www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Správnou stravou proti
cholesterolu

*Cibulová zelenina
*Ze zákulisí stolování
*Rady od plotny
*Pohostinné Valašsko
*Na zdraví a na žízeň
*Jahodové dobroty
*Mražené osvěžení
*Bezpečné opalování
*Barevná záplava
*Grilování
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Pohostinné Valašsko
Severovýchodní oblast České republiky tvoří pohoří Moravskoslezských Beskyd a Vsetínských vrchů. Tento region, nazvaný podle pastevců ovcí (valachů) Valašsko, byl osídlen ve 12. století. Spojením kultury horských pastevců a zemědělců, kteří se usadili v údolích, vznikla velmi osobitá kultura, zachovala se působivá lidová architektura dřevěných staveb a dodnes se uchovává silná folklórní tradice.

kyselo

Nejpamátnější horou Beskyd je Radhošť (1129 m n. m.), nejvyhledávanějším místem horské sedlo Pustevny (1018 m n. m.). Výškou dominuje Lysá hora (1324 m n. m.), malebností krajiny vyniká vrch Soláň (861 m n. m.).

Valašsko má bohatou historii a množství cenných kulturních památek. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm představuje unikátní centrum lidového stavitelství. Tato kulturně-přírodní památka, jejíž návštěvnost je srovnatelná s návštěvností Pražského hradu, umožňuje v koncepci "živého muzea" předvádět tradiční řemesla, pěstovat původní plodiny i chovat tradičním způsobem dobytek.

Významnou památkou je historické jádro měšťanských domů ve Valašském Meziříčí. Město je významnou dopravní křižovatkou. Do roku 1923 to byla dvě samostatná města: Meziříčí (od 1377) a Krásno nad Bečvou (od 1491). Původně renesanční zámek byl barokně přestavěn v 18. století. Turisticky atraktivní je zde muzeum a hvězdárna.

ovčí sýr

Zámek ve Vsetíně a městská památková rezervace Štramberk se zbytky hradu a nedalekou jeskyní Šipka, proslulou nálezem čelisti člověka neandrtálského.

Vsetín je okresní město s více než 30 000 obyvateli. Je střediskem cestovního ruchu a centrem Valašska. Starší Horní Vsetín vyrostl na křižovatce kupeckých cest kolem tvrze už ve 14. století. Dolní vznikl v 17. století. Obě města byla spojena v roce 1849. V 19. století byly založeny sklárny, továrny na nábytek a nožířský průmysl. Renesanční zámek byl později přestavěn klasicistně.

U obce Hukvaldy, kde se narodil hudební skladatel Leoš Janáček, je mohutná zřícenina hradu s rozsáhlou oborou. Dřevěný kostel z r. 1551 v Hodslavicích, rodišti literáta Františka Palackého, patří k nejstarším dřevěným stavbám u nás.
jídlo

Významným střediskem Valašska je město Zlín. Je to průmyslově podnikatelské centrum regionu střední Moravy s 90 000 obyvateli. Historie města sahá daleko do středověku, první zmínka je z roku 1322, kdy byl Zlín řemeslnicko-cechovním střediskem pro okolní valašské osídlení, živící se převážně pastevectvím. Zlín byl sídelním městem majitelů panství a žil postupným rozvojem městské samosprávy. Změnu v tomto poklidném vývoji přinesla až průmyslová revoluce. Důležitým mezníkem zlínské historie se stal rok 1894, kdy zde byla založena obuvnická firma rodiny Baťových. Díky zcela výjimečnému růstu a prosperitě firmy a vlivu Tomáše Bati, který byl též starostou města, se stal Zlín v meziválečném období moderním městským centrem, vynikajícím architektonickým stylem i životním tempem. Enormní meziválečná stavební činnost T. Bati a jeho týmu renomovaných architektů proměnila pětitisícové městečko v aglomeraci funkcionalistické architektury téměř se 44 000 obyvateli.

Kulturní zajímavostí města jsou mimo jiné zlínské filmové ateliéry proslavené v 60. letech animovanými a trikovými filmy Karla Zemana a Hermíny Týrlové. Baťova podnikatelská tradice a vhodná geografická poloha jsou dva z více faktorů, které ovlivnily skutečnost, že po změně politického režimu v roce 1989 nastal ve Zlíně prudký růst podnikatelsko-obchodních aktivit, které dnes daleko převyšují republikový průměr. Úřad města Zlína v návaznosti na tradici, kterou na zlínské tradici založil T. Baťa, podporuje podnikatelské aktivity a zve investory k účasti na společenských projektech.

jídlo

Půvab Valašska, rázovitost krajiny i obyvatel inspirovala již řadu básníků, spisovatelů, malířů i hudebních skladatelů. V místních galeriích vystavují svá díla přední současní malíři, sochaři a fotografové. V působivém prostředí chrámů a koncertních sálů jsou pořádány koncerty klasické vážné i populární hudby. Neodmyslitelnou součástí Valašska je folklór, uchovávaný četnými tanečními i pěveckými soubory a prezentovaný v pestré celoroční programové nabídce Valašského muzea v přírodě i při tradičních oslavách na mnoha jiných místech regionu.

