Na čem grilovat
Základní rozdělení grilů je na kryté a nekryté.
Na nekrytých grilech je nutné pokrm otáčet, protože se griluje pouze z jedné strany. Hodí se hlavně pro rychlé grilování masa vyžadujícího vysokou teplotu a krátké opečení. Patří sem např. kotlety, steaky nebo hamburgery z mletého masa.
Při grilování na krytém grilu se jídlo upravuje podobným způsobem jako v troubě. Pokrm se díky rovnoměrně rozloženému teplu peče ze všech stran a není nutné ho tak často otáčet. Tento způsob pečení se doporučuje pro drůbeží maso a velké kusy masa, které se grilují pozvolna.
Kromě klasických grilů s mřížkou se stále více dostávají do obliby kameninové desky. Díky nim se nemusíte obávat odkapávání šťávy, připalování či trhání masa!
Plynové grily
Novinkou posledních let jsou plynové grily, které nepotřebují složité rozdělávání uhlíků a umožňují jednoduché ovládání a manipulaci během samotného grilování. Na druhou stranu maso z plynového grilu postrádá klasický odér dřevěného uhlí. Tento problém vyřešili konstruktéři plynového grilu s lávovými kameny. Lávové kameny umístěné nad hořáky absorbují většinu tuku skapávajícího z masa a neošidí ho ani o přírodní vůni podobnou dřevěnému uhlí.
Jak podpalovat
Pokud nepatříte mezi zaryté fanoušky domácky vyráběného dřevěného uhlí, zakoupíte brikety nebo dřevěné uhlí v nejrůznějších kvalitách i cenách. Při grilování na briketách nebo uhlí máte hned několik možností podpalování – tuhý a kapalný podpalovač, obyčejné dřevo a novinový papír nebo novinku – plynovou kartuši. Její výhodou je možnost regulace doby a intenzity podpalu. Nikdy nezapalujte dřevěné uhlí lihem nebo benzinem – hrozí nebezpečí výbuchu. Při použití podpalovače začněte grilovat až po jeho vyhoření.
Ke startu, připravit...
To, že jsou brikety nebo uhlí ideálně nažhavené, poznáte podle jejich barvy a uhašeného plamene (zhruba po 20 až 30 minutách). Měly by být ostře rudé, avšak bez plamenů jako takových. Takto rozpálené brikety se hodí k rychlému grilování tenčích plátků masa nebo ryb. Až se uhlíky pokryjí jemnou vrstvou popela, je ta správná doba k mírnějšímu opékání masových špízů, silnějších plátků masa a uzenin či ke kouzlení s vaječnými omeletami.
Novinka pro správnou atmosféru
Pro lepší vůni a hlavně chuť můžete při grilování do žhavých uhlíků přidat dřevěné piliny. Pokud nemáte vlastní zdroje, dají se zakoupit v několika variantách – nejoblíbenější jsou tzv. lupínky z ovocných stromů. Pokrmu dodají opravdu delikátní chuť.
Na co pozor
Aby maso bylo šťavnaté, nepoužívejte při obracení špičaté vidličky a podobné předměty. Tím, že maso během grilování napichujete, dojde k vytékání šťávy, která způsobuje nežádoucí prskání a kouření briket. Navíc při připalování šťávy vznikají látky nevhodné pro náš organismus. Pro případ, že se kvůli odkapávajícímu tuku uhlíky vznítí, je dobré mít při ruce rozprašovač s vodou.