(Marie Steinbachová, Krchleby)
1 cibule, 1 stroužek česneku, 200 g mrkve, 1 pórek, 3 velké obdélníčky taveného smetanového sýru Ranko, 20 g másla
Zálivka: 1 lžíce drůbežího vývaru (z kostky), 1 bobkový list, 1 svazek petrželky, sůl, pepř, 125 ml smetany na šlehání Ranko, 2 žloutky, citronová šťáva
Česnek a cibuli najemno nasekáme a necháme na másle zesklovatět. Mrkev a pórek nakrájíme na tenká kolečka a přidáme k česneku a cibuli – také krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme smetanový sýr a bobkový list a asi 5 minut povaříme. Osolíme, opepříme a vmícháme najemno nasekanou petrželku. Mezitím ušleháme smetanu a žloutky. Z polévky odstraníme bobkový list a přidáme smetanu se žloutky. Ochutíme šťávou z citronu. Podáváme s kostičkami na másle opečeného chleba.
Cuketový salát se sýrem Akawi
(Eva Půtová, Plzeň)
1 cuketa (případně lilek), 6 rajčat, 1 bílý sýr Akawi Ranko kořeněný, 80 g černých oliv, 1 svazek naťové cibulky
Zálivka: 2 lžíce smetanového jogurtu Ranko, 3 lžíce hořčice, 2 lžíce vinného octa, 6 lžic olivového oleje, sůl, pepř
Na ozdobení: svazek čerstvé bazalky
Cuketu nakrájíme pomocí speciálního struhadla nebo nožem na tenké proužky. Přelijeme horkou osolenou vodou a 3 minuty blanšírujeme. Slijeme, propláchneme chladnou vodou a necháme okapat. Rajčata a sýr Akawi nakrájíme na kostičky, naťovou cibulku na kolečka. Přidáme vypeckované olivy a opatrně promícháme. Zálivku vytvoříme smícháním jogurtu, hořčice, vinného octa a oleje. Osolíme, opepříme a vzniklým dresinkem přelijeme salát. Na závěr ozdobíme lístky bazalky.
Zapečené klobásy
(Šárka Morávková, Jablonec nad Nisou)
400 g klobás, 250 g krájených žampionů, 1 malá cibule, 4 rajčata, trochu másla, 1 vejce, 1 lžička kari, 1/8 l smetany na šlehání Ranko, 200 g eidamského plátkového uzeného sýra 45% Ranko, sůl a pepř
Cibuli oloupeme a jemně pokrájíme, rajčata a žampiony nakrájíme na plátky. Vejce rozmícháme s kari, smetanou a polovinou sýra pokrájeného na kousky. Přidáme cibuli a žampiony a vzniklou směs osolíme a opepříme. Mezitím si vymažeme pekáč máslem a klobásy rozřízneme po délce. Položíme je na pekáč a přelijeme směsí z vejce, kari, smetany, sýra a žampionů. Vše poklademe plátky rajčat a posypeme zbylou polovinou pokrájeného plátkového sýra. Pečeme v troubě dozlatova (při 250°C asi 15 minut) a podáváme nejlépe ještě teplé.
Pudingové řezy
(Hedvika Glocová, Jaroměřice)
Těsto: 200 g cukru, 4 žloutky, 100 ml oleje, 100 ml vody, 1 balíček vanilkového cukru, 2 bílky, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 balíčky čokoládového pudingu, 1 l polotučného mléka Ranko
Na zdobení: 2 ks zakysané smetany Ranko, 1 balíček skořicového cukru, mleté ořechy
V míse utřeme žloutky s cukrem, olejem, vodou a vanilkovým cukrem. Potom přidáme polohrubou mouku, kypřicí prášek a sníh ze 2 bílků. Těsto nalijeme na vymaštěný, moukou vysypaný vyšší plech. Puding uvaříme podle návodu na obalu a ještě teplý ho nalijeme na těsto. Dáme péct (při teplotě 170°C po dobu asi 40 minut).
Po upečení necháme moučník vychladnout, poté jej potřeme zakysanou smetanou, posypeme mletými ořechy a skořicovým cukrem. Uchováváme v chladu.