Zákaznický magazín COOP
 Číslo 2/2007
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Každá rada drahá
*Pivo je nápoj, který
spojuje svět

*Petr Bende žije
ve vteřinách

*S Varomou rychle
a chutně

*Wachau – perla Dolního
Rakouska

*Vítej, barevný máji!
*Kráska, která šíří pohodu
*Žehlicí prkna: Některá
jsou pro kočku

*Recepty našich čtenářů
*Neoblíbené, leč velmi
užitečné... je povinné
ručení!

*Žijme zdravě! V létě i po
celý rok

*Novinky v našich
obchodech

*Znáte štramberské uši?
*Zvody z vody

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Pivo je nápoj, který spojuje svět
Orosená sklenice se zlatým obsahem a čepicí husté bílé pěny v zahradní restauraci za horkého letního nedělního odpoledne – no není to pro mnohé z nás představa ráje? Pivo je nápoj prověřený věky a jeho příprava se vlastně po staletí nemění, jen se postupně významně zdokonalovaly jednotlivé technologické kroky a zařízení.

pivo

Je to vlastně snadné
Pivo je neúplně dokvašený alkoholický nápoj, vyrobený ze sladu, chmele a vody. Nezasvěcené možná překvapí, že 1° neoznačuje procento alkoholu, ale procento zkvašeného cukru. A pokud si chcete ten zkonzumovaný alkohol vypočítat, tak 1° se rovná zhruba 0,35% alkoholu.

A jaký je alespoň zjednodušeně popsaný výrobní postup? Čistý ječmen se na dva až tři dny zalije vodou. Poté se nechá klíčit ve vrstvě 10 – 15 cm silné, až klíček dosáhne 3/4 délky zrna, pak se postupně suší při 80°C.

chmel

Po vysušení se klíčky a kořínky odstraní, klíčky a slad rozemele. Šrot se vysype do nádoby s vodou (na 1 kg šrotu 7 až 10 l vody) a zahřeje k varu. Potom se drží při teplotě 65 – 70°C po dobu 3 hodin a zfiltruje se. Přitom dochází k enzymatickým pochodům, při nich se škrob štěpí na cukr a bílkoviny se částečně převádějí do rozpustného stavu. Vzniká sladina, která se pak 2 hodiny vaří se 3% chmele. Tím získáme mladinu, kterou zfiltrujeme a zkvasíme pivovarskými kvasnicemi při teplotě 5°C. Kvašení probíhá 8 – 14 dní, teplota nemá přesáhnout 8°C. Pak se pivo stáčí do sudu a nechá se dokvasit 3 – 6 týdnů. Potom se stáčí do lahví a pije.

Pivo v mnoha podobách
Na světě se vyrábí velké množství druhů piv, která se liší podle koncentrace extraktu původní mladiny (7% až 24%).

Nejčastěji se připravují piva o hodnotě 10° a 12°. Procentuální obsah alkoholu v pivech se pohybuje od 3 do 5%. Dále se rozlišují piva podle barvy na světlá a tmavá a podle použitých kvasinek při kvašení na svrchně (ta se v Čechách přestala vyrábět v polovině 19. století) a spodně kvašená.

čepování piva

Nejsilnější tradici v přidávání ovoce při výrobě piva si uchovali Belgičané, zvláště z oblasti ležící jihozápadně od Bruselu. Speciálně připravené pivo zraje ve velkých dubových nebo kaštanových sudech společně s celým ovocem (například třešněmi či malinami), aby během tří až šesti měsíců získalo lahodnou ovocnou chuť a bohatou vůni.

Ještě bychom měli pro úplnost dodat, že takzvané zázvorové pivo, které známe například z anglosaské literatury (nebo jsme ho na vlastní jazyk okusili) není pivo v pravém slova smyslu, protože nevzniká kvašením obilí.

Půllitr plný zdraví
Při spotřebě 1 litru piva denně si člověk pokryje zhruba 20% denní potřeby vitaminu B2, 35% vitaminu B6, 50% niacinu a 25% kyseliny pantothenové. Jeden litr piva obsahuje v průměru 200 mg biologicky aktivních látek. Rozumné pití piva přispívá k vyšší hladině toho "hodného", tzv. HDL cholesterolu v krvi, který působí proti kornatění tepen, když se přitom hladina celkového cholesterolu v krvi nemění.

pivo v lahvích a plechovkách

Jsou rovněž známé pozitivní účinky piva na ženský organismus. Napěněný mok v sobě skrývá prevenci osteoporózy, neboť obsahuje vápník i hořčík. Je známo, že chmel patří mezi 300 rostlin, které mohou být zdrojem přírodních látek s estrogenním účinkem nebo s účinkem hormonům podobným.

(koř)

© 2001 – 2007 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 2/2007

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2007
1/2007

Zákaznický magazín 4/2006
4/2006