Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*S harmonikou za vůní
Orientu

*Strašák jménem
Diabetes Mellitus

*Starým žárovkám
odzvonilo...

*Budiž světlo!
*Den s... Danou
Horákovou, Tváří COOP
Tuty a COOP Tip 2008

*Mléko starců
*Co Čech, to houbař
*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Kouzlení na hradě
*Soutěž Plný košík
*Recepty našich
zákazníků

*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Slovenský koutek
*A nezapomeň svačinu!
*Neobyčejná – obyčejná
jablka

*Nenechme se sešrotovat!

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Strašák jménem Diabetes Mellitus
Cukrovka je chronické onemocnění způsobené poruchou tvorby inzulínu ve slinivce břišní.

Rozlišuje se hned v několika typech: Diabetes I. typu propuká nejčastěji v dětství a v mládí a je způsobený tím, že slinivka přestala inzulín vytvářet.

Diabetes II. typu propuká nejdříve po 30. roce života a je vyvolán poruchou uvolňování inzulínu ze slinivky nebo jeho sníženou účinností.

Diabetes Mellitus

Těhotenský diabetes se objevuje u žen, které nikdy diabetem netrpěly. Po skončení těhotenství sám odeznívá.

O cukrovce se mluví také při poruše tolerance glukózy. Nejedná se však o cukrovku jako takovou – na druhé straně tato porucha často předchází diabetu II. typu.

První varovné příznaky
Oba hlavní druhy cukrovky mají své typické průvodní děje.

U diabetu I. typu se nejčastěji uvádí podrážděnost, časté močení a u dětí noční pomočování, abnormální žízeň, zvracení, hubnutí a celková tělesná slabost.

Podobné průvodní děje má i diabetes II. typu, avšak navíc k nim přibývá zamlžené vidění, pomalé hojení ran, mravenčení nebo znecitlivění chodidel, zvýšený růst chloupků na obličeji a naopak snížení ochlupení na nohou. Dalším příznakem je snížené vnímání sladké chuti.

Hypo- či hyperglykémie
Spolu s cukrovkou často slýcháváme pojmy hypoglykémie a hyperglykémie.

Hypoglykémie neboli příliš nízká hladina glukózy (krevního cukru) je způsobena příliš velkou dávkou inzulínu, nedostatkem jídla nebo jeho opožděním, nadbytkem cvičení nebo přílišnou konzumací alkoholu. Je provázena pocitem hladu, pocením, bušením srdce, závratěmi. V nejhorším případě může vést ke kómatu a smrti.

Na druhé straně hyperglykémie, příliš vysoká hladina glukózy, může způsobit vážné poruchy srdce, ledvin, cév. Projevuje se vyprahlostí v ústech, zmateností, ospalostí, suchou kůží, zvracením či potížemi s dýcháním.

inzulínová injekce

Léčba
Léčba diabetu I. typu je založená na pravidelném příjmu inzulínu pomocí inzulínového pera nebo pumpy, která je vynikajícím pomocníkem hlavně pro mladé a aktivní pacienty. Nutná je samozřejmě i speciální dieta. Základem je pravidelná strava (5 – 6 jídel denně). Pacient musí pamatovat na omezené množství cukrů v potravě, zejména výrobků obsahujících sacharózu (kompoty, marmelády, cukrovinky). Kromě pravidelných lékařských kontrol je nutná také průběžná vlastní kontrola hladiny cukru v krvi pomocí glukometrů.

Podobně je tomu i při léčbě diabetu II. typu. Je potřeba snížit příjem tuků a cukrů. Do stravy je vhodné zařadit více ovoce, zeleniny, bílého masa a ryb. V dnešní době pacientům s cukrovkou svítá naděje – provádějí se první pokusy transplantace slinivky břišní a buněk Langerhansových ostrůvků, které produkují inzulín.

DIA potraviny
Pacient trpící cukrovkou si musí dávat pozor i při výběru potravin s označením DIA. Ne všechny totiž splňují přísné požadavky, kdy by výrobek měl místo řepného cukru (sacharózy) obsahovat neenergetická sladidla jako sacharin, aspartam nebo acesulfam. Výrobky s těmito sladidly mají nižší obsah energie než výrobky vyrobené se sladidly s obsahem fruktózy či jiných sacharidů.

Fyzická aktivita
Mezi fámy, kterými je cukrovka opředena, patří informace, že jedinci žijící s diabetem se nemohou věnovat sportu. Fyzická aktivita je potřebná a prospěšná také u těchto pacientů, jen je třeba přísně dbát na pravidelnost a disciplínu. Navíc se doporučuje vždy se věnovat fyzické aktivitě v doprovodu alespoň jednoho zdravého (a informovaného) člověka, který pacientovi s diabetem v případě potřeby pomůže. Pravidelný pohyb pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi, udržovat přiměřenou hladinu tuků v krvi a tím napomáhat k redukci hmotnosti, se kterou mají pacienti s diabetem potíže.

testování hladiny cukru v krvi

Recepty pro diabetiky

Bylinková omeleta (3 – 4 porce)
4 vejce, 100 ml mléka, 20 g másla, přibližně 100 – 150 g jarních bylinek (doporučujeme kopřivy, pažitku, mladé listy pampelišky, čerstvé listy mladého špenátu, petrželku nebo libeček), 15 g soli, 0,5 g mletého pepře

Bylinky dobře opereme a nasekáme na větší kousky. Osmahneme je na polovině rozpuštěného másla max. 2 minuty a vyjmeme na talíř. Rozšlehaná vejce smícháme s mlékem, podle chuti osolíme a opepříme. Na zbytku másla smažíme omelety, které po zacelení posypeme bylinkami. Omeletu složíme do trojúhelníčku a necháme dojít. Můžeme podávat také se šunkou či zasypané nízkotučným sýrem – jak vám vaše dieta dovolí!

Jarní závitky (3 porce)
1 balení rýžového papíru, 1 kg kuřecích prsou, 250 g mražené zeleniny (doporučujeme asijskou směs), 100 g rýže, 1 dl bílého vína, olivový olej, kari koření, mletý pepř, sůl, směs koření na grilovanou zeleninu

Kuřecí prsa opláchneme a nakrájíme na menší nudličky, osmahneme je na rozpáleném olivovém oleji a zalijeme bílým vínem. Necháme zhruba 10 minut podusit a přidáme mraženou zeleninu. Směs promícháme a po 5 minutách okořeníme směsí koření na grilovanou zeleninu, opepříme a osolíme. Mezitím si uvaříme v osolené vodě rýži, poté ji scedíme a přidáme do hotové směsi kuřecího masa a zeleniny. Výslednou směs ochutíme kari kořením, dle chuti dosolíme a popepříme.

Rýžový papír lehce namočíme (aby se s ním dalo manipulovat, ale zároveň nebyl příliš tvrdý), na jeho okraj lžící klademe masovou směs, papír zabalíme a jeho konce zakroutíme. Podáváme s ledovým salátem a rajčaty.

–drei–

© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 4/2009

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2009
3/2009

Zákaznický magazín 2/2009
2/2009