www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Správnou stravou proti
cholesterolu

*Cibulová zelenina
*Ze zákulisí stolování
*Rady od plotny
*Pohostinné Valašsko
*Na zdraví a na žízeň
*Jahodové dobroty
*Mražené osvěžení
*Bezpečné opalování
*Barevná záplava
*Grilování
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Mražené osvěžení
Polárkový dort, Pierot, Ledňáček, Eskymo... mražené pochoutky rozličných vůní a chutí! Mlsáme je nenasytně po celý rok, ale v parném létě si pochopitelně jejich chladivého osvěžení dopřáváme plnou měrou. Není divu, vždyť chuť, která hladí hrdlo a laská jazyk, už v dávnověku uchvátila staré Římany či egyptské faraony. Prostředku pro osvěžení (zmrzlině) holdovali před pěti tisíci léty také Číňané. Se zmrzlinou, jak ji známe dnes, však měla tehdejší pochoutka pramálo společného.

zmrzlinové poháry

První předchůdkyně dnešních mražených výrobků nebyly ničím jiným nežli pouhou směsí ovocné šťávy a sněhu. Přesto se tento studený dezert stal oblíbenou pochoutkou například císaře Nera. Podle zápisků cestovatele Marca Pola se výrobou vodové a později i smetanové zmrzliny začali jako první zabývat italští kuchaři. Však také dodnes je italská zmrzlina světově vyhlášenou pochoutkou.

Výrobu zmrzliny pravděpodobně umožnil vynález muže jménem Blasius Villafranca z Říma. V roce 1550 přišel na to, že je možné dosáhnout bodu mrazu, když se ke sněhu přidá ledek nebo sůl. Díky tomu se mu povedlo vyrobit zmraženou krémovou směs.

zmrzliny

Italský kuchař jménem Buontalenti má zásluhu na tom, že se zmrzlina dostala z Itálie až na francouzský dvůr. První kavárnu s příležitostným prodejem zmrzliny potom v Paříži kolem roku 1670 otevřel Sicilan Procopio. Přibližně o sto let později se ve Francii začala prodávat smetanová zmrzlina v kavárně Tortoniho.

Zmrzlina však nechutnala jenom Evropanům. Z roku 1700 se dochovala zpráva o tom, že marylandský guvernér jménem Bladen podával svým hostům jako dezert zmrzlinu. A této tradice se drželi i někteří američtí prezidenti jako George Washington nebo Thomas Jefferson. V roce 1776 pak byla otevřena první restaurace nabízející mražené pochoutky na území Spojených států. Výsadou tohoto prvenství se mohl pyšnit New York. Malou senzaci pak způsobila manželka prezidenta Spojených států Madisona, která servírovala zmrzlinu jako zákusek při inauguračním plesu svého manžela.

První ruční výrobník zmrzliny byl vynalezen v roce 1846. S vynálezem ručně poháněného stroje na výrobu zmrzliny přišla nenápadná Američanka v domácnosti. Patent prodala za 200 USD a zmrzlinová mašinka se stala hitem.

zmrzliny

V roce 1851 si jistý Jacob Fussell, dodavatel mléka z Baltimoru, povšiml, že v určitých ročních obdobích smetana nejde příliš na odbyt. Využil toho a začal z ní vyrábět zmrzlinu. Tu pak dodával i ostatním mlékařům. Stal se vlastně zakladatelem první továrny na zmrzlinu.

V Londýně byla taková továrna založena v roce 1870 díky množství italských přistěhovalců, kteří sem v té době přišli. Brzy se stali známými prodavači zmrzliny, kterým se říkalo hokey-pokey men, protože volávali italsky Ecco un pocco, což znamená "Tady je kousek".

Zmrzlinový kornout vynalezl italský přistěhovalec v Americe jménem Italo Marcioni a v roce 1903 si ho nechal patentovat. Pana Marcioniho prostě přestalo bavit kupovat a zejména platit stále nové skleničky náhradou za ty, které rozbili jeho zákazníci při konzumaci zmrzliny. První oplatkové kornoutky měly rovné dno, takže mohly pohodlně stát na stolku.

zmrzliny

Kónický tvar kornoutu se prvně objevil o rok později na světové výstavě v St. Louis, kde umývači nádobí nestíhali mýt obrovské množství používaných misek. Prodavač tedy vzal tenké vafle, stočil je do kornoutu a naplnil zmrzlinou.

