Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2008
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Víno si žádá pohodu
*Rolky ze sýra Akawi
*Fantazii se meze
nekladou

*Září je ve znamení BIO
*COOP má nakročeno
stále výš

*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Den s... Martinem
Kunou, ředitelem Ligy
na ochranu zvířat

*Recepty našich čtenářů
*Hrozny od řeky Douro
*Proč se tak jmenují?
Živohošť

*Slovenský koutek
*Rady pro nákup vysavače

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Víno si žádá pohodu
Každý obyvatel naší republiky včetně nemluvňat podle statistiky vypije okolo 17 litrů vína za rok. Když vyškrtneme mrňata a zásadové abstinenty, jakož i neotřesitelné pivaře, vyjde nám, že je na Moravě (tam se to předpokládá), ale i v Čechách dost těch, kteří si vínko dopřejí. Nápoj je to starý téměř jako lidstvo samo a symbolizuje veselí, pohodu, dodává jiskru a inspiraci.

bílé a červené víno

Víno hory přenáší
Je dobře známo, že je pití vína v rozumné míře zdravé. Milovníci vína pak tvrdí, že se hodí ke každé příležitosti a může se pít v každé denní či noční době. Bílá a růžová vína jsou osvěžující, lehčí, proto je můžeme popíjet během dne. Když si skleničku dáte například místo koly k obědu, zbavíte se únavy, která po jídle může nastat, a napomůžete lepšímu trávení. Červená vína jsou výraznější, relaxační, dostanou nás do příjemného rozpoložení. A šumivá vína jsou prostě sexy – co jiného popíjet při romantické večeři za svitu svíček a dlouhých pohledů z očí do očí...

Láska na druhý pohled
Znalci tvrdí, že pokud někdo prohlašuje, že mu víno nechutná, nejspíš nenašel to správné. Chuť vína ovlivňuje kromě toho, jak ho podáváme, i mnoho dalších faktorů, nejen odrůda vinné révy, ze které se vyrábí, ale i podnebí, ve kterém vyrostlo, počasí, jaké v tom roce panovalo, a také to, jak je víno staré (i když ne vždy platí, že čím je víno starší, tím je lepší). V neposlední řadě o kvalitě vína mnohé napoví i cena. Od krabicového zázraky nečekejte.

bílé víno

Pokud se chcete přidat mezi ty, kteří ve víně našli lásku na celý život, sommeliéři (tedy nápojoví odborníci) radí začít s lahodnějšími nasládlejšími druhy z oblastí bohatých na sluníčko. Jsou to vína bohatá na cukry, působí výrazným dojmem, jsou voňavá, mazlivá.

Naše chutě se vyvíjejí, a tak se s největší pravděpodobností stane, že po čase nám tato harmonie mezi cukrem a kyselinkou zevšední a začneme zkoušet jiná vína, která jsou jemnější a my v nich můžeme objevovat nové a nové tóny. Chuťové pohárky hrají hlavní roli při posuzování kvality vína. Usrkněte ze sklenky trošku, převalujte na jazyku – čím déle vydrží příjemný pocit v ústěch, tím je víno kvalitnější.

Vzhled vína napoví
Víno v dobrém stavu by mělo být pěkně čiré, nezakalené, nezamlžené. V současné době se upouští od intenzivní filtrace vín, a tak se můžete především u červených setkat s tím, že je na dně láhve sedlinka. Tato usazenina není chuti na závadu, jen musíme být při nalévání opatrní a nerozlévat láhev až do dna. U bílých vín se zas na dně mohou vyskytovat bezbarvé krystalky, které tvoří neškodný vinný kámen. V mladých vínech se občas objevují nezávadné bublinky oxidu uhličitého. Pozor, bublinky má také jakékoli červené nebo bílé víno, které začíná kvasit. To ale doprovází neomylná octová pachuť.

