Kde se vzaly těstoviny?
Země, kde si bez těstovin skutečně život vůbec neumí představit, je samozřejmě Itálie. Podle některých pramenů je sem Marco Polo koncem 13. století dovezl z Číny, kde (vyrobené z rýžové mouky) je mají také ve velké oblibě.
Tuto teorii však na hlavu staví zmínka ve známé knize Římana Apicia již z 1.století našeho letopočtu, kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami. Nicméně bývaly spíše ozdobou tabulí bohatých vrstev. Základním jídlem i pro ty nejchudší se staly až v 18. století, kdy byl vynalezen lis na těstoviny a začalo se pěstovat větší množství speciální semolinové pšenice. Ta obsahuje hodně lepku, který v těstovinách funguje jako pojivo (nemusí se tedy do těsta dávat vejce).
Uvařeno na skus
Těstoviny se vaří v nadbytku osolené a vroucí vody. Počítejte tedy s tím, že na 100 g těstovin je třeba do varu uvést asi 1,5 litru vody. V okamžiku, kdy se těstoviny vhodí do vroucí vody, voda přestane vřít. V zájmu co nejlepšího výsledku proto zvýšíme na chvíli příkon energie na maximum, pak ho zase stáhneme tak, aby voda vřela mírným klokotem. Dobře promícháme, aby se jednotlivé kousky neslepily.
Správná doba vaření bývá uvedena na obalu, ale přece jen je lepší těstoviny ochutnávat. Jakmile jsou "al dente" neboli na skus (znamená to, že se sousto v ústech hned nerozpadne, ale jakoby "zapruží" mezi zuby), co nejrychleji je slijeme, aby dále neměkly vlastní teplotou. Pokud jsou podávány ihned, nemusíme je proplachovat.
Těstoviny jsou zdravé
Lidé z jižní Evropy, kteří s těstovinami vstávají a lehají, netrpí tak často jako my srdečními chorobami. Každý Ital vám potvrdí, že těstoviny zocelují tělo a jiskří ducha. Mají sice vysokou energetickou hodnotu, ale nízký glykemický index, takže dodávají energii a přitom nezatěžují inzulínový aparát. Vyhledávají je proto sportovci, kterým dodávají energii, ale jsou také mnohem vhodnější pro diabetiky než brambory nebo knedlíky. Hodí se výborně i pro ty, kteří zápasí s váhou. Ovšem jen v úpravě, která sama není kalorickou bombou – tedy například farfalle COOP Premium, doplněné rajčaty, cuketami, olivovým olejem a bazalkou. Penne rigate, pokud je přelijeme smetanovou omáčkou, se bohužel kaloriemi jen hemží.
Špagety s cuketami
500 g špaget COOP Premium, 5 malých cuket, 8 lžic olivového oleje, parmazán, sůl, pepř (popř. strouhaný sýr)
Cukety nakrájíme na kolečka, osmažíme na oleji a podusíme. Špagety uvaříme, scedíme a vmícháme do pánve s cuketami. Ochutíme a na talíři posypeme strouhaným sýrem, nejlépe parmazánem.
Fusilly s hráškem
500 g testovin fusilly COOP Premium, cca 400 g hrášku, 1 menší najemno nakrájená cibule, máslo, sůl, pepř, strouhaný parmazán (popř. jiný tvrdý sýr)
Nakrájenou cibuli necháme na másle zesklovatět, přidáme hrášek (z konzervy nebo čerstvý, chvilku podušený) a řádně prohřejeme. Smícháme s uvařenými těstovinami a na talíři posypeme strouhaným sýrem.
Obměna: místo hrášku použijeme čerstvé houby, například lišky, hříbky nebo i žampiony.