Dalším milníkem vývoje mražených dezertů je zmrzlinový koktejl. I jeho vznik je spíše dílem náhody. Výrobci limonád panu Greenovi došla smetana, a tak se ji pokusil nahradit zmrzlinou v naději, že si toho zákazníci nevšimnou. Všimli si a přispěli tak panu Greenovi na nové auto, nový dům, nové golfové hole a podobně...

zmrzliny

Ve Velké Británii se stala zmrzlina opravdu populární v roce 1922, když Thomas Wall, výrobce párků v Actonu, začal mít starosti, jak zaměstnat své dělníky v letních měsících, kdy se párků prodávalo daleko méně. Rozhodl se pro výrobu balené zmrzliny a prodával ji lacino. Měl jednoznačný úspěch, přestože obchody nechtěly zpočátku jeho výrobek odebírat. Wall začal své zboží prodávat na ulici z tříkolových vozíků s nápisem Stop me and buy one - "Zastav mě a kup si jednu". V té době se také objevuje mražený krém mezi dvěma oplatkami ("Sibirka") a ve 30. letech "zmrzliny na klacku". Přesněji - v roce 1924 byla v USA vynalezena "zmrzlina na špejli", od roku 1927 pod označením Eskymo. Ve 40. letech se zmrzlinový průmysl "usadil" a výroba zůstala bez podstatných změn až do 70. let. V té době začala tradiční zmrzlina ustupovat nárůstu balených zmrzlinových výrobků pro velké samoobsluhy. V evropském zmrzlinářském průmyslu existuje dnes přibližně 50 různých druhů zmrzliny a stejný počet chutí. Zmrzlinové speciality se vyrábějí s přídavky ovoce, jádrovin, destilátů atd. Hlubokozmrazené zmrzliny jsou před zmrazením nalévány do tvořítek o různém objemu, tvarují se zmrzlinové dorty, nanuky, kornouty, kelímky. Výrobky se různě upravují a zdobí. Výrobci se předhánějí v nápaditosti, jak na svůj výrobek upoutat pozornost, jak jej udělat ještě lahodnějším. Běžnými se staly různé polevy-toppingy, které zmrzlinu ochutí a barevně přikrášlí. Při servírování mražených pohárů lze vytvářet doslova umělecké kreace, jejichž součástí se především k velké radosti dětí stávají i nejedlé ozdoby v podobě palmiček, deštníčků, zvířátek apod.

zmrzlinové poháry

Zkuste sami:

I doma si můžete připravit chutné mražené osvěžení. Protože příprava skutečné zmrzliny vyžaduje hodně práce, využijeme pro dnešní recepty již hotové zmrzlinové krémy.

Pavoučí sen

Do pohárů naservírujeme porce libovolného mraženého krému. Přidáme čerstvé nebo kompotované ovoce, přelijeme trochou ochuceného jogurtu. Dozdobíme šlehačkou a hoblinkami čokolády. Můžeme přidat oplatku a pro náročné ještě i lžíci vaječného koňaku, punče apod.

zmrzlinový pohár

Karamelové pohlazení

Karamel: 80 g krystalového cukru; 1 lžička vanilkového cukru; 150 ml vody
Cukr upražíme na pánvičce za stálého míchání, až vznikne žlutočervený karamel. Zalijeme jej vodou, přidáme vanilkový cukr, promícháme, chvilku povaříme a necháme vychladnout. Z ruské zmrzliny odstraníme oplatky, nakrájíme ji na kousky a rozdělíme do 4 skleněných pohárů. Přidáme nakrájené ovoce, polijeme vychladlým karamelem a posypeme nasekanými ořechy.
Poznámka: Místo ruské zmrzliny lze samozřejmě použít i světlý nanukový dort. Ovoce vybereme podle sezóny a dostupnosti. Výborné jsou čerstvé jahody, maliny, ale třeba i borůvky. V zimě je může nahradit mandarinka či kiwi.


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2001 1/2001

Zákaznický magazín 4/2000 4/2000

Zákaznický magazín 3/2000 3/2000