červené víno

Barva vína vypovídá o jeho stáří, původu, odrůdě, způsobu fermentace a zrání. Bílá vína s věkem přecházejí od takřka průsvitné žlutavé barvy, někdy se slabým zelenkavým nádechem, po sytě zlatavou a tmavší odstíny. U červených vín je to naopak. Tam, kde bílé víno věkem tmavne, červené ztrácí barvu tmavne, červené ztrácí barvu ve formě sedimentu.

Platí také, že v čím chladnějších podmínkách hrozny zrály, tím je výsledný nápoj bledší a naopak. Proto má řada červených vín tmavý, až inkoustový odstín.

A ta vůně!
Myslíte, že vás šálí smysly, když přivoníte ke sklence s vínem a ucítíte například maliny, černý rybíz, ale třeba také fialky, dokonce i zelenou papriku, posečenou trávu? Na tom není nic podivného, v hroznech jsou přece stejné sloučeniny jako v dalších rostlinách, které nás obklopují. A tak například právě ty zelené papriky "voní" často z cabernetu sauvignon. Jen málo vín skutečně nabízí vůni po čerstvě utržených hroznech. Jsou převážně vyrobená z muškátových odrůd.

červené víno

Aromatické látky pocházejí jednak z hroznů dané odrůdy, ale vznikají také při výrobě. V bílých vínech, které prošly jablečno–mléčným kvašením, proto můžete rozpoznat dokonce vůni másla či smetany. Při zrání vysoce jakostního vína v láhvi se pak rozvinou další aromatické látky. V takových bílých vínech poté můžete objevit vůni medu, ale i toastů, pražených oříšků a u jemného starého ryzlinku i petroleje. V červených náznaky sušeného ovoce, potpourri, ale dokonce i závan stodoly, hub či zvěřiny. Tehdy začíná zkušený degustátor se svitem v očích hovořit o buketu vína. žádná z těchto zvláštních vůní by neměla převládat, ale jako součást buketu může vínu dodat na přitažlivosti.

(koř)

Vinné desatero aneb jak vychutnat víno

1.
Bílé víno je nejlepší podávat při teplotě 8 až 10 stupňů.

2.
Ani červené víno by nemělo mít často mylně uváděnou pokojovou teplotu. Lehčí a mladá červená by měla mít 13 až 15 stupňů, běžná červená kolem 17 a starší plnější vína pak 18 nebo 19 stupňů.

3.
Sekty se servírují hodně vychlazené, optimální je teplota 6 až 8 stupňů.

4.
Když si chcete víno pořádně vychutnat, musíte mít dobrou sklenici. Sklenice na víno by měla být z tenkostěnného a průhledného skla, na tenké a vysoké stopce. Sklenka se vždy drží za stopku, nikoli za kalíšek, aby se víno neohřívalo.

5.
Bílé víno se podává v menších sklenicích, aby zůstalo chladné.

6.
Růžová a suchá bílá vína se podávají ve sklenicích s lehce rozšířeným horním okrajem, aby se na jazyku naplno rozvinula jemná chuť.

7.
Červenému vínu nejlépe svědčí širší břichatá sklenka s velkým objemem, v níž se dobře rozvíjí jeho buket.

8.
Sekty se podávají ve vysokých úzkých, nebo naopak širokých sklenicích.

9.
Skleničky se nalévají maximálně do jedné třetiny, aby se dalo s vínem jemně zatočit a uvolnily se aromatické látky.

10.
Tomu, kdo pije víno častěji, se určitě vyplatí pořídit si domů karafu, speciální nádobu na takzvané dekantování vína. Zejména červeným vínům velmi pomáhá, když je přelijete a necháte takzvaně prodýchat.

červené víno

Co je to BUKET?
Buket (z francouzského bouquet) neboli kytka, je vůně vína složená ze směsi těkavých látek, které se ve vínu vytvářejí během jeho vývoje.

© 2001 – 2008 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 4/2008

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2008
3/2008

Zákaznický magazín 2/2008
2/2008