Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*S harmonikou za vůní
Orientu

*Strašák jménem
Diabetes Mellitus

*Starým žárovkám
odzvonilo...

*Budiž světlo!
*Den s... Danou
Horákovou, Tváří COOP
Tuty a COOP Tip 2008

*Mléko starců
*Co Čech, to houbař
*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Kouzlení na hradě
*Soutěž Plný košík
*Recepty našich
zákazníků

*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Slovenský koutek
*A nezapomeň svačinu!
*Neobyčejná – obyčejná
jablka

*Nenechme se sešrotovat!

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Mléko starců
Burčák, který kromě Moravy a nedalekého Rakouska budete jinde jen těžko hledat, si získává každým rokem větší a větší oblibu. Dříve se hanlivě označoval jako bolehlav, ale s přibývajícími léty se jeho sláva znovu oprášila. Burčák je nejenom oslavou přicházejícího podzimu, ale také lékem, který naše tělo na chladné měsíce pořádně připraví!

burčák

O co se vlastně jedná
Burčák je mošt z hroznů, který začíná kvasit. Podle stadia kvašení se pak může rozdělovat na burčák sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Podle barvy se pak mluví o bílém a červeném burčáku, i když ten druhý často neochutnáte. Hrozny totiž kvasí společně se slupkami a jejich oddělení ve správné fázi kvašení od moštu je komplikované, stejně jako jeho stáčení a doprava. Nejlépe si ho vychutnáte přímo ze sudu. Milovníci burčáku se často přou, ve které fázi kvašení je burčák nejlepší. Kompromisem je prý vyvážená hladina alkoholu mezi 4 až 6 procenty alkoholu v objemu. Podávat by se měl teplý nebo při pokojové teplotě, ostatně ve sklípku ho jinak neochutnáte – mošt se totiž průběžným kvašením v sudu sám ohřívá.

Burčák a odrůdy
I když většině populace je jedno, z jaké odrůdy se burčák vyrábí, mezi nejčastější a nejoblíbenější patří tramín, muškát a modrý portugal.

burčák

Chuť se pak lehce liší – může být lehká po jahodách, jablkách nebo malinách. Důležitá je hlavně vůně a barva zákalu. Pokud je chuť až příliš ovlivněna kvasinkami a barva u bílého burčáku nepřirozeně šedivá a u červeného nemá správně temnou růžovou barvu, raději se nápoji vyhněte. Někteří obchodníci totiž přirozené kvašení burčáku pozastavují, aby tak prodloužili jeho trvanlivost, a tím kazí kvalitu!

Tekutá medicína
Kvalitní burčák obsahuje spoustu tělu prospěšných látek. Najdete v něm zejména vysoké množství vitamínů skupiny B, které jsou důležité jak pro naši pokožku, tak pro správné trávení. Další ze skupiny vitamínů B, tiamin, podporuje srdeční činnost. Nezanedbatelnou funkci má v burčáku i kyselina nikotinová zabraňující nervovým poruchám! Vysvětlovat, jak prospěšný je burčák našemu trávení, je zřejmě zbytečné.

burčák

Přemýšlíte-li, kde letos koupíte burčák, vězte, že ten nejlepší ochutnáte přímo ve vinařském sklepě během magické půlhodinky, kterou pozná snad jen vinař sám. Čím vyšší je hladina alkoholu, tím méně kvalitní burčák očekávejte. Ve sklípku raději zapomeňte na pořekadlo, že je nutné vypít tolik burčáku, kolik krve vám koluje v těle – s burčákem raději opatrně!

–drei–

© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 4/2009

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2009
3/2009

Zákaznický magazín 2/2009
2/2009