Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2008
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Víno si žádá pohodu
*Rolky ze sýra Akawi
*Fantazii se meze
nekladou

*Září je ve znamení BIO
*COOP má nakročeno
stále výš

*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Den s... Martinem
Kunou, ředitelem Ligy
na ochranu zvířat

*Recepty našich čtenářů
*Hrozny od řeky Douro
*Proč se tak jmenují?
Živohošť

*Slovenský koutek
*Rady pro nákup vysavače

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Fantazii se meze nekladou
O čem bude řeč? O těstovinách. Existuje jich přes 300 druhů, všemožných tvarů, velikostí a barev. Samozřejmě, jsou prověřené recepty, při jejichž pouhém vyslovení se sbíhají strávníkům po celém světě sliny, například špagety s boloňskou omáčkou či zapečené lasagne, ale těstoviny také dovolují, abychom do jejich přípravy zapojili svoji fantazii. Někdy i pokrm "á la co dům dal" může být v konečném efektu krmí přímo královskou.

těstoviny

Kde se vzaly těstoviny?
Země, kde si bez těstovin skutečně život vůbec neumí představit, je samozřejmě Itálie. Podle některých pramenů je sem Marco Polo koncem 13. století dovezl z Číny, kde (vyrobené z rýžové mouky) je mají také ve velké oblibě.

Tuto teorii však na hlavu staví zmínka ve známé knize Římana Apicia již z 1.století našeho letopočtu, kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami. Nicméně bývaly spíše ozdobou tabulí bohatých vrstev. Základním jídlem i pro ty nejchudší se staly až v 18. století, kdy byl vynalezen lis na těstoviny a začalo se pěstovat větší množství speciální semolinové pšenice. Ta obsahuje hodně lepku, který v těstovinách funguje jako pojivo (nemusí se tedy do těsta dávat vejce).

špagety

Uvařeno na skus
Těstoviny se vaří v nadbytku osolené a vroucí vody. Počítejte tedy s tím, že na 100 g těstovin je třeba do varu uvést asi 1,5 litru vody. V okamžiku, kdy se těstoviny vhodí do vroucí vody, voda přestane vřít. V zájmu co nejlepšího výsledku proto zvýšíme na chvíli příkon energie na maximum, pak ho zase stáhneme tak, aby voda vřela mírným klokotem. Dobře promícháme, aby se jednotlivé kousky neslepily.

Správná doba vaření bývá uvedena na obalu, ale přece jen je lepší těstoviny ochutnávat. Jakmile jsou "al dente" neboli na skus (znamená to, že se sousto v ústech hned nerozpadne, ale jakoby "zapruží" mezi zuby), co nejrychleji je slijeme, aby dále neměkly vlastní teplotou. Pokud jsou podávány ihned, nemusíme je proplachovat.

těstoviny

Těstoviny jsou zdravé
Lidé z jižní Evropy, kteří s těstovinami vstávají a lehají, netrpí tak často jako my srdečními chorobami. Každý Ital vám potvrdí, že těstoviny zocelují tělo a jiskří ducha. Mají sice vysokou energetickou hodnotu, ale nízký glykemický index, takže dodávají energii a přitom nezatěžují inzulínový aparát. Vyhledávají je proto sportovci, kterým dodávají energii, ale jsou také mnohem vhodnější pro diabetiky než brambory nebo knedlíky. Hodí se výborně i pro ty, kteří zápasí s váhou. Ovšem jen v úpravě, která sama není kalorickou bombou – tedy například farfalle COOP Premium, doplněné rajčaty, cuketami, olivovým olejem a bazalkou. Penne rigate, pokud je přelijeme smetanovou omáčkou, se bohužel kaloriemi jen hemží.

(koř)

Špagety s cuketami
500 g špaget COOP Premium, 5 malých cuket, 8 lžic olivového oleje, parmazán, sůl, pepř (popř. strouhaný sýr)

Cukety nakrájíme na kolečka, osmažíme na oleji a podusíme. Špagety uvaříme, scedíme a vmícháme do pánve s cuketami. Ochutíme a na talíři posypeme strouhaným sýrem, nejlépe parmazánem.

Fusilly s hráškem
500 g testovin fusilly COOP Premium, cca 400 g hrášku, 1 menší najemno nakrájená cibule, máslo, sůl, pepř, strouhaný parmazán (popř. jiný tvrdý sýr)

Nakrájenou cibuli necháme na másle zesklovatět, přidáme hrášek (z konzervy nebo čerstvý, chvilku podušený) a řádně prohřejeme. Smícháme s uvařenými těstovinami a na talíři posypeme strouhaným sýrem.
Obměna: místo hrášku použijeme čerstvé houby, například lišky, hříbky nebo i žampiony.

těstoviny COOP Premium


Máte problém rozumět názvům druhů těstovin?

Plněné těstoviny
Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň.
Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků.
Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi.

Neplněné těstoviny
Spaghettini: velmi tenké špagety.
Fettuccine: široké nudle.
Tagliatelle: širší dlouhé nudle.
Makkaroni: široké roury.
Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky.
Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci.
Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty.
Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků.
Fusilli: vřetena.
Gnocchi: noky.


© 2001 – 2008 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 4/2008

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2008
3/2008

Zákaznický magazín 2/2008
2/2008