Třebaže zahradní jahody už dávno nepatří pouze k sezónním pochoutkám, stále drží v českých domácnostech primát v žebříčku oblíbeného letního ovoce. Obsahují zejména vitamíny C, B a beta-karoten. Díky vyváženému množství cukrů a organických kyselin (citronové a jablečné) mají příjemnou osvěžující chuť.
Plody posilují metabolismus, jsou prospěšné při chorobách srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý a antiseptický účinek, mírně projímají, také snižují horečku. U citlivějších lidí však mohou vyvolat kopřivku. Proto je lépe promíchat je s mlékem nebo jogurtem. V této kombinaci s trochou cukru či medu jsou zejména oblíbenou pochoutkou pro děti.
Počátek pěstování jahodníku spadá do 14. století v jižní Francii. Jahody však byly sbírány už v neolitu. Velkoplodé jahody se v Evropě objevily vlastně až v 18. století, když byly dovezeny dva druhy amerických jahodníků a začalo křížení.
Při dozrávání a sklizni jahod na zahrádce nezřídka dochází k tomu, že sebrané plody nestačíme hned všechny zkonzumovat. V tom případě musíme mít na paměti, že jahody obsahují až 90 % vody a jsou proto vhodnou živnou půdou pro mikroorganismy. Pokud je tedy nebudeme hned dále zpracovávat, měli bychom je přechovávat v ledničce.
Nejchutnější jsou zahradní jahody čerstvě utržené. V kuchyni jsou jahody oblíbené do ovocných knedlíků nebo sladkých moučníků, mražených krémů a zmrzlin, šlehaných pěn, ovocných pohárů... Běžně se jahody zpracovávají na džemy, šťávy, marmelády, jako kompot. Protože obsahují málo pektinu a varem ztrácejí červenou barvu, při konzervaci je vhodné kombinovat je například s višněmi nebo červeným rybízem. Dnešní hospodyňky ale stále častěji pro uchování jahodové sklizně ze zahrádky volí zmrazování čerstvých plodů.
Pro mlsné jazýčky
Jahodové zapékánky
250 g jahod, 2 pomeranče, 2 lžíce rumu, balíček vanilkového cukru, 3 bílky, 2 lžíce mletých mandlí
Oloupané pomeranče zbavíme bílé slupky a nakrájíme na tenké plátky. Středně velké jahody omyjeme a rovněž nakrájíme na úhledné plátky. Všechno smíchané ovoce vložíme do ohnivzdorných formiček (nejlépe skleněných) a pokapeme rumem. Z bílků ušleháme sníh, do něhož pomalu nasypeme vanilkový cukr a lehce vmícháme umleté mandle. Vzniklou hmotu rozložíme na ovoce a krátce v předehřáté troubě dozlatova zapečeme (v elektrické troubě na 250°C, v plynovém sporáku na stupni 5). Stejným způsobem můžeme upéci zapékánky s různými druhy ovoce.
Pudink, jahody a nudle s mákem
250 g těstovin, 250 g čerstvých nebo zmrazených jahod, 250 g reveně (rebarbory), 5 lžic práškového cukru, půl litru mléka, 2 lžíce mletého máku, 1 sáček vanilkového pudinku, špetku soli
Jahody a reveň očistíme a nakrájíme na malé kousky. Zasypeme třemi lžícemi cukru, zalijeme asi 100 ml vody a krátce povaříme. Pak rozmixujeme.
Svaříme mléko se 2 lžícemi cukru, mletým mákem a špetkou soli. Do něho přidáme pudinkový prášek rozmíchaný v troše mléka a za stálého míchání připravíme krém.
Mezitím uvaříme těstoviny doměkka, scedíme a zamícháme do horkého pudinku.
Dno talíře zalijeme jahodovou omáčkou. Do ní servírujeme kopečky těstovin obalených pudinkem. Nakonec dozdobíme slabými plátky čerstvých jahod.
Gratinované jahody
500 g jahod, 125 ml smetany na šlehání, 250 g měkkého tvarohu, 4 žloutky, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, trochu pistácií
Jahody rozpůlíme. Tvaroh smícháme se žloutkem, cukrem a vanilkou. Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a přidáme k tvarohovému krému. Jahody upravíme do kulaté zapékací formy o průměru cca 30 cm a pokryjeme tvarohovým krémem. V předehřáté troubě (200°C) zhruba 20 minut zapékáme. Mezitím si najemno nasekáme pistácie. Zapečené jahody jimi posypeme a nakonec vše ještě pocukrujeme.
Jahodové řezy
Náplň: 700 g jahod, 100 g cukru, 3 plátky červené želatiny, 6 plátků bílé želatiny, 2 vanilkové cukry, 250 ml podmáslí, šťáva a kůra z jednoho citronu, 2 a půl kelímku šlehačky (po 200 g).
Na polevu: 1 sáček jahodového pudinku, půl litru vody, cukru jako do klasického pudinku. Piškotový dortový korpus.
Příprava jahodového krému: Želatinu rozpustíme ve studené vodě, jahody omyjeme a polovinu z nich rozmačkáme. Zbytek jahod smícháme s podmáslím, vanilkou, cukrem a vmícháme do rozmačkaného základu. Do směsi přidáme vymačkanou želatinu, důkladně promícháme a necháme vychladnout.
Poleva: Do vroucí vody zavaříme jahodový pudink rozkvedlaný v troše vody s cukrem. Krátce povaříme.
Piškotový korpus rozkrojíme a rovnoměrně navrstvíme ztuhlou jahodovou hmotu. Přiklopíme vrchní díl moučníku a opatrně zalijeme polevou z jahodového pudinku. Po vychlazení zdobíme šlehačkou a kouskem čerstvé jahody. Opatrně krájíme.
Jahodový závin
Půl balíčku listového těsta rozválíme na plát. Asi 100 g strouhanky pomalu orestujeme dozlatova na lžíci másla a necháme ji úplně vychladnout. Potom ke strouhance přidáme asi 100 g krystalového cukru a 1 vejce. Vše dobře promícháme a rozprostřeme na plát těsta (ne úplně do krajů). Potom na strouhankovou náplň naskládáme asi 250 g mražených nebo čerstvých jahod nakrájených na poloviny. (Mražené jahody necháme napřed roztát.) Závin svineme a potřeme trochou rozšlehaného vejce. Pečeme asi 30 minut na pečicím papíře nebo vymaštěném plechu v předem vyhřáté troubě.
Lehká jahodová zmrzlina
400 g čerstvých nebo zmrazených jahod, 450 g bílého jogurtu, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 400 ml smetany na šlehání
Jahody opatrně opereme a rozčtvrtíme. Asi polovinu pokrájíme na menší kousky nebo je rozmixujeme. Bílý jogurt osladíme podle chuti cukrem a také sáčkem vanilkového cukru. Potom přidáme pokrájené jahody. Polovinu smetany ušleháme a opatrně zamícháme do jogurtové směsi. Hmotu naplníme do malých misek, které jsme předem vypláchli studenou vodou. Dáme je nejméně na 3 hodiny do mrazicího boxu lednice. Před podáváním ponoříme misky se zmrzlinou na několik vteřin do vařící vody. Potom obsah snadno vyklopíme na talířky.
Zmrzlinové kopečky přizdobíme šlehačkou, několika čerstvými jahodami a můžeme přiložit vafle.
V létě, kdy je jahod dostatek, můžeme připravit zmrzlinu i do zásoby ve větším množství. Zmrazujeme ji v malých krabičkách (od jogurtů, tuků apod.). |