Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*S harmonikou za vůní
Orientu

*Strašák jménem
Diabetes Mellitus

*Starým žárovkám
odzvonilo...

*Budiž světlo!
*Den s... Danou
Horákovou, Tváří COOP
Tuty a COOP Tip 2008

*Mléko starců
*Co Čech, to houbař
*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Kouzlení na hradě
*Soutěž Plný košík
*Recepty našich
zákazníků

*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Slovenský koutek
*A nezapomeň svačinu!
*Neobyčejná – obyčejná
jablka

*Nenechme se sešrotovat!

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Co Čech, to houbař
"Pojď, hříbečku, do košíčku, pojď, hřibe, do koše...", také si tuhle odrhovačku broukáte, když procházíte voňavým lesem a bystrýma očima lovíte úskočné klouzky, skryté poddubáky a zrzavé ryzce do večerní smaženice? Houbaření je činnost našemu národu veskrze blízká, a tak není divu, že se k ní v podzimních měsících přikláníme i my. Pojďte sbírat lesní poklady s námi a vykouzlete si tradiční i ojedinělé houbové lahůdky!

hřiby

Ne všichni máme to štěstí a sbíráme houby na vlastní zahrádce, proto je vyrážíme do nejbližších lesů a remízků hledat a ještě raději sbírat. Pro mnohé z nás je houbaření jakousi formou relaxace a aktivního odpočinku, takové nachozené kilometry se sčítají. Mezi nejoblíbenější druhy hub patří bezesporu hřiby, klouzky, ryzce, kozáky a křemenáče. Houbaření je jistě českým národním sportem. Snažíme se ulovit co nejvíce kousků za co nejkratší čas a soupeříme se sousedem o co nejlepší skóre. Ale stejně jako ostatní sporty, má i houbaření svá pravidla, na která je třeba pomyslet.

hřib

Na co pozor
To, že ne všechny houby jsou jedlé, ví každý houbař. Ale i znalec si musí dávat pozor, pokud chce sbírat druhy, které jsou snadno zaměnitelné. Pokud si nejste jisti, vyhněte se druhům bedel, které skutečně neznáte, existuje totiž několik druhů nejedlých, a dokonce jedovatých dlouhonohých krasavic. Stejně tak dávejte velký pozor na kolegyně tolik oblíbeného "masáka", nejrůznější druhy muchomůrek, které jsou na rozdíl od prvně jmenovaného smrtelně jedovaté. V poslední době se také hojně mluví o holubinkách a mnozí odvážlivci je s chutí sbírají do smaženic. Pokud si houbou nejste jisti, nesbírejte ji nebo se poraďte s mykologem.

sbírání hub

Kromě toho dbejte na pořádnou tepelnou úpravu hub, a pokud houby skladujete, nenechávejte je v neprodyšném obalu a vyhněte se jejich zapaření! Nejlepší je sbírat houby do proutěného koše, síťovky nebo látkových tašek. Na igelitové tašky a pytlíky raději zapomeňte. Mějte také na paměti, že houby jsou vynikajícím skladištěm olovnatých a toxických látek. Proto je nikdy nesbírejte v blízkosti silnic, továren či chemických závodů.

Věděli jste, že:
  houbám se říkalo "maso chudých";
  houby podle mykologů skutečně rostou hojně při úplňku;
  sběr hub je ovlivněn i kulturními vlivy, u nás se například
   nesbírají různé druhy holubinek či ryzec peprný, přestože
   v západních zemích se považují za lahůdku.

košík plný hub

Houby v octě
1 kg mladých hub (různé jedlé druhy), 2 středně velké mrkve, 1 cibule, můžeme přidat česnek, feferonky, papriku nebo kopr dle chuti
Nálev na 1 l vody: 250 ml octa, 5 lžiček cukru, 4 – 6 tablet umělého sladidla, 2 lžičky soli, 2 bobkové listy střední velikosti, 4 kuličky nového koření, 13 kuliček pepře, 1,5 lžičky hořčičných semínek

Houby očistíme, větší kusy nakrájíme a předvaříme 5-10 minut. Vodu z hub slijeme. Ingredience pro nálev smícháme a 5 minut povaříme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké špalíčky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Houbami a zeleninou plníme sklenice a zalijeme připraveným nálevem do 3 objemu. Řádně uzavřené sklenice sterilujeme 20 – 30 minut ve vroucí vodě. Sklenice pak otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Sýrová hlíva ústřičná
500 g hlívy ústřičné, 2 dl piva, 1 vejce, 100 g tvrdého sýru, grilovací koření, 50 g hladké mouky, chilli, sůl, pepř, olej na smažení
Pikantní omáčka: 7 lžic majonézy, 2 lžíce kečupu, 2 lžičky grilovacího koření, 1 lžička sladké papriky, půl lžičky sušeného chilli

Hlívu nakrájíme na větší nudličky. Z piva, vejce, sýra, mouky a koření vytvoříme řídké těstíčko, které podle chuti osolíme a opepříme. Kousky hlívy namáčíme v připraveném těstíčku a smažíme na rozpáleném tuku. Vynikající je podávat s čerstvým salátem, pečivem a pikantní omáčkou.

–drei–

© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 4/2009

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2009
3/2009

Zákaznický magazín 2/2009
2/2009