionální, či soukromé. K tomu naše tělo potřebuje nejen vydatný odpočinek, ale především správné jídlo a pití. Tyto faktory maximálně ovlivní nejen náš výkon, ale také naše pocity. Doplňování zvýšených ztrát tělních tekutin a minerálů v letním období je zcela přirozenou potřebou. Poradíme vám několik jednoduchých receptů na dobré (nealkoholické), osvěživé a zdravé letní pití, možná trochu nezvyklé, ale příprava není ani složitá, ani nákladná a za ochutnání to rozhodně stojí.

džuspohár

Přátelský koktejl

Na dvě sklenice budeme potřebovat: 1/4 litru pomerančového džusu; 200 ml sladké šťávy (jakékoliv); 4 lžíce kokosové zmrzliny; kousky pomeranče a strouhaný kokos
Postup: Zmrzlinu smícháme s džusem a šťávou, dobře promícháme. Rozdělíme do sklenic, ozdobíme kokosem a kousky pomeranče.

Pití pro děti
Slavnostní džus (větší množství - vydrží)

Suroviny: 4 pomeranče (bez zrníček), 400 g mrkve, 10 l vody, 1 - 1,5 litru krystalového cukru, 1 vrchovatá lžička kyseliny citronové
Postup: Mrkev uvaříme a studenou rozmixujeme společně s pomeranči ve 2 litrech vody. V dalších 2 litrech vody svaříme krystalový cukr. Dále povaříme ještě 6 litrů vody se lžičkou kyseliny citronové. Potom vše procedíme do 10 - 12 litrové nádoby a promícháme. Takto připravený džus vydrží v chladu více než týden. Stejně můžeme připravovat citronový džus, kde pomeranče nahradíme 2 citrony.

citrusy

Prázdninový punč

1,5 litru ananasového džusu, 0,75 litru kondenzovaného mléka, 1 lžička vanilkového cukru, špetka skořice a špetka muškátového oříšku.
Vše promícháme v mixéru tak, aby se mléko spojilo s džusem.

Nektarinková bowle

Suroviny: 10 lžic dětské směsi ovocného čaje, 700 ml jablečno-třešňové šťávy, 300 ml pomerančové šťávy, 3 lžíce citronové šťávy, 500 g nektarinek nebo 2 konzervy broskví, 2 lžíce medu, 1 l minerální vody
Postup: Ovocný čaj přelijeme 3 l vařící vody a necháme v konvici asi 10 minut vyluhovat. Pak ho přecedíme a necháme vychladnout. Čaj smícháme s ovocnými šťávami. Nektarinky omyjeme, pak je rozpůlíme a zbavíme pecek (broskve necháme okapat). Ovoce rozkrájíme na malé kousky a vložíme do bowle. Necháme zhruba 30 minut táhnout. Nakonec nápoj ochutíme medem a zředíme minerálkou.

pomerančový nápoj

Broskvový koktejl

Na dvě sklenice budeme potřebovat: 1 broskev, skořici, cukr (nejlépe hroznový), 500 ml kefíru
Postup: Broskev krátce ponoříme do vařící vody, vyjmeme a stáhneme slupku. Potom ji krátce pomixujeme a vmícháme do kefíru se dvěma lžícemi cukru. Rozdělíme do sklenic a posypeme skořicí.


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2001 1/2001

Zákaznický magazín 4/2000 4/2000

Zákaznický magazín 3/2000 3/2000