www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Správnou stravou proti
cholesterolu

*Cibulová zelenina
*Ze zákulisí stolování
*Rady od plotny
*Pohostinné Valašsko
*Na zdraví a na žízeň
*Jahodové dobroty
*Mražené osvěžení
*Bezpečné opalování
*Barevná záplava
*Grilování
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Jahodové dobroty
Třebaže zahradní jahody už dávno nepatří pouze k sezónním pochoutkám, stále drží v českých domácnostech primát v žebříčku oblíbeného letního ovoce. Obsahují zejména vitamíny C, B a beta-karoten. Díky vyváženému množství cukrů a organických kyselin (citronové a jablečné) mají příjemnou osvěžující chuť.

jahody

Plody posilují metabolismus, jsou prospěšné při chorobách srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý a antiseptický účinek, mírně projímají, také snižují horečku. U citlivějších lidí však mohou vyvolat kopřivku. Proto je lépe promíchat je s mlékem nebo jogurtem. V této kombinaci s trochou cukru či medu jsou zejména oblíbenou pochoutkou pro děti.

Počátek pěstování jahodníku spadá do 14. století v jižní Francii. Jahody však byly sbírány už v neolitu. Velkoplodé jahody se v Evropě objevily vlastně až v 18. století, když byly dovezeny dva druhy amerických jahodníků a začalo křížení.

Při dozrávání a sklizni jahod na zahrádce nezřídka dochází k tomu, že sebrané plody nestačíme hned všechny zkonzumovat. V tom případě musíme mít na paměti, že jahody obsahují až 90 % vody a jsou proto vhodnou živnou půdou pro mikroorganismy. Pokud je tedy nebudeme hned dále zpracovávat, měli bychom je přechovávat v ledničce.

jahody

Nejchutnější jsou zahradní jahody čerstvě utržené. V kuchyni jsou jahody oblíbené do ovocných knedlíků nebo sladkých moučníků, mražených krémů a zmrzlin, šlehaných pěn, ovocných pohárů... Běžně se jahody zpracovávají na džemy, šťávy, marmelády, jako kompot. Protože obsahují málo pektinu a varem ztrácejí červenou barvu, při konzervaci je vhodné kombinovat je například s višněmi nebo červeným rybízem. Dnešní hospodyňky ale stále častěji pro uchování jahodové sklizně ze zahrádky volí zmrazování čerstvých plodů.

Pro mlsné jazýčky

Jahodové zapékánky

250 g jahod, 2 pomeranče, 2 lžíce rumu, balíček vanilkového cukru, 3 bílky, 2 lžíce mletých mandlí
Oloupané pomeranče zbavíme bílé slupky a nakrájíme na tenké plátky. Středně velké jahody omyjeme a rovněž nakrájíme na úhledné plátky. Všechno smíchané ovoce vložíme do ohnivzdorných formiček (nejlépe skleněných) a pokapeme rumem. Z bílků ušleháme sníh, do něhož pomalu nasypeme vanilkový cukr a lehce vmícháme umleté mandle. Vzniklou hmotu rozložíme na ovoce a krátce v předehřáté troubě dozlatova zapečeme (v elektrické troubě na 250°C, v plynovém sporáku na stupni 5). Stejným způsobem můžeme upéci zapékánky s různými druhy ovoce.

jahody

Pudink, jahody a nudle s mákem

250 g těstovin, 250 g čerstvých nebo zmrazených jahod, 250 g reveně (rebarbory), 5 lžic práškového cukru, půl litru mléka, 2 lžíce mletého máku, 1 sáček vanilkového pudinku, špetku soli
Jahody a reveň očistíme a nakrájíme na malé kousky. Zasypeme třemi lžícemi cukru, zalijeme asi 100 ml vody a krátce povaříme. Pak rozmixujeme.

Svaříme mléko se 2 lžícemi cukru, mletým mákem a špetkou soli. Do něho přidáme pudinkový prášek rozmíchaný v troše mléka a za stálého míchání připravíme krém.

jahody

Mezitím uvaříme těstoviny doměkka, scedíme a zamícháme do horkého pudinku.