Valašsko skýtá četné možnosti provozování letních i zimních sportů. V regionu je k dispozici přes 13 000 lůžek v 350 ubytovacích zařízeních všech úrovní. Sportovněji založeným návštěvníkům se nabízí cca 10 kempů a autokempů.

jídlo

Kromě toho je možno využít ubytování v soukromí nebo na vesnických farmách a usedlostech, populárních v současné době v rámci agroturistiky.

Valašsko je proslulé i vynikající lidovou stravou. Řada receptů využívá produktů ovcí, které tvořívaly základ hospodářského dvora.

Zemákové karbanátky

Suroviny: 6 větších vařených brambor, 1 vejce, 100 g uzeného masa, 50 g slaniny, mouka, strouhanka, sůl.
Výrobní postup: Brambory nastrouháme, přidáme vejce, nakrájené uzené maso a slaninu a přisypeme trochu mouky. Ze směsi tvoříme malé karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme. Podáváme k zelí.

Dobrý čaj pro nemocné

Suroviny: 2 lžíce ječmene, 2 lžíce velkých rozinek, 100 g cukru, kůra a šťáva z poloviny citronu.
Výrobní postup: Do 1/2 l vody dáme ječmen, rozinky, cukr a citronovou kůru. Vaříme tak dlouho, až se ječmen rozvaří. Přidáme citronovou šťávu, tekutinu přecedíme a necháme vychladnout. Nápoj je to velmi chutný a posilující.

jídlo

Roztrhané rukávce

Suroviny: 1/2 kg čerstvého zelí, mouka, smetana, sůl a mletý pepř.
Výrobní postup: Čerstvé zelí pokrájíme na kousky, dáme do vody a chvíli vaříme. Potom přidáme "zátřepku" z mouky a smetany, sůl a opět chvíli vaříme. Nakonec kořeníme mletým pepřem.

Skopové s majoránkou

Suroviny: 1 kg skopové plece, 100 g kořenové zeleniny, 2 stroužky česneku, tuk, mouka, majoránka, sůl.
Výrobní postup: Maso vaříme se zeleninou, česnekem a majoránkou. Měkké vytáhneme, polévkou zalijeme jíšku z tuku a mouky a necháme povařit. Oloupané brambory dáme uvařit do připravené omáčky. Nakonec přidáme nakrájené maso.

jídlo

Kel na špeku

Suroviny: 1 hlávka kapusty, 100 g slaniny, 1 lžíce octa, cukr, pepř, sůl, trochu tuku a mouky na jíšku.
Výrobní postup: Špek drobně nakrájíme a necháme rozpustit. Přidáme pokrájenou kapustu, lžíci octa, trochu vody, sůl, cukr a pepř. Zvolna dusíme, přidáme jíšku a ještě krátce povaříme. Podáváme jako samostatný pokrm s chlebem, nebo jako přílohu ke skopovému masu.

Likér jalovcový

Suroviny: 100 g čerstvých rozmačkaných jalovčinek, 1 l žitné, 200 g cukru, 2 dl vody.
Výrobní postup: Jalovčinky nasypeme do široké sklenice, polijeme žitnou a odstavíme na slunce. Čas od času je třeba obsah promíchat. Asi po dvou týdnech procedíme, přimícháme cukr, který jsme rozpustili ve vodě, a necháme opět týden stát. Pak procedíme a uchováme v dobře uzavřených lahvích.

Smažené myši

Suroviny: 1/4 kg mouky, 50 g másla, 1 vejce nebo jen žloutek, lžíce cukru, 1/4 l mléka, prášek do pečiva, sůl, cukr se skořicí, tuk na smažení.
Výrobní postup: Tuk utřeme do pěny a postupně přimícháváme ostatní přísady, těsto vkládáme po lžících do horkého tuku a usmažíme. Ještě horké sypeme cukrem a skořicí.

Brynzová polévka

Suroviny: 1 litr vody, 150 g brynzy, sekaná pažitka nebo kopr, 80 g nudlí, 30 g másla, 1 lžička soli.
Výrobní postup: Do slané vody zavaříme tenké nudle. Když jsou měkké, přidáme brynzu, máslo a pažitku a necháme přejít varem.


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2001 1/2001

Zákaznický magazín 4/2000 4/2000

Zákaznický magazín 3/2000 3/2000