Ryba na houbách v alobalu
Ryba: 4 porce ryby dle chuti, 8 hub (žampiony nebo hříbky), kořenicí přípravek na ryby Dle Gusta, 1 cibule, 4 lžíce oleje, sůl, kmín celý Dle Gusta, snítek rozmarýnu a trochu bílého jogurtu
Hříbkový salát: 400 g očištěných hříbků, 2 lžíce oleje, 1 lžička octa, cukr, petrželka a sůl, 1/2 dl bílého vína Arie Wine, citronová šťáva, celý pepř Dle Gusta, bobkový list Dle Gusta, nové koření celé Dle Gusta
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na třech lžících rozehřátého oleje. Přidáme houby nakrájené na plátky s kmínem a zpěníme je. Porce ryby osolíme, položíme na alobal potřený olejem a přelijeme houbovou směsí. Alobal uzavřeme a pečeme v troubě, na ohništi ve žhavém popelu nebo pod grilem. Podáváme v alobalu, zdobíme trochou bílého jogurtu a snítkem rozmarýnu. Podáváme s pečivem a hříbkovým salátem.
Salát: Hříbky nakrájené na plátky povaříme doměkka v osolené vodě, mírně okyselené. Propláchneme studenou vodou, zalijeme vínem, čtyřmi lžícemi vody, přidáme ostatní přísady a necháme projít varem. Podáváme vychlazený.
Bažantí čokoládová prsa
Bažant: 500 g bažantích prsou, sůl, hladká mouka, 2 lžíce kakaa COOP Premium, špetka mletého chilli, kořenicí směs na steaky Dle Gusta, špetka tlučeného nového koření Dle Gusta, 1 vejce, kukuřičná mouka, olej a 1 pomeranč
Americké brambory: předvařené brambory, kořenicí přípravek na americké brambory Dle Gusta, olej a trochu majoránky Dle Gusta
Bažantí prsíčka nakrájíme na řízky, mírně naklepeme (stačí hranou dlaně) a osolíme. Stejně jako na obalování řízků si připravíme hladkou mouku, kterou smícháme se špetkami všeho koření a přidáme do ní také kakao. Rozšleháme 1 vejce a místo strouhanky použijeme kukuřičnou mouku. Plátky masa obalíme v moučné směsi, pak ve vejci a nakonec v kukuřičné mouce. Usmažíme na oleji. Hotové řízky dáme na mísu a pokapeme šťávou z pomeranče. Jako přílohu podáváme opečené americké brambory.
Americké brambory: Na pánvičku s olejem dáme předvařené brambory (pokrájené, ale ve slupce) a krátce osmažíme dozlatova. Na závěr přidáme trochu majoránky a ihned podáváme.
Sladký hubník
Hubník: 20 g sušených hub, 4 housky, 2 lžíce krupice, 50 g rozinek Dle Gusta, 50 g vlašských ořechů, 1 palička česneku, 1 cibule, 150 ml mléka Ranko, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíce másla, strouhaný perník dle chuti, 1 lžička směsi mletého koření (nové koření Dle Gusta, pepř Dle Gusta, hřebíček Dle Gusta a badyán), zázvor a sůl
Perník: sypká směs pro přípravu perníku Varoma, 9 polévkových lžic oleje, 1 vejce a 280 ml studené vody
Houby namočíme ve studené vodě a housky pokropíme mlékem s vejci. Postupně přidáváme rozinky, krájené ořechy, česnek i cibuli a jemně mleté koření. Spojíme s houbami a troškou vody. Vše zasypeme krupicí a upravíme jako vláčnou žemlovku. Vložíme do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme asi hodinu a hotové krájíme na plátky. Plátky před podáváním sypeme strouhaným perníkem.
Perník: Ze všech surovin vypracujeme řidší těsto, které vlijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C po dobu 25 minut. Necháme vychladnout, na vzduchu ztvrdnout a poté nastrouháme na hubník.
Zapékaná zelenina s kuřecím masem
350 g kuřecího masa, trochu oleje, kořenicí přípravek na kuře Dle Gusta, 200 g brambor, 200 g mrkve, 1 menší cukína, 8 lžic oleje, 1 cibule, 40 g másla, 1 lžíce mouky, 300 ml mléka Ranko, strouhaný muškátový oříšek Dle Gusta, sůl, mletý pepř Dle Gusta, 1/2 lžíce rozmarýnu, 1 lžíce majoránky Dle Gusta
Kuřecí maso pokrájíme na nudličky a na troše oleje jej zprudka osmahneme. Přisypeme kořenicí směs a odstavíme z plotny. Mezitím si na kolečka pokrájíme brambory, mrkev, cibuli a cukínu. Na dno kulaté nádoby na pečení dáme trochu oleje a na něj poskládáme postupně brambory, mrkev, cibuli, opečené kuřecí maso a cukínu. Podusíme, okořeníme, posypeme bylinkami a přidáme další vrstvu. Ukončíme brambory.
Mezitím si připravíme bešamel z mléka, másla, mouky a muškátového oříšku. Zeleninu s kuřecím masem jím zalijeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180°C asi 35 minut a podáváme teplé.