Dno talíře zalijeme jahodovou omáčkou. Do ní servírujeme kopečky těstovin obalených pudinkem. Nakonec dozdobíme slabými plátky čerstvých jahod.

Gratinované jahody

500 g jahod, 125 ml smetany na šlehání, 250 g měkkého tvarohu, 4 žloutky, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, trochu pistácií
Jahody rozpůlíme. Tvaroh smícháme se žloutkem, cukrem a vanilkou. Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a přidáme k tvarohovému krému. Jahody upravíme do kulaté zapékací formy o průměru cca 30 cm a pokryjeme tvarohovým krémem. V předehřáté troubě (200°C) zhruba 20 minut zapékáme. Mezitím si najemno nasekáme pistácie. Zapečené jahody jimi posypeme a nakonec vše ještě pocukrujeme.

Jahodové řezy

Náplň: 700 g jahod, 100 g cukru, 3 plátky červené želatiny, 6 plátků bílé želatiny, 2 vanilkové cukry, 250 ml podmáslí, šťáva a kůra z jednoho citronu, 2 a půl kelímku šlehačky (po 200 g).
Na polevu: 1 sáček jahodového pudinku, půl litru vody, cukru jako do klasického pudinku. Piškotový dortový korpus.

jahodový pohár

Příprava jahodového krému: Želatinu rozpustíme ve studené vodě, jahody omyjeme a polovinu z nich rozmačkáme. Zbytek jahod smícháme s podmáslím, vanilkou, cukrem a vmícháme do rozmačkaného základu. Do směsi přidáme vymačkanou želatinu, důkladně promícháme a necháme vychladnout.

Poleva: Do vroucí vody zavaříme jahodový pudink rozkvedlaný v troše vody s cukrem. Krátce povaříme.

Piškotový korpus rozkrojíme a rovnoměrně navrstvíme ztuhlou jahodovou hmotu. Přiklopíme vrchní díl moučníku a opatrně zalijeme polevou z jahodového pudinku. Po vychlazení zdobíme šlehačkou a kouskem čerstvé jahody. Opatrně krájíme.

jahody se smetanou

Jahodový závin

Půl balíčku listového těsta rozválíme na plát. Asi 100 g strouhanky pomalu orestujeme dozlatova na lžíci másla a necháme ji úplně vychladnout. Potom ke strouhance přidáme asi 100 g krystalového cukru a 1 vejce. Vše dobře promícháme a rozprostřeme na plát těsta (ne úplně do krajů). Potom na strouhankovou náplň naskládáme asi 250 g mražených nebo čerstvých jahod nakrájených na poloviny. (Mražené jahody necháme napřed roztát.) Závin svineme a potřeme trochou rozšlehaného vejce. Pečeme asi 30 minut na pečicím papíře nebo vymaštěném plechu v předem vyhřáté troubě.

Lehká jahodová zmrzlina

400 g čerstvých nebo zmrazených jahod, 450 g bílého jogurtu, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 400 ml smetany na šlehání
Jahody opatrně opereme a rozčtvrtíme. Asi polovinu pokrájíme na menší kousky nebo je rozmixujeme. Bílý jogurt osladíme podle chuti cukrem a také sáčkem vanilkového cukru. Potom přidáme pokrájené jahody. Polovinu smetany ušleháme a opatrně zamícháme do jogurtové směsi. Hmotu naplníme do malých misek, které jsme předem vypláchli studenou vodou. Dáme je nejméně na 3 hodiny do mrazicího boxu lednice. Před podáváním ponoříme misky se zmrzlinou na několik vteřin do vařící vody. Potom obsah snadno vyklopíme na talířky.

jahodový pohár

Zmrzlinové kopečky přizdobíme šlehačkou, několika čerstvými jahodami a můžeme přiložit vafle.

V létě, kdy je jahod dostatek, můžeme připravit zmrzlinu i do zásoby ve větším množství. Zmrazujeme ji v malých krabičkách (od jogurtů, tuků apod.).


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2001 1/2001

Zákaznický magazín 4/2000 4/2000

Zákaznický magazín 3/2000 3